Votul care schimbă destinul Ucrainei

Vladimir Putin spera să întârzie blocarea ajutorului pentru Kiev câteva luni, iar o victorie a lui Trump în alegerile prezidențiale din toamnă să-i dea posibilitatea să cucerească întreaga țară sau, în cel mai rău caz, să rămână stăpân pe teritoriile controlate. Dar votanții americani, care văd în Rusia o amenințare la adresa întregii lumi, au pus presiune pe liderii lor, oferind Ucrainei posibilitatea de a se salva.
Votul care schimbă destinul Ucrainei

 În Camera Reprezentanților a fost votat cu 311 la 112 un sprijin financiar de 60 de miliarde de dolari, bani care vor ajuta forțele militare ale lui Zelenski să stopeze avansul Rusiei, creând condițiile pentru eliberare pe parcursul anului viitor.

Donald Trump și susținătorii săi republicani din Congresul SUA, în frunte cu Marjorie Taylor Greene, au blocat votul pe această lege timp de jumătate de an, dar în final au fost nevoiți să se recunoască învinși.

Majoritatea a aprobat un pachet de cinci legi – sprijinul financiar pentru Ucraina, pentru Israel și pentru Taiwan, plus una de interzicere a aplicației TikTok pe teritoriul SUA și scutiri de taxe pentru unele afaceri desfășurate în circumscripții controlate de republicani. 

Democrații au ținut ca ajutorul pentru Ucraina să fie votat înaintea celui pentru Israel, deoarece exista riscul ca republicanii să se răzgândească și să-i păcălească pe democrați, abținându-se sau votând împotrivă.

Legislația a trecut cu sprijinul opoziției, raportul de forțe din Camera Reprezentanților fiind extrem de strâns în acest moment, după mai mute demisii – 217 la 213, în favoarea republicanilor.

ADVERTISING

Presiunea alegătorilor

Apropierea scrutinului din noiembrie când va fi ales președintele, Camera Reprezentanților și o treime din Senat, i-a determinat pe mulți oameni politici să-și aplece urechea către votanții lor și să constate că, în marea lor majoritate, americanii susțin cauza Ucrainei, deși Rusia a desfășurat o intensă campanie de deteriorare a acestui sprijin atât la nivel politic, cât și la nivelul opiniei publice. În final, n-a reușit.

Într-un sondaj Gallup, realizat în urmă cu o săptămână, 62% dintre cetățenii americani considerau că SUA face prea puțin sau destul pentru a ajuta Ucraina, în timp ce doar 36% considerau că face prea mult.

În toamnă, conform Gallup, 41% dintre americani susțineau că SUA face prea mult pentru ajutorarea Ucrainei, cu 5 procente mai mult ca acum, în timp ce doar 25% susțineau că face prea puțin. 

Astăzi, 36% dintre cetățenii cu drept de vot consideră că implicarea Americii e prea redusă în ce privește sprijinirea Ucrainei.

Din perspectiva apropierii alegerilor, creșterea de 11 procente înseamnă foarte mult și aceasta e explicația schimbării de atitudine atât la Donald Trump, care a spus că „SUA trebuie să-i dea un împrumut Ucrainei”, cât și la Mike Johnson, liderul majorității republicane din Camera Reprezentanților, care într-un final a pus pe ordinea de zi pachetul legislativ.

Trump Tours Atlanta on Presendential Campaign '24
CANDIDAT LA CASA ALBĂ. Donald Trump a realizat și el că opoziția față de ajutorul pentru Ucraina îi pune în pericol cursa prezidențială, așa că a fost de acord cu un împrumut - Foto: Hepta.ro

„Fiul meu va începe Academia Navală în această toamnă, fiind o reală provocare pentru mine așa cum este pentru atât de multe familii americane ale căror copii fac parte din forțele militare. Nu e vorba de un joc. Nu e o glumă. Nu pot să fac politică în această privință. Trebuie să fac ceea ce este corect și voi da ocazia fiecărui membru al Camerei să voteze conform propriei conștiințe și voințe”, a declarat Mike Johnson, liderul Camerei Reprezentanților, înainte de votul care a schimbat destinul Ucrainei, citat de New York Times.

Un împrumut ce poate fi anulat cu ușurință

În Camera Reprezentanților a fost votat „un împrumut de aproximativ 60 de miliarde de dolari, cu posibilitatea ca 50% din acesta să fie anulat de președintele SUA, iar restul de 50% să fie anulat de Congresul SUA”, a explicat Radu Hossu, analist politic, într-un text publicat pe X-Twitter.  

Deci Mike Johnson, un susținător al lui Donald Trump, a preluat ideea cu împrumutul de la fostul președinte, dar a adăugat și două căi prin care acesta poate fi anulat rapid de liderul de la Casa Albă și de parlamentul american.

Din cele 60 de miliarde de dolari „aproximativ 30 de miliarde vor fi alocați pentru asistență militară prin diverse programe”, a subliniat Radu Hossu, adică fonduri alocate prin sisteme birocratice care sunt funcționale deja, folosite până acum. Acesta fiind un semn că, imediat, după promulgarea legii de către Joe Biden, reluarea transferului de armament se va face cu rapiditate.

Biden delivers remarks at the IBEW Construction an
SUCCES. Joe Biden a reușit să creeze un curent de opinie favorabil pentru Ucraina în ciuda campaniei masive desfășurate de Rusia pentru a bloca ajutorul financiar de 60 de miliarde - Foto: Hepta.ro

Să vorbim de victorie

„Pentru prima dată, termenul <victorie> este folosit oficial într-un proiect de lege de asistență pentru Ucraina, și nu o dată, ci de două ori, înțelegându-se că obiectivul acestui proiect de lege este acela de a grăbi victoria Ucrainei împotriva Rusiei”, mai arată analistul politic.

Într-o altă secțiune a legii se vorbește despre „obligativitatea transferului de rachete ATACMS pentru victoria Ucrainei”, indicându-se o anumită hotărâre din partea legislativului american de a susține Ucraina pe termen lung.

Joe Biden, conform unor surse oficiale consultate de Washington Post, va promulga legea „săptămâna viitoare”.

De asemenea, un reprezentant al Pentagonului a declarat pentru cotidianul american că „un important pachet de armament e gata de plecare imediat ce legea va fi promulgată”.

3rd Armored Brigade Combat Team, 4th Infantry Divi
COLET GATA DE LIVRARE. Primele echipamente și arme pentru Ucraina sunt pregătite deja și vor pleca imediat ce legea va fi promulgată de Joe Biden, adică săptămâna viitoare - Foto: Hepta.ro

Astfel, primele mii de proiectile și o parte din muniția atât de necesară Ucrainei vor putea ajunge pe front, începând cu sfârșitul săptămânii viitoare.

Cred că e un moment important și o oportunitate importantă pentru această decizie. Cred că ne-am făcut treaba și cred că istoria ne va judeca într-un sens pozitiv


Mike Johnson, liderul republicanilor din Camera Reprezentanților

Rusia vorbește de ofensivă

Fereastra de oportunitate pentru cucerirea Ucrainei a început să se închidă pentru Vladimir Putin.

Chiar dacă războiul e posibil să continue pe parcursul acestui an și chiar o parte din anul viitor, liderul rus va fi presat, în noua situație, să găsească o soluție de ieșire.

Totuși, va aștepta să vadă rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA.

Ucraina, în lipsa ajutorului american și a incapacității statelor europene să suplinească susținerea SUA, a ajuns într-o situație dramatică pe front.

Congress of the Federation of Independent Trade Un
ÎNFRÂNGERE. Ajutorul de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, aprobat de Congresul SUA, cea mai mare înfrângere pentru Putin de la începutul războiului, una care va schimba modul de desfășurare al conflictului - Foto: Hepta.ro

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a spus într-un interviu, că următorul obiectiv al Kremlinului este cucerirea orașului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, într-o campanie militară ce va fi declanșată la începutul verii.

Rara ieșire publică a oficialilor ruși cu referire la obiective militare ce vor fi cucerite în viitor are legătură cu votul din SUA și cu impactul pe care-l va avea ajutorul american atât în ce privește creșterea capacității de luptă a Ucrainei cât și a moralului forțelor armate ale acestei țări.

„Teroriștii ruși au avut la dispoziție prea mult timp pentru a distruge Ucraina. Avem nevoie de apărare aeriană, iar partenerii ne pot ajuta în acest sens. Avem nevoie de artilerie”, a spus Volodimir Zelenski, într-un mesaj în care solicită de urgență sprijinul aliaților.  

„Doar un număr suficient de sisteme de apărare aeriană și de avioane de luptă pot alunga aviația rusă. Trebuie luate decizii rapide și ele sunt posibile. Statele lumii care-și doresc cu adevărat pacea nu trebuie să se teamă să folosească forța pentru a apăra viața”, a mai adăugat președintele Ucrainei.

Problema europeană

Votul din Camera Reprezentanților are și rolul de a relansa coaliția occidentală pentru Ucraina, intrată într-o zonă gri din cauza crizei de muniție și a situației dificile din industria de apărare europeană.

… a fost adoptată în cele din urmă această investiție esențială în forța alianțelor și a parteneriatelor noastre, în credibilitatea angajamentelor noastre și în capacitatea propriilor noastre forțe armate de a apăra America și de a descuraja agresiunile


Mitch McConnell, liderul republicanilor din Senat

S-au făcut și se fac multe investiții și transformări, dar e foarte greu să ții pasul cu o economie de război cum e cea a Rusiei, condusă autoritar, în detrimentul cetățenilor care au fost sacrificați pentru o problematică victorie asupra Ucrainei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇