Comisia Europeană vrea să interzică vânzarea de noi mașini pe benzină şi motorină începând din 2035

Comisia Europeană vrea să interzică vânzarea de noi mașini pe benzină şi motorină începând din 2035

Comisia Europeană a propus miercuri reducerea la zero a emisiilor de CO2 ale autovehiculelor noi din Uniunea Europeană începând din 2035.

Asta ar însemna interzicerea vânzării de noi automobile pe benzină şi motorină începând cu acea dată, informează AFP.

Pentru a accelera trecerea la vehiculele electrice, Executivul comunitar a propus o reducere cu 55% a emisiilor de CO2 ale noilor autoturisme începând din 2030, comparativ cu nivelul din 2021, şi o reducere de 100% începând din 2035.

Tot pentru a stimula vânzarea de automobile electrice, Bruxelles-ul a propus o serie de măsuri legislative care ar cere statelor membre să instaleze staţii publice de încărcare de-a lungul drumurilor principale la o distanţă de maximum 60 de kilometri între ele, începând din 2025.

ADVERTISING

Aceste măsuri sunt destinate să contribuie la atingerea obiectivelor climatice ale UE, dar de ele vor beneficia şi cetăţenii prin reducerea cheltuielilor energetice şi îmbunătăţirea calităţii aerului, a informat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Planul Comisiei Europene, denumit “Fit for 55”, mai prevede și o taxă pe combustibilul folosit în aviație și o scutire de taxe de 10 ani pentru alternativele cu emisii reduse de carbon.

Aceste propuneri ale Comisiei trebuie însă să fie discutate cu statele membre şi Parlamentul European, ceea ce ar putea conduce la ajustări importante.

ADVERTISING

Critici de la constructorii de automobile

Propunerea Comisiei Europene este criticată dur de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), care spune că planul "nu este raţional".

"Interzicerea unei tehnologii nu este o soluţie raţională în acest stadiu. Toate opţiunile, inclusiv motoarele termice foarte eficiente, cele hibrid şi vehiculele cu hidrogen, trebuie să joace un rol în tranziţia spre neutralitatea climatică", a spus Asociaţia.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇