În ziua 788 de război, un atac ucrainean cu rachete a avut loc asupra unei nave din portul Sevastopol, Podul Crimeei a fost închis, iar media locale spun că ar fi fost lovită nava de salvare „Kommuna”, o navă auxiliară din Flota Mării Negre, cea mai veche navă aflată în serviciu în Marina Rusă. Informația a fost confirmată și de armata ucraineană.
Sunt și reacții după aprobarea de sâmbătă în Camera Reprezentanților a ajutorului SUA pentru Ucraina.
Institutul pentru Studiul Războiului spune că aprobarea de către Congresul SUA, săptămâna viitoare (când e de așteptat ca legea să fie adoptată și în Senat și promulgată de Joe Biden) îi va mai da Rusiei o fereastră de timp, de câteva săptămâni, pe care aceasta cel mai probabil o va folosi pentru a forța ofensiva și a obține o modificare semnificativă a liniei frontului.
Iar Rusia a reacționat prin purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, care a spus că prin aprobarea pachetului de 60,84 miliarde de dolari, Washingtonul se implică mai profund într-un război hibrid cu Rusia, care se va sfârşi într-o umilinţă similară cu cea din Vietnam sau Afganistan.
Tot astăzi, Rusia a revendicat preluarea controlului asupra micii localităţi Bogdanivka, în estul Ucrainei. Mica localitate, cu 100 de locuitori înainte de război, se află la mai puţin de 10 km de Ceasiv Iar, oraş strategic şi ţintă a forţelor ruse după cucerirea Bahmutului. Ceasiv Iar este situat la mai puţin de 30 km sud-est de Kramatorsk, principalul oraş din Doneţk aflat sub control ucrainean şi un important nod feroviar şi logistic pentru armata ucraineană.
Iată cele mai importante evenimente și informații de duminică, 21 aprilie, ziua 788 de război:
- Atac ucrainean asupra unei nave din Sevastopol - Un atac ucrainean cu rachete a avut loc, duminică dimineața, asupra unei nave din portul Sevastopol, Podul Crimeei a fost închis, imaginile arată fum în zona portului. Autoritățile locale au informat inițial că există pericolul unui atac, după care au anunțat că atacul ucrainean a fost respins, informează Pravda. Media locale spun că ar fi fost lovită nava de salvare „Kommuna”, o navă auxiliară din Flota Mării Negre. Este cea mai veche navă aflată în serviciu în Marina Rusă, fiind lansată în 1915.
- Ucraina confirmă - Armata ucraineană a confirmat că a lovit şi a avariat o navă de salvare rusă care se afla de mult timp la Sevastopol, sediul din Crimeea ocupată al flotei Moscovei la Marea Neagră, relatează Reuters. Purtătorul de cuvânt al Marinei Militare, Dmitro Pletenchuk, a declarat că nava, Kommuna, a fost lovită în Golful Sevastopol şi că este "clar că nava nu mai este în stare să îşi îndeplinească misiunile". Relatările din presă arată că nava a fost trimisă ca parte a unei operaţiuni de salvare atunci când forţele ucrainene au scufundat nava amiral Moskva a Flotei ruse în aprilie 2022.
- Rusia va forța ofensiva - Aprobarea de către Congresul SUA a multașteptatului pachet de ajutor pentru Ucraina, săptămâna viitoare, îi va mai da Rusiei o fereastră de timp, de câteva săptămâni, pe care aceasta cel mai probabil o va folosi pentru a forța ofensiva și a obține o modificare semnificativă a liniei frontului, consideră Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Chiar dacă SUA au anunțat că echipamentele de apărare antiaeriană și munițiile vor fi livrate imediat Ucrainei, este de așteptat ca armata ucraineană să se afle într-o poziție operațională semnificativ mai bună abia în iunie, apreciază ISW. Motiv pentru care este rezonabil de presupus că Rusia își va înteți ofensiva, ceea ce va duce la o deteriorare a frontului ucrainean în perioada următoare. Forțele ruse ar putea să forțeze avansul la Ceasiv Yar, la vest de Bahmut, dar și pe Frontul de Est, încercând să cucerească Harkovul, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, pe care l-au bombardat intens în ultima perioadă.
- Pierderile Rusiei, estimate de Ucraina - Estimarea pierderilor rusești de sămbătă, realizată de Ucraina, arată 950 soldați, 16 tancuri, 23 alte blindate de luptă, 41 de tunuri, 4 sisteme antiaeriene, 68 de vehicule diferite și 8 echipamente speciale.
- Campanie de dezinformare așteptată de la AUR - Campanii venite de la două partide din România și Bulgaria ar putea lansa în curând „o serie de provocări informaţionale anti-ucrainene” având ca scop să prezinte opresiunea la care ar fi supuşi românii din Ucraina, susțin surse din Direcţia Principală de Informaţii (HUR) a Ministerului Apărării de la Kiev. Partidul din România este AUR, iar serviciile secrete ucrainene consideră că sincronizarea acestor operaţiuni speciale sugerează o posibilă coordonare de către Kremlin. Detalii AICI.
- Energie pentru Ucraina - România, Polonia și Slovacia au ajutat sâmbătă Ucraina, furnizându-i energie, pentru a suplini capacitățile ucrainene distruse de aviația rusă, informează UNN. Este pentru a doua oară, în ultimele două săptămâni, când se întâmplă acest lucru. Ajutorul oferit ieri nu a depășit 2% din consumul Ucrainei. În paralel, funcționează în continuare restricții în livrarea de curent electric, în Harkov și Krivoi Rog. De asemenea, Ministerul ucrainean al Energiei a informat că duminică va relua exporturi minore de energie electrică (139 MWh), dar se aşteaptă la importuri substanţiale de energie în perioadele de vârf (8.430 Mwh).
- Rusia: SUA va suferi o umilință ca cea din Vietnam - Rusia a declarat duminică că aprobarea de către parlamentarii americani a unui sprijin suplimentar pentru Ucraina de 60,84 miliarde de dolari a arătat că Washingtonul se implică mai profund într-un război hibrid cu Rusia, care se va sfârşi într-o umilinţă similară cu cea din Vietnam sau Afganistan, relatează Reuters. „Imersiunea din ce în ce mai profundă a Washingtonului în războiul hibrid împotriva Rusiei se va transforma într-un fiasco la fel de puternic şi umilitor pentru Statele Unite precum cele din Vietnam şi Afganistan”, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova. Ea a adăugat că ucrainenii obişnuiţi sunt conduşi cu forţa la sacrificare drept „carne de tun”, dar că SUA nu mai pariază acum pe o victorie ucraineană împotriva Rusiei.
- Rusia susține că a prelua Bogdanivka - Rusia a revendicat duminică preluarea controlului asupra micii localităţi Bogdanivka, în estul Ucrainei, unde armata sa crește presiunea în direcţia Ceasiv Iar, la o zi după ce Camera Reprezentanţilor a Congresului american a aprobat ajutorul pentru Kiev, informează AFP şi Reuters. „Unităţile Grupului de forţe Sud au eliberat complet localitatea Bogdanovka din Republica Populară Doneţk”, a indicat Ministerul Apărării într-un comunicat. Bogdanivka, o mică localitate cu 100 de locuitori înainte de război, se află la mai puţin de 10 km de Ceasiv Iar, oraş strategic şi ţintă a forţelor ruse după cucerirea Bahmutului, mai la est, în primăvara lui 2023. Ceasiv Iar este situat la mai puţin de 30 km sud-est de Kramatorsk, principalul oraş din Doneţk aflat sub control ucrainean şi un important nod feroviar şi logistic pentru armata ucraineană.