Nu e prima oară când oamenii de știință găsesc corelații între grăsimea abdominală și Alzheimer. Însă cercetătorii de la Rutgers Health din SUA au descoperit că, în cazul persoanelor cu risc de Alzheimer, grăsimea abdominală în procent mare este și mai periculoasă, pentru că crește acest risc. În mod interesant, însă, asta se întâmplă doar în cazul bărbaților, nu și al femeilor.
Grăsimea de pe abdomen, legată de boala Alzheimer. Totuși, nu orice fel de grăsime!
Studiul care a condus la această concluzie a fost realizat pe 204 persoane sănătoase de vârstă mijlocie cu antecedente familiale de Alzheimer.
Cercetătorii s-au concentrat asupra depozitelor de grăsime din pancreas, ficat și abdomen, care au fost măsurate cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică (IRM). Rezultatele studiului au indicat că, la bărbații de vârstă mijlocie cu risc crescut de Alzheimer, nivelurile mai ridicate de grăsime din pancreas au fost asociate cu o funcție cognitivă mai scăzută și cu un volum redus al creierului.
Totuși, această legătură nu a fost observată (cel puțin nu în aceeași măsură) și la femei, scrie Medical Xpress.
Cercetătorii au concluzionat că utilizarea exclusiv a indicelui de masă corporală (IMC) ca măsură a riscurilor cognitive legate de obezitate ar putea să nu fie precisă, deoarece nu ține cont de diferențele de distribuție a grăsimii corporale și de sex.
Studiul sugerează că depozitele de grăsime abdominală pot fi un indicator mai relevant al declinului cognitiv și al riscului de demență decât IMC la persoanele de vârstă mijlocie cu risc de Alzheimer.