Pieţele bursiere europene au încheiat sesiunea de vineri în scădere, după o săptămână marcată de volatilitate accentuată, în contextul în care temerile legate de escaladarea războiului comercial dintre Statele Unite şi China s-au intensificat.
- Indicele pan-european Stoxx 600 a închis în scădere cu 0,06%, după ce înregistrase joi cea mai bună zi de tranzacţionare de la începutul lunii martie 2022.
- În Marea Britanie, indicele FTSE 100 a urcat cu 0,64%, susţinut de datele care au arătat o creştere economică peste aşteptări în luna februarie. FTSE 250 a rămas aproape neschimbat.
- În schimb, indicii DAX din Germania şi CAC 40 din Franţa au scăzut cu 0,9%, respectiv 0,3%.
Investitorii au continuat să se refugieze în sectoarele percepute ca fiind mai sigure, utilităţi şi bunuri de consum durabile, în timp ce sectoarele industrial, tehnologic şi energetic au rămas sub presiune.
Pe piaţa valutară, euro a continuat să se aprecieze puternic, câştigând încă 1,3% faţă de dolarul american şi atingând nivelul de 1,134 dolari, cel mai ridicat din februarie 2022, relatează CNBC.
Și preţul aurului a urcat vertiginos vineri, depăşind pragul de 3.200 de dolari uncia, investitorii orientându-se tot mai mult către active de refugiu, transmite Reuters.
La ora 11:20 a.m. ET (18:20 ora României), aurul spot se tranzacţiona cu 2% mai sus, la 3.236,67 dolari uncia, după ce atinsese anterior un maxim istoric de 3.243,82 dolari. Pe parcursul acestei săptămâni, preţul aurului a crescut cu peste 6%.
„Aurul este clar perceput drept activul-refugiu preferat într-o lume destabilizată de războiul comercial lansat de Trump. Dolarul s-a depreciat, iar obligaţiunile americane sunt puternic vândute, în condiţiile în care încrederea în SUA ca partener comercial de încredere a scăzut semnificativ”, a declarat Nitesh Shah, strateg pe mărfuri la WisdomTree.
Creşterea preţului aurului este susţinută şi de achiziţiile continue ale băncilor centrale, aşteptările privind scăderi ale dobânzii de politică monetară în SUA, instabilităţile geopolitice şi un flux accentuat de capital spre fondurile ETF garantate cu aur.
Traderii pariază acum că Rezerva Federală va începe să reducă dobânda de referinţă în luna iunie, estimând un total de aproximativ 90 puncte de bază în tăieri până la finalul lui 2025.
Context
A fost o săptămână zbuciumată pentru pieţele europene şi globale, în contextul schimbărilor rapide de politică comercială lansate de noile planuri tarifare ale preşedintelui american Donald Trump.
Aşa-numitele „tarife reciproce” au intrat în vigoare la începutul săptămânii, dar au fost ulterior uniformizate temporar la un nivel de 10% pentru 90 de zile, pentru a permite negocieri comerciale cu aproape 90 de ţări şi teritorii vizate.
- Casa Albă anunță tarife de 104% pentru bunurile din China și susține că 70 de țări caută să pice la înțelegere cu Trump
- Trump anunță o pauză de 90 de zile pentru unele tarife, dar le crește la 125% pe cele aplicate Chinei
În schimb, tarifele pe importurile din China au fost majorate drastic la 145%, un nivel pe care economiştii îl consideră suficient de ridicat pentru a paraliza practic comerţul dintre cele mai mari două economii ale lumii.
Ca reacţie, China a anunţat vineri o creştere a propriilor tarife pentru bunurile americane, de la 84% la 125%.