Ambalajele de apă, sucuri şi bere vor avea un cod unic, naţional, pentru a evita importurile

Ambalajele de apă, sucuri şi bere vor avea un cod unic, naţional, pentru a evita importurile

Un cod de bare unic naţional şi un logo specific vor fi elementele de identificare a ambalajelor care vor intra în Sistemul Garanţie-Returnare (SGR), care va schimba modul în care vom cumpăra băuturi răcoritoare, apă şi bere.

„Va exista un logo specific siste­mului, pe care consumatorul să-l poa­tă recunoaşte cât mai uşor, pe lân­gă codul de bare naţional, pentru a evita importul de ambalaje goale din alte ţări.

Ambalajul trebuie să nu fie deteriorat, să aibă eticheta întrea­gă pentru a putea fi scanat codul de bare specific sistemului“, a spus Julia Leferman, director executiv al aso­ciaţiei Berarii României, în cadrul webinarului dedicat SGR, organizat de Coaliţia pentru Libertatea Co­merţului şi a Comunicării (CLCC).

ADVERTISING

Julia Leferman a mai declarat şi că sunt prevăzute sisteme antifraudă, pentru situaţii precum importul de am­balaje goale din alte ţări şi intro­ducerea lor în sistemul naţional.

Sistemul de garanţie-returnare reprezintă un sistem în care românii vor plăti o garanţie de 0,5 lei, atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant.

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi, practic în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

ADVERTISING

Scopul acestui sistem este de a introduce ambalajele într-o economie circulară, ajutând România să atingă ţintele naţionale de colectare şi reciclare agreate la nivel european, care cer, spre exemplu, ca până în anul 2025 să se colecteze 77% din PET-urile puse pe piaţă, iar până în anul 2029 – 90%.

De asemenea, sistemul va ajuta la atingerea noilor ţinte de colectare şi reciclare pentru restul tipurilor de materiale, şi anume 75% pentru sticlă şi 60% aluminiu, începând cu anul 2030.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇