Tendințele pieței de mașini second hand în România

Tendințele pieței de mașini second hand în România

Românii nu își permit mașini noi. Cel puțin așa arată statisticile. România deține un parc auto de peste 10 milioane de vehicule, prag depășit la sfârșitul anului 2022. Dintre acestea, mai bine de 2,4 milioane autoturisme au o vechime mai mare de 20 ani iar numărul mașinilor mai noi de 10 ani nu ating nici măcar pragul de 20%. Vom află mai multe informații despre tendințele pieței auto Second Hand de la Domnul Alin STOICA, General Manager la PickWell Group, dealer Auto Rulate.

De ce românii caută mașini second hand ieftine?

A.S: Această întrebare are un răspuns logic: pentru că nu dispun de bani suficienți. Dar oare mașinile ieftine sunt chiar ieftine sau este doar o iluzie de moment? Cunoaștem cu toții situații în care clienții au scos bani grei din buzunar pentru reparațiile ulterioare, apărute la mașinile cumpărate cu bani puțini.

Statisticile ne arată că, în general, numărul mașinilor rulate vândute în România este de aproximativ 2.5 ori mai mare decât cel de autoturisme noi. Vârstă medie a parcului auto din România este de 15,1 ani, ceea ce confirmă faptul că avem unul dintre cele mai învechite parcuri auto din Europa. Că profil de business, noi la Pickwell am ales să vindem mașini care nu depășesc 5 ani vechime.

ADVERTISING

Ce înseamnă cu adevărat mașini ieftine?

A.S.: Răspunsul este puțîn mai complex pentru că Ieftin nu este cu adevărat ieftin. Ieftin nu este nici bun, de cele mai multe ori! O mașînă rulată poate fi o investiție bună, cu condiția că această să aibă o vechime rezonabilă. Numim aici vechime rezonabilă, o mașînă care a depășit recent primul ciclu de utilizare (5,6 ani). De ce susținem acest criteriu? Pentru că în majoritatea cazurilor, în primul ciclu de utilizare, mașinile ajung în service-urile autorizate, constrângerea fiind menținerea garanției. Avantajele pe care le pot avea clienții cumpărând o astfel de mașină, sunt multiple. În primul rând, se poate verifică istoricul întrărilor in service.

Mașinile second hand din parcul Pickwell se încadrează în această structura a vechimii și punem la dispoziția clienților toate informațiile pe care le deținem, cu privire la istoricul mașinilor. De fiecare dată, recomandăm clienților să efectueze o diagnoză amănunțită înaintea achiziției. Această etapă este foarte importantă pentru identificarea cheltuielilor viitoare.

Am inserat pe site-ul nostru chiar și link-uri direcționale către site-uri de verificare istoric auto, tocmai pentru a veni în întâmpinarea clienților cu cât mai multe informații posibile, necesare deciziei de achiziție.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Susținem cu tărie că un chilipir nu este o investiție, deși din păcate cei mai mulți se ghidează doar după un singur criteriu când cumpără mașini rulate: prețul! Explicăm de fiecare dată clienților noștri că o mașînă second hand este unică, nu poate fi asemănată cu altă cu aceeași vechime sau rulaj asemănător. De aceea, mașinile trebuie văzute și analizate într-un mod individual, iar prețul conține criterii importante, cum ar fi: aspectul, dotările, investițiile ulterioare, starea anvelopelor, eventuale retușuri estetice, etc.

Cât costă o mașină bună ?

A.S.: O mașînă bună nu costă puțîn niciodată. Când îți dorești o mașînă second hand cu adevărat bună, presiunea asupra bugetului tău poate fi suportabilă dacă știi ce și unde să cauți. Costul unui auto rulat are mai multe componente și recomandăm tuturor clienților să analizeze costul achiziției în ansamblu: costurile de întreținere, consumul, impozitele și, nu in ultimul rând, prețul de revanzare. Acest ultim aspect nu este luat in calcul de către majoritatea clienților, însă reprezintă o baza financiară foarte importantă pentru următoarea mașină. De cele mai multe ori, clienții recuperează la revanzare o bună parte a investiției.

ADVERTISING

Faptul că la Pickwell nu vindem autovehicule mai vechi de cinci ani reprezintă mai mult decât un avantaj imediat pentru clienții noștri: peste un timp, când poate vor dori să-și schimbe mașînă, va fi mai ușor să o revânda, la rândul lor, la un preț destul de bun, în timp ce pentru o mașînă mai veche, șansele de revanzare tind de multe ori către zero.

Cum alegi o mașină second hand?

A.S: Indiferent de modelul mașinii și modul în care va fi folosită, în momentul în care alegi o mașînă second hand este indicat să te orientezi către una care nu este mai veche de 5 ani. Așa cum am spus, la o vechime de cinci ani, orice autoturism atinge primul ciclu de utilizare. În această perioada, majoritatea mașinilor ajung în reprezentanțe doar pentru a nu pierde garanția. De cele mai multe ori aceste mașini nu au nevoie de reparații, fiind într-o stare bună de funcționare.

Când vrei să achiziționezi o mașînă second hand este important să te îndrepți către parcuri auto specializate în vânzarea de mașini second hand. Apelând la un parc auto, ai convingerea că vei beneficia de o consultanță pe măsură, mașini cu istoric sau posibilitatea de a testa mai multe modele. În plus, acel parc auto desfășoară o activitate de lungă durata și îl vei găsi acolo mereu.

Care formă de achiziție este mai bună?

A.S: Toate cele 3 forme de achiziție (cash, credit, leasing) sunt bune, în funcție de lichiditățile sau nevoile clienților. Există însă variante foarte bune de finanțare pentru toate categoriile de clienți. Chiar și după creșterea indicatorilor de referință (Euribor și Robor), produsele de finanțare sunt foarte accesibile și recomandate în special companiilor, care au nevoie de lichidități pentru a produce. În zilele noastre este foarte simplu pentru companii să obțînă un leasing auto, la dobânzi foarte avantajoase (EX: 5.5% pe an). Toate mașinile noastre sunt eligibile pentru finanțare, au TVA deductibilă și pot fi vândute în regim de Leasing. Un aspect foarte important este faptul că oferim, prin parteneriate cu cele mai mari firme de leasing din România, leasing auto pentru firme nou înființate sau chiar pentru firme fără rulaj.

Dacă în teorie, pentru persoanele fizice, împrumuturile nu sunt neapărat o varianta bună, dobânzile fiind ceva mai mari, situația este altă pentru companii. Păstrarea lichidităților, în cazul acestora, poate însemna dezvoltarea afacerii și generare de profit.

Companiile trebuie să producă, iar produsul final trebuie să circule. Pentru a circulă este nevoie de transport, indiferent că vorbim despre companii mici sau mari. Prin urmare, orice soluție de a păstra lichiditățile în firma, reprezintă un avantaj pentru un potențial profit, recomand cu tărie leasingul auto.

Cum vedeți piață auto second hand în viitorul apropiat?

A.S: Deși statisticile privind parcul auto în România nu ne ajută, simțim o schimbare în abordarea clienților de mașini second hand, în sensul în care clientul este mult mai atent în alegerea pe care o face, caută mașini mai noi, se documentează mai mult, solicită mult mai multe informații în privința actelor de proveniență a mașinilor, etc. Acest lucru ne face să credem că într-un viitor apropiat, nu vom mai avea printre cele mai vechi parcuri din Europa.

În privința volumelor de vânzări mașini rulate, la Pickwell am simțit o creștere în ultima perioada, contrar statisticilor sezoniere. Spre exemplu, luna ianuarie a fost cea mai bună luna de când am deschis afacerea. Este evident că această creștere se datorează livrărilor întârziate a mașinilor noi, pe de-o parte, însă, pe de altă parte, rată clienților care se întorc la noi este din ce în ce mai mare. 

În plus, ne-am diversificat abordarea, în sensul că, dacă până acum eram orientați mai mult către vânzări de flote către societăți, sau deal-uri cu companii, acum ne-am deschis orizonturile și către vânzări retail. În sensul acesta, ne-am schimbat și locația, fiind acum într-o zona cu un văd comercial foarte bun, foarte accesibil. Potențialii clienți care doresc să discute cu noi, ne pot găși în parcarea Centrului Comercial Carrefour Militari, chiar la ieșirea de pe autostrada București Pitești, sau simplu, folosind aplicația Waze cu destinația “Pickwell Auto Rulate”. Odată ajunși la locație, clienții ne pot repera foarte ușor cu ajutorul bannerelor si a signalisticii montate la locație.