Șoferii prinși băuți sau drogați la volan rămân 10 ani fără permis - legea merge la Iohannis

Șoferii prinși băuți sau drogați la volan rămân 10 ani fără permis - legea merge la Iohannis

Parlamentul a adoptat, marţi, un proiect de lege iniţiat de senatorul PSD Robert Cazanciuc, care prevede că şoferii prinşi băuţi sau drogaţi la volan pot rămâne chiar şi 10 ani fără permis auto, chiar dacă nu au provocat un accident.

Este vorba despre șoferii prinși drogați sau băuți, cu o alcoolemie de peste 0,80 g/l.

Judecătorul poate să le suspende dreptul de a conduce un vehicul pe o perioadă de până la 10 ani, față de cinci ani, cât era termenul până acum.

În plus, legea abrogă posibilitatea ca aceştia să scape cu o amendă penală. Instanțele vor avea numai opțiunea de a le acorda o pedeapsă cu închisoarea, de la 1 la 5 ani, a cărei executare nu poate fi amânată, scrie Biziday.

ADVERTISING

Dacă șoferul face transport de persoane sau de substanțe periculoase, el riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 7 ani. La fel și instructorii auto, prinşi băuți sau drogați în timpul cursurilor.

Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sub limita de 0,8 g/l rămâne contravenție și se pedepsește, la fel ca până acum, cu amendă și suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile.

Legea merge la promulgare, după ce niciun deputat nu a votat împotrivă, dar au fost patru abțineri.

„10 ani fără permis auto pentru cei care sunt prinşi băuţi sau drogaţi la volan.

ADVERTISING

Iniţiativa mea legislativă a primit, astăzi, votul final la Camera Deputaţilor, fiind adoptată cu unanimitate, respectiv 256 de voturi „pentru”. 

Mulţumesc preşedintelui Camerei şi colegilor deputaţi pentru dezbaterile consistente şi votul de astăzi.

Pe 11 decembrie anul trecut, proiectul legislativ care modifică prevederile articolului 66 din Codul Penal a fost votat cu majoritate în Senat.

Practic, din momentul promulgării şi intrării în vigoare, oricine este depistat în trafic, la volan, conducând sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive, va primi, pe lângă condamnare, şi interdicţia de a mai conduce un vehicul până la 10 ani”, a scris Robert Cazanciuc, pe Facebook.

ADVERTISING

Senatorul PSD susţine că este o mare realizare pentru că, aşa cum a promis, a continuat "planul de măsuri pentru reducerea numărului de morţi pe drumurile României, în încercarea de a o declasa de pe primul loc la decesele rutiere în Europa, în ultimii şapte ani”.

„După Legea Anastasia, a venit, iată, ţinându-mi promisiunea, modificarea legislativă prin care şoferii prinşi cu alcoolemie mai mare de 0,8/mie sau drogaţi nu mai pot redobândi permisul în decurs de până la 10 ani”, a conchis Cazanciuc.

Legea „Anastasia”, inițiată tot de Cazanciuc, prevede că șoferii care se urcă la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor ori fără permis de conducere și fac accidente mortale ajung direct la închisoare. Legea poartă numele fetiței care a murit în anul 2022, din cauza unui șofer fără permis și a fost promulgată pe data de 7 iulie 2023.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇