"Superficiali și nerealiști": Sunt românii fericiți?

"Superficiali și nerealiști": Sunt românii fericiți?

Românii se numără printre cei mai fericiți europeni, potrivit unui studiu recent. Cercetătoarea Aurora Liiceanu explică într-un interviu DW de ce crede că românii se consideră fericiți.

DW: O recentă cercetare făcută de Eurostat, agenția oficială de statistică a Uniunii Europene, a măsurat satisfacția vieții din statele UE. Rezultatele arată că Austria, Polonia și România sunt cele mai fericite națiuni din blocul comunitar, în vreme ce Bulgaria se află la polul opus. De ce credeți că românii ar fi o națiune fericită?

Aurora Liiceanu: Eu nu cred că românii sunt mai fericiți decât alții și am văzut chiar studii care vorbesc despre pesimismul lor. În plus, în mediul academic fericirea nu este neapărat luată foarte în serios, pentru că fericirea, la fel ca iubirea, ar trebui să fie mai curând termeni literari. În povești, filme și romane sunt personaje despre care se spune că sunt fericite sau pline de iubire. Dar dacă aceste concepte sunt descrise prin variabilele lor, lucrurile sunt mult mai complicate. Fericirea e ceva strict personal, iar această perspectivă e cea mai importantă din punctul meu de vedere. E greu de conceput fericirea ca pe ceva colectiv, ca pe o colecție de persoane fericite. Fericirea poate fi dedusă în funcție de valorile fiecăruia, de aspirațiile pe care le are. În schimb, dacă vrei să fii cu tot dinadinsul nefericit, pune-ți niște aspirații nerealiste.

ADVERTISING

DW: Sondajele, cercetările, statisticile despre fericire au fiecare în spate criterii bine stabilite. Spre exemplu, în cazul Raportului Global privind Fericirea sunt luați în considerare șase parametri între care Produsul Intern Brut al fiecărei țări, speranța de viață calculată de Organizația Mondială a Sănătății, suportul social sau existența unui grup pe care te poți baza la nevoie, libertatea de a face ceea ce vrei cu propria viață, participarea la acte de caritate sau voluntariat și dimensiunea corupției. În clasamentul ultimului World Happiness Report, România se află pe locul 24 din 137 de state luate în calcul. Bulgaria, de exemplu se află pe locul 77, Grecia este pe 58, Ungaria pe 51. De ce credeți că bulgarii, spre exemplu, atât de aproape de România, geografic, istoric, economic, sunt mult mai nefericiți?

ADVERTISING

Aurora Liiceanu: Dacă ne referim la întrebarea „cât de satisfăcut ești de viața ta”, atunci trecem pe palierul individualist, adică dacă ție îți e bine, nu mai contează contextul, și contează doar cum ești și cum te simți tu, dar nu te interesează prea mult contextul în care ești. Pe de altă parte, dacă e să vorbim despre fericire, atunci ar trebui să luăm în calcul două variabile importante: satisfacția față de viață și starea de bine. Chiar și economiștii scot în evidență importanța acestor două variabile când calculează fericirea. De altfel, psihologii serioși se referă la fericire ca la o stare de mulțumire față de viață, o stare de bine, mentală și fizică.

ADVERTISING

DW: Întorcându-ne la bulgari, atât de asemănători cu românii: sunt românii mai superficiali și de aceea se consideră mai fericiți?

Aurora Liiceanu: Eu cred că românii au un procent în plus de narcisism, față de bulgari, care sunt mai realiști. Putem pune problema și așa: dacă ești atât de fericit aici, unde ți-ai petrecut cei mai frumoși ani, copilăria, adolescența etc, atunci de ce pleci? De ce pleacă atâta lume să-și caute fericirea în afară? E un exod nemaipomenit. Înseamnă că nu sunt fericiți în România și caută fericirea în altă parte. Sau cel puțin caută o stare mai bună. Acesta devine unul dintre indicatorii supremi ai fericirii, fiindcă un om este fericit și în funcție de locul în care stă și de contextul în care trăiește.

Citește interviul integral pe DW


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇