Ziua 724 a războiului din Ucraina începe cu vestea că trupele ucrainene s-au retras din oraşul estic Avdiivka pentru a evita încercuirea, marcând astfel cea mai mare schimbare pe front de când forţele ruse au capturat oraşul Bahmut în mai anul trecut.
Zelenski spune că retragerea armatei ucrainene din orașul Avdiivka a fost o decizie „corectă” pentru a „salva cât mai multe vieți”.
Preşedintele rus Vladimir Putin a felicitat unităţile militare şi pe comandantul acestora pentru capturarea oraşului ucrainean.
Guvernatorii din mai multe regiuni rusești, inclusiv din regiunile Belgorod, Kaluga, Briansk și Voronej, au afirmat că mai multe drone au fost doborâte în noaptea de vineri spre sâmbătă.
Iar moartea disidentului rus Alexei Navalnîi a scos oamenii în stradă în mai multe țări din Europa, dar și în Rusia, Vladimir Putin fiind considerat principalul vinovat de decesul acestuia.
spotmedia.ro vă prezintă cele mai importante evenimente din ziua 724 a războiului din Ucraina:
Situația pe front
- Retragere din din Avdiivka: Armata ucraineană s-a retras din oraşul Avdiivka, oraş din est în care situaţia s-a deteriorat considerabil în ultimele zile, pentru a evita încercuirea, a anunţat generalul ucrainean Oleksandr Sîrski, comandantul trupelor din zonă. „Conform ordinului primit, ne-am retras din Avdiivka pe poziţii pregătite în prealabil", a scris el pe Telegram. Aceasta este cea mai mare victorie simbolică a Rusiei după eşecul contraofensivei de la Kiev vara trecută.
- Reacția lui Zelenski: Retragerea armatei ucrainene din orașul Avdiivka, în estul țării, a fost o decizie „corectă” pentru a „salva cât mai multe vieți”, în timp ce soldații ucraineni se străduiau să reziste atacului trupelor ruse, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
- Rusia anunță că avansează - Rusia a declarat sâmbătă că forţele sale au provocat o serie de înfrângeri forţelor ucrainene de-a lungul liniei frontului de 1.000 de km, exact în momentul în care trupele ucrainene se retrăgeau din oraşul devastat Avdiivka din estul ţării.
- Putin îi felicită pe militarii ruşi - Preşedintele rus Vladimir Putin a felicitat unităţile militare şi pe comandantul acestora pentru capturarea oraşului ucrainean Avdiivka, a anunţat sâmbătă seara Kremlinul. Site-ul Kremlinului a precizat că ministrul Apărării, Serghei Şoigu, i-a prezentat lui Putin un raport referitor la capturarea oraşului ucrainean. "Şeful statului i-a felicitat pe soldaţii ruşi pentru acest succes, o victorie importantă", precizează comunicatul Kremlinului.
- Bilanț: Rusia a pierdut 401.350 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat sâmbătă Statul Major General al forțelor armate ucrainene. Acest număr include cele 1.050 de pierderi suferite de forțele rusești în ultima zi.
- Drone doborâte: Guvernatorii din mai multe regiuni rusești, inclusiv din regiunile Belgorod, Kaluga, Briansk și Voronej, au afirmat că mai multe drone au fost doborâte în noaptea de vineri spre sâmbătă.
- Avioane doborâte - Forţele ucrainene au doborât sâmbătă două avioane de vânătoare-bombardiere ruseşti Su-34 şi un avion de luptă Su-35 pe cerul de deasupra estului Ucrainei, a declarat şeful forţelor aeriene ale ţării, Mikola Oleşciuk. ”În dimineaţa zilei de 17 februarie 2024, în (sectorul) de est, unităţile Forţelor Aeriene ale Forţelor Armate ale Ucrainei au distrus trei avioane inamice deodată - două avioane de vânătoare-bombardiere Su-34 şi un avion de luptă Su-35” , a scris Oleşciuk pe Telegram.
- Îndemn pentru aliații Ucrainei: „Din păcate, menţinerea Ucrainei într-un deficit artificial de arme, în special cu deficit de artilerie şi capacităţi cu rază lungă, îi permite lui Putin să se adapteze la intensitatea actuală a războiului. Această autoslăbire a democraţiei în timp subminează hotărârea noastră comună. Nu întrebaţi Ucraina când se va termina războiul. Întrebaţi-vă, de ce Putin mai poate continua?" a spus Volodomir Zelenski, adresându-se Conferinţei de Securitate de la Munchen, din sudul Germaniei, unde a fost ovaţionat în picioare.
Omagii pentru Alexei Navalnîi
- Manifestații pe Bătrânul Continent: Sute de oameni, mulţi dintre ei emigranţi ruşi, s-au adunat vineri seară în mai multe țări din Europa, dar şi în SUA, în special în faţa ambasadelor ruse, pentru a aduce un omagiu adversarului numărul unu al Kremlinului, Aleksei Navalnîi.
- Arestări în Rusia: Deși au fost avertizați să nu protesteze, rușii au ieșit în stradă în unele orașe. Poliţia a luat măsuri represive împotriva persoanelor adunate pentru a marca moartea liderului opoziţiei Alexei Navalnîi, o grupare pentru drepturile omului susţinând că cel puţin 100 de persoane au fost arestate. Filmări şi imagini din Moscova şi Sankt Petersburg au arătat ofiţeri care smulgeau pancartele protestatarilor şi îi târau pe alţii de la altare improvizate în memora lui Navalnii. Jurnalişti au fost, de asemenea, filmaţi fiind reţinuţi.
- Reacția ambasadorului rus în SUA: „Moartea unei persoane este întotdeauna o tragedie”, a declarat ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov. „În această situaţie este extrem de important să cunoaştem de toate detaliile evenimentului. Cu toate acestea, politicienii locali [americani] nu vor să aştepte şi au dat deja vina pe autorităţile ruse. Aici apare o întrebare destul de firească: cine este judecătorul? Există o altă încercare de a interveni în politica internă a Federaţiei Ruse. Şi moartea e o scuză. O astfel de politică este inacceptabilă. Ar fi mai bine ca liderii locali să se concentreze asupra problemelor ţării lor, care necesită măsuri urgente", a remarcat Antonov.
- Reacția MAE român: Ministerul Afacerilor Externe din România condamnă, într-un comunicat, încălcările repetate ale normelor de drept internaţional de către regimul din Federaţia Rusă şi reiterează importanţa respectării, fără întârziere, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului de către autorităţile ruse.