3 beneficii acordate prin programul RABLA

3 beneficii acordate prin programul RABLA

RABLA (Programul de Stimulare a Înnoirii Parcului Auto) este un proiect de finanțare a persoanelor fizice și instituțiilor publice, prin fonduri guvernamentale, pentru achiziționarea de autoturisme noi. Pentru a se accesa beneficiile programului RABLA, este obligatorie respectarea condițiilor de eligibilitate impuse de statul român. 

Finanțarea este asigurată de fondurile Ministerului Mediului, prin intermediul Administrației Fondului de Mediu (AFM). Se pot achiziționa atât autoturisme, cât și autoutilitare ușoare sau motociclete (începând cu ediția 2020 a Programului Rabla). Proiecte asemănătoare sunt în prezent derulate și în alte state UE (Germania, Italia, Franța), în SUA sau în Marea Britanie. 

ADVERTISING

Iată care sunt principalele 3 avantaje ale Programului RABLA:

1. Finanțare pentru achiziționarea unor autoturisme noi 

În 2022, Guvernul României a alocat cel mai mare buget din istoria de 18 ani a Programului RABLA: peste 1.2 miliarde lei. Anul viitor, această sumă va fi majorată cu 10%, iar în 2024, bugetul pentru achiziționarea de autoturisme noi se va majora cu alte procente. 

Entitățile eligibile pentru solicitarea finanțărilor, posesoare ale unor autoturisme cu o anumită vechime, pot achiziționa astfel modele noi, mai performante și mai puțin poluante, doar dacă fac dovada că cele vechi au fost deja casate. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Afla detalii despre programul RABLA 2023 pe Suzuki.ro

2. Posibilitatea de a primi finanțare pentru autoturisme hybrid

Ediția din 2022 a acestui program este compusă din: 

  • RABLA Clasic - subvenționare pentru achiziționarea unor autoturisme noi, cu motor pe combustie;
  • RABLA Plus - subvenționare pentru achiziționarea unor autoturisme noi, 100% electrice sau cu propulsie hybrid. 

Conform declarațiilor reprezentanților Guvernului, în 2024, bugetul pentru Programul RABLA Plus va beneficia pentru prima dată de un buget de peste 1 miliard de lei. În cadrul ediției din acest an, entitățile interesate de achiziționarea mașinilor 100% electrice sau hybrid au la dispoziție următoarele tipuri de eco-tichete:

ADVERTISING

1. eco-tichet de 26.000 lei

CONDIȚIE: casarea obligatorie a unui autoturism uzat și achiziționarea unui autoturism nou hybrid cu o valoare a noxelor emise mai mică sau egală cu 80 g CO2/km în regim WLTP.

2. eco-tichet de 29.000 lei

CONDIȚIE: casarea obligatorie a două mașini uzate și achiziționarea unui autoturism nou hybrid cu o valoare a noxelor emise mai mică sau egală cu 78g CO2/km în regim WLTP.

3. eco-tichet de 51.000 lei

CONDIȚIE: casarea obligatorie a două mașini uzate și achiziționarea unui autoturism 100% electric (nu mai mult de 50% din valoarea noii achiziții).

În anumite condiții, Programul RABLA Plus include și o linie de finanțare pentru casarea mașinii uzate. În cadrul ediției 2022, eco-bonusul pentru casare este de 1.500 de lei, dacă mașina este mai veche de 15 ani, sau daca norma de poluare este Euro 3 sau una inferioară. 

3. Suport pentru pregătirea documentației 

Înregistrarea pentru Programul RABLA se poate realiza electronic, direct în aplicația PSIPAN și în limita fondurilor disponibile. Pentru completarea acestei etape, este necesară pregătirea unei liste specifice de documente, ce include: 

  • actul de identitate (original și copie) al beneficiarului / proprietarului mașinii;
  • certificatul / certificatele de înmatriculare pentru mașina uzată (mașinile uzate);
  • cartea de identitate a mașinii / mașinilor uzate, dar și alte documente.

Pentru înregistrarea în aplicația PSIPAN, se poate solicita suportul oferit de reprezentanți ai dealerului auto la care apelezi, pentru a achiziționa un anumit model auto prin programul RABLA. Tot de la aceștia se pot obține și mai multe informații despre obținerea certificatului de casare, dar și despre radierea vehiculului uzat la DRPCIV: 

După obținerea celor două documente doveditoare esențiale în tot acest proces - certificatul de casare / dovada radierii - acestea se trimit la dealerul auto respectiv. Astfel, se va putea elibera factura pentru achiziționarea unui autoturism nou, conform grilei de bonificații disponibile prin Programul RABLA din anul în curs.

Ia legătura cu dealerul tău auto pentru mai multe informații utile despre această posibilitate de finanțare, la achiziționarea unui anumit model de autoturism, sau intră chiar acum pe Suzuki.ro pentru a te informa online în privința Programului RABLA 2023.