De fapt, ce se întâmplă cu creierul în timpul somnului? Un studiu contrazice ceea ce se știa

De fapt, ce se întâmplă cu creierul în timpul somnului? Un studiu contrazice ceea ce se știa

Capacitatea creierului de a se debarasa de toxine în timpul somnului ar putea fi, de fapt, mai redusă decât se credea până acum, arată un nou studiu, care contrazice ceea ce se știa.

În ultimul deceniu, teoria general acceptată era că dormim inclusiv pentru ca creierul să aibă ocazia de a elimina toxinele. Un nou studiu condus de oamenii de știință de la Institutul de Cercetare a Demenței din Marea Britanie și de la Imperial College din Londra arată însă că, în realitate, în timpul somnului creierul elimină mai puține toxine decât atunci când suntem treji.

ADVERTISING

Oamenii de știință au măsurat în ce măsură se elimină toxinele în timpul somnului, analizând și mișcarea fluidelor în creierul șoarecilor, iar rezultatele i-au surprins. Conform studiului, procesul a fost redus în mod semnificativ în timpul somnului și sub anestezie, ambele situații fiind analizate.

Cercetătorii au folosit un colorant fluorescent pentru a observa cât de repede se deplasa substanța dintr-o zonă a creierului în alta și cât de rapid era eliminat din creier. Acest lucru le-a permis să măsoare direct rata de eliminare a colorantului din creier.

ADVERTISING

Oamenii de știință au constatat că eliminarea colorantului a fost redusă cu aproximativ 30% la șoarecii care dormeau și cu 50% la șoarecii care au fost anesteziați, în comparație cu șoarecii care au fost ținuți treji.

Înainte de acest lucru, principala teorie era că somnul îmbunătățește eliminarea toxinelor din creier, care are loc prin intermediul sistemului limfatic – un mecanism care elimină deșeurile din sistemul nervos central, scrie Medical News Today.

Însă până în prezent acest lucru nu a fost niciodată confirmat în mod concludent, iar studiile anterioare s-au bazau pe mijloace indirecte de măsurare a fluxului de lichid prin creier.

ADVERTISING

Potrivit cercetătorilor, cele mai recente descoperiri sunt surprinzătoare și este nevoie de mai multe studii pentru a înțelege exact ce se întâmplă în creier și de ce.

„Domeniul s-a concentrat atât de mult pe ideea de curățare a toxinelor ca fiind unul dintre motivele cheie pentru care dormim, încât am fost foarte surprinși să observăm opusul în rezultatele noastre”, a explicat Nick Franks, profesor de biofizică și anestezie la Imperial College din Londra, unul dintre conducătorii studiului publicat de jurnalul Nature Neuroscience.

Studiul nu neagă însă importanța somnului pentru un creier și un corp sănătos.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇