Nu există o „rețetă a fericirii” și poate că e mai bine așa. Există, în schimb, trei moduri simple prin care oamenii pot căpăta un sentiment de împlinire, arată un psiholog din cea mai fericită țară din lume.
Finlanda este de șase ani cea mai fericită țară din lume, însă oamenii de acolo nu se nasc pur și simplu cu o viziune pozitivă asupra vieții. „Mai bine spus ar fi că Finlanda este țara cu cei mai puțini oameni nefericiți din lume„, a spus Frank Martela, cercetător finlandez în domeniul psihologiei.
Acest lucru se datorează în mare parte celor trei principii comune în societatea finlandeză care ajută la promovarea fericirii, spune expertul:
- un puternic simț al apartenenței la comunitate și al apropierii;
- să faci fapte bune pentru alte persoane;
- găsirea unui scop clar pentru sine.
Martela a explicat pentru CNBC de ce sunt atât de importante aceste principii și cum pot fi ele integrate în viața de zi cu zi pentru ca oamenii să se simtă mai împliniți, mai fericiți.
Comunitate, dăruire și un scop clar
"Să fii înconjurat de persoane cărora le pasă de tine și de care îți pasă îi face fericiți, asta îi face fericiți pe oameni. Din fericire, acest lucru e posibil chiar și în situații materiale foarte grele", a spus Martela. Chiar și fără un acoperiș deasupra capului, oamenii pot găsi fericirea cu ajutorul prietenilor, al unor familii care îi sprijină și intrând în legătură cu alte persoane prin activități relaxante, de pildă un joc de cărți, arată cercetările.
Cât privește faptele bune făcute pentru alții, un studiu din 2024 al Universității de Stat din Ohio realizat pe 122 de persoane cu anxietate, depresie și stres a arătat că actele de bunătate față de ceilalți le-au creat un sentiment de satisfacție și fericire în viață. Acestea pot fi gesturi mici, de pildă să-i spui cuiva că arată grozav astăzi, sau altele mai mari, cum ar fi să ajuți un coleg într-un proiect sau să cumperi un cadou pentru cineva.
"Când ajuți pe cneva, când ai un impact pozitiv asupra altora, fericirea și sentimentul tău de împlinire cresc. În situații de criză, oportunitățile de a învăța unul de la altul sunt numeroase de obicei, iar asta ajută și la clădirea unui simț al solidarității", a explicat Martela.
Găsirea unui "țel" poate fi cea mai grea cale către fericire dintre cele trei. Dacă nu ai unul clar, fă-ți o listă pe care să treci ceea ce te face fericit în viață, apoi vezi ce legătură există între aceste lucruri, recomandă Suneel Gupta, de la Universitatea Harvard, în cartea sa recentă, "Everyday Dharma: 8 Essential Practices For Finding Success and Joy in Everything You Do".
"Un simț puternic al unui țel te ajută și să suporți mai ușor condițiile grele. De fapt, concentrarea pe schimbarea acestor condiții este o sursă evidentă a unei meniri care poate anima o persoană, ajutând-o să-și găsească scopul în situația respectivă", a spus Martela.
Instituțiile din Finlanda lucrează pentru fericirea oamenilor
Există și un alt aspect cheie în moralul ridicat al finlandezilor, subliniază expertul - instituțiile care funcționează bine. "Tind să spun că guvernele nu pot să-i facă fericiți pe oameni, în schimb pot anula multe surse de fericire", a mărturisit el, arătând că în Finlanda situația stă exact invers.
Accesul facil la serviciile medicale și la educație, de exemplu, sunt obiective la care aspiră multe țări. Pentru Finlanda, însă, acestea fac parte din realitate. "Modul în care țara ta funcționează are un impact imens asupra fericirii tale", a subliniat Martela.
Dacă ești asaltat de tulburări economice, politice sau sociale, niciun jurnal de conștientizare, manifestări de recunoștință sau alte metode atât de popularizate în ultima vreme nu vor contribui semnificativ la fericirea ta, a adăugat el.
T.D.