Criza microcipurilor lovește puternic. Producția de mașini de la Ford și Dacia s-a înjumătățit

Criza microcipurilor lovește puternic. Producția de mașini de la Ford și Dacia s-a înjumătățit

Producţia Dacia a scăzut cu 40% în septembrie la aproape 22.000 de maşini, în timp ce la Ford declinul a fost mai puternic, de 67%, la aproape 7.200 de unităţi.

Publicitate

Septembrie este cea de-a patra lu­nă din acest an în care s-au înre­gistrat scăderi de producţie faţă de perioada similară din 2020, potrivit datelor Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).

La nivelul primelor nouă luni ale acestui an s-au produs 315.000 de maşini, în creştere cu 3% faţă de perioada similară din 2020.

Creşterea mai mare o are Dacia, de 7% la aproape 194.500 de unităţi, în timp ce uzina Ford a punctat o scădere din cauza încetinirii puternice din septembrie.

Publicitate

Dacă în 2020 producţia a fost puternic afectată de pandemia de COVID-19, în 2021 industria este afectată de lipsa componentelor electronice - din cauza aceasta mulţi constructori aleg acum să livreze maşini fără anumite componente precum sisteme de navigaţie, faruri inteligente, sisteme multimedia pen­tru scaunele din spate.

Mai mult, pe fondul creşterii cererii, dar al scăderii producţiei, timpul de aşteptare pentru un automobil nou a crescut la aproape un an în cazul anumitor branduri. De asemenea, şi preţurile au crescut atât în cazul maşinilor noi, cât şi în cazul second-hand.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇