Șoferii mașinilor autonome nu vor fi răspunzători de accidente, conform unei legi care se pregăteşte în Marea Britanie pentru acest domeniu.
În cazul accidentelor provocate de mașinile autonome, producătorii vor fi cei trași la răspundere, scrie Tech Crunch.
Guvernul britanic planifică o lansare pe scară largă a vehiculelor cu conducere autonomă până în 2025 şi a anunţat legislaţia în weekend, plus o finanțare de 119 milioane de dolari pentru proiecte AV (Autonomous Vehicles) și alte 41 de milioane de dolari pentru cercetare în domeniul siguranţei.
Legislaţia britanică ar putea crea un precedent la nivel global, unde răspunderea în cazul accidentelor cu vehicule autonome este încă oarecum într-o zonă gri.
Când un vehicul autonom Uber a ucis un pieton în 2017, şoferul a fost acuzat de omor prin imprudenţă. Uber nu a fost acuzată.
După un alt accident mortal în 2019, care a implicat un vehicul Tesla care opera modul autopilot, tot șoferul, nu Tesla, a fost cel acuzat de ucidere din culpă.
„Vrem ca Marea Britanie să fie în fruntea dezvoltării și utilizării acestei tehnologii fantastice și, de aceea, investim milioane în cercetare vitală în domeniul siguranței și stabilirea legislației, pentru a ne asigura că obținem beneficiile pe deplin pe care le promite această tehnologie”, a spus Grant Shapps, secretar de stat pentru Transporturi.
În Marea Britanie, vehiculele care pot circula singure pe autostrăzi ar putea fi disponibile pentru cumpărare în următorul an, pentru șoferii cu permise de conducere valabile.