Un studiu recent a ajuns la concluzia că organismul nostru adormit nu este în întregime detașat de lumea exterioară. Cercetarea arată că anumite informații din mediul înconjurător pot avea un impact asupra noastră, chiar și în această stare.
Cercetătorii de la Universitatea din Liège, în parteneriat cu cei de la Universitatea Friborg, din Elveția, au vrut să exploreze modul în care organismul răspunde la cuvintele auzite în timpul somnului. Aceștia s-au concentrat în special asupra modului în care diferite tipuri de cuvinte afectează activitatea cardiacă în timp ce suntem adormiți.
Studiul a arătat că auzirea unor cuvinte relaxante în timpul somnului a dus la o scădere a ritmului cardiac, ceea ce indică un somn mai profund și mai odihnitor. Efectele nu au apărut și atunci când subiecții auzeau, în somn, cuvinte neutre, scrie Medical Xpress.
Cercetările anterioare, realizate de aceiași oameni de știință, au arătat că cuvintele relaxante sporesc somnul profund și calitatea generală a acestuia. Pornind de la aceste constatări, noul studiu a urmărit să determine dacă inima răspunde la informațiile auditive în timpul somnului într-un mod care adâncește starea de relaxare.
Cercetătorii și-au testat ipoteza analizând activitatea inimii cu ajutorul electrocardiogramelor și comparând-o cu activitatea cerebrală măsurată prin electroencefalograme, iar rezultatele au fost cele așteptate, după cum se arată într-un raport publicat de Journal of Sleep Research.