Cele mai vândute mașini noi în UE în aprilie: Situația înmatriculărilor în România

Cele mai vândute mașini noi în UE în aprilie: Situația înmatriculărilor în România
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Vânzările de mașini noi în Uniunea Europeană au crescut în aprilie cu aproape 14% față de aceeași lună a anului trecut, iar România e în topul înmatriculărilor. Cota de piață a automobilelor noi cu motor termic scade în UE.

Numărul automobilelor noi vândute în UE a urcat la 913.995 de unități luna trecută, o creștere anuală cu 13,7%, indică datele publicate de Asociația Producătorilor Europeni de Automobile (ACEA).

România ocupă locul doi în topul înmatriculărilor de mașini noi, cu un plus de 34,6% față de aprilie 2023, relatează Euronews.

ADVERTISING

Pe primul loc se află Cipru (+105,4%). Creșteri semnificative s-au înregistrat și în Danemarca (+27,1%), Polonia (+25,1%) și Spania (+23,1%).

Această evoluție poate fi explicată parțial de faptul că luna aprilie din acest an a inclus două zile de vânzări în plus comparativ cu anul trecut, când Paștele catolic a picat în aprilie, notează ACEA.

Producătorii cu cele mai mari creșteri ale vânzărilor sunt Honda (+155,4%), Volvo (+63,5%) și Toyota (+47,3%).

Volkswagen Group (VW, Skoda, Seat, Audi și Porsche) a avut, însă, cele mai mari vânzări, cu 254.019 de unități și o creștere anuală de 15,5%.

ADVERTISING

Urmează Stellantis (Peugeot, Citroen, Fiat, Opel, Jeep, Lacia, Alfa Romeo), cu 152.236 de mașini noi vândute și Renault Group, cu 101.440 de unități.

Înmatriculări de mașini noi în UE

top 5 înmatriculări în aprilie 2024

cota-piata-producatori
Sursa: Euronews

Creștere și la electrice

Înmatriculările de mașini electrice noi au crescut cu 14,8%, la 108.552 de unități în aprilie, cota lor de piață menținându-se constantă de la an la an la aproximativ 12%.

Cele mai mari creșteri anuale ale vânzărilor pe acest segment al pieței s-au înregistrat în Cipru (+381,3%), Malta (+103,6%), Danemarca (+89,8%) și Ungaria (+78,9%).

ADVERTISING

În aprilie cele mai multe mașini electrice s-au vândut în Germania (29.740), o scădere, totuși, de 0,2%.

La polul opus, înmatriculările de automobile electrice au avut o scădere puternică în Croația (-70,3%) și Irlanda (-41,6%).

Înmatriculări ale mașinilor electrice în aprilie 2024

top-inmatriculari-aprilie
Sursa: Euronews

Creșterea înmatriculărilor de mașini electrice contrazice avertismentele specialiștilor care au anticipat o scădere a cererii, pe fondul prețurilor mai mari în raport cu cele ale modelelor clasice, dar și a infrastructurii încă deficitare de încărcare a bateriilor.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇