Topul celor mai fericite țări din lume. România a mai urcat 4 poziții

Topul celor mai fericite țări din lume. România a mai urcat 4 poziții

În ciuda evenimentelor brutale din ultimii trei ani, există motive de optimism. Potrivit datelor celui de-al 10-lea Raport Mondial al Fericirii, obținute prin intervievarea a peste 100.000 de persoane din 137 de ţări, gradul de mărinimie a crescut în toate regiunile globului, față de nivelul de dinainte de pandemie.

Şi când li s-a cerut să-şi evalueze viaţa pe o scară de la unu la 10, oamenii au dat în medie scoruri la fel de mari în anii marcați de Covid și război 2020-2022, ca în 2017-19.

Lucrurile au stat puţin mai rău în ţările occidentale şi puţin mai bine în restul lumii, dar în general „suferințele indubitabile au fost compensate de creşterea gradului în care respondenţii au fost capabili să descopere şi să împărtăşească capacitatea de a avea grijă unii de alţii în vremuri dificile”.

ADVERTISING

Primul loc în clasamentul fericirii ţărilor este ocupat, pentru al 6-lea an consecutiv, de Finlanda. Pe doi şi trei sunt Danemarca şi Islanda, urmate în top 10 de Israel, Ţările de Jos, Suedia, Norvegia, Elveţia, Luxemburg şi Noua Zeelandă.

România ocupă poziţia a 24-a, precedată de Costa Rica pe 23 şi urmată de Singapore pe 25 şi Emiratele Arabe Unite pe 26. Spania şi Italia sunt pe 32 şi 33.

Țara noastră continuă astfel trendul ascendent, după ce în precedentul raport urcase 18 locuri, pe poziția 28.

ADVERTISING

Australia (nr. 12), Canada (nr. 13), Irlanda (nr. 14), Statele Unite (nr. 15) și Regatul Unit (nr. 19) au intrat toate în top 20. Franța a ieșit din top 20, ajungând pe locul 21 în raportul din acest an.

În partea de jos a listei se află Afganistanul, pe locul 137. Libanul se află cu o poziție mai sus, pe locul 136. Evaluarea medie a vieții în aceste țări este cu peste cinci puncte mai mică (pe o scară de la 0 la 10) decât în cele mai fericite 10 țări.

Invazia Rusiei în Ucraina a pus ambele țări foarte mult în centrul atenției la nivel mondial în momentul publicării raportului 2022.

ADVERTISING

În clasamentul din acest an, Rusia este pe locul 70, iar Ucraina pe locul 92.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇