Nu fericirea, așa cum am fi tentați să credem, crește performanța și productivitatea, ci furia, este rezultatul unui studiu recent realizat pe 1.000 de persoane.
În cadrul experimentului derulat de oameni de știință din cadrul Asociației Americane de Psihologie, subiecți cu diferite stări de dispoziție și emoții au avut de îndeplinit o sarcină. De departe cele mai bune rezultate le-au obținut cei care erau furioși, relatează Sky News.
Subiecților li s-au indus stări precum bucuria, furia și tristețea și au primit câte o sarcină, așa cum ar fi rezolvarea unui puzzle. Unora li s-a stabilit obiectivul în timp ce se aflau într-o stare emoțională neutră.
Studiul, publicat în Journal of Personality and Social Psychology, a concluzionat că furia a dus, în cele mai multe dintre cazuri, la performanțe superioare.
„Oamenii cred, adesea, că o stare de fericire este ideală, iar majoritatea oamenilor cred că fericirea este un obiectiv major al vieții, dar cercetările anterioare sugerează că un amestec de emoții, inclusiv emoții negative precum furia, duce la cele mai bune rezultate”, a explicat un specialist.
Alte emoții au avut, de asemenea, un impact pozitiv asupra performanței, cum ar fi dorința și amuzamentul, a mai relevat studiul.
”Cercetarea noastră se adaugă dovezilor tot mai mari că un amestec de emoții pozitive și negative promovează bunăstarea, iar utilizarea emoțiilor negative ca instrument poate fi deosebit de eficientă în unele situații”, a explicat autorul studiului, profesorul Heather Lench.