Atacurile cu raze laser "orbesc" mașinile autonome: Pietonii sunt în pericol

Atacurile cu raze laser "orbesc" mașinile autonome: Pietonii sunt în pericol

O rază laser poate orbi sistemul Lidar, utilizat de vehiculele autonome pentru „a vedea”, creând un unghi mort, iar mașina nu mai detectează pietonii și obstacolele din față, continuând să se deplaseze.

Ca orice șofer, o mașină autonomă trebuie „să vadă” ce se întâmplă în jurul său pentru a evita obstacolele și a se deplasa în siguranță.

Cele mai sofisticate vehicule autonome se bazează, de regulă, pe Lidar, un dispozitiv de tip radar care se rotește și care acționează ca niște "ochi". Acesta furnizează constant informații despre distanța până la obiectele din jur, astfel încât sistemul computerizat al mașinii să poată decide acțiunile care pot fi realizate în siguranță.

ADVERTISING

S-a dovedit, însă, că acești "ochi" pot fi păcăliți, scrie site-ul TechXplore.

Un studiu recent a arătat că razele laser îndreptate spre o mașină autonomă pot provoca un unghi mort în fața mașinii, suficient de larg pentru a masca complet pietonii de pe stradă și alte obstacole. Mașina "crede" că totul e în regulă și își continuă deplasarea.

Vulnerabilitatea a fost descoperită de cercetătorii de la universitățile din Florida și Michigan, precum și de la Universitatea de comunicații electronice din Japonia.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Lidar funcționează prin emiterea unei raze laser și captarea reflexiilor acesteia pentru a calcula distanțele, la fel cum procedează în mod natural un liliac când emite ultrasunete. Atacurile cu raze laser creează false reflexii, păcălind senzorul.

Cercetătorii au mimat reflexii cu raze laser pentru a face senzorul să ignore reflexiile unor obstacole reale. Ei au făcut demonstrații ale unui atac cu raze laser asupra mașinilor autonome aflate în mișcare și a roboților.

ADVERTISING

În aceste simulări, atacatorul s-a aflat la 4,5 metri, pe marginea străzii, deși, teoretic, atacul poate avea loc și de la o distanță mai mare. Laserul atacatorului trebuie să se sincronizeze perfect cu senzorul, iar mașina trebuie urmărită cu atenție pentru a menține raza agresoare în direcția corectă, însă experții spun că datele pot fi aflate de la producătorii vehiculelor autonome.

Folosind această tehnică, cercetătorii au reușit să provoace ștergerea datelor obstacolelor statice și ale pietonilor care mergeau. Ei au demonstrat, totodată, în experimente desfășurate pe stradă, că atacul poate ținti o mașină care se deplasează încet, folosind un echipament simplu de urmărire.

Laser attack blinds autonomous vehicles, deleting pedestrians and confusing cars

Ștergerea datelor a determinat mașina să continue să accelereze către un pieton pe care nu-l mai detecta, în loc să se oprească, așa cum ar trebui.

Îmbunătățirea senzorilor sau actualizările de software ar putea ameliora interpretarea datelor pentru a elimina această vulnerabilitate. De exemplu, producătorii pot instrui sistemul să caute semnăturile specifice ale reflexiilor falsificate adăugate de atacul cu laser.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇