În ziua 722 de război Ucraina mulțumește din nou României. „Bucureştiul a subliniat mereu o atitudine caldă, de prietenie, faţă de Ucraina şi din punct de vedere economic, financiar şi umanitar”, a spus Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski.
El a declarat că România a devenit unul dintre principalii parteneri ai Ucrainei, iar Kievul îşi doreşte şi negociază un acord bilateral de colaborare în domeniul securităţii cu Bucureştiul, după modelul propus de G7 la summit-ul de la Vilnius, pentru a oferi garanţii de securitate Ucrainei, în perspectiva unei aderări la NATO.
În toată Ucraina a fost alertă de atac aerian, după ce bombardiere strategice rusești au lansat rachete care au vizat Kievul și mai multe regiuni. Apărarea aeriană a distrus jumătate din cele 26 de rachete, iar cele care au căzut au provocat distrugeri materiale și 11 răniți. Atacarea regiunii vestice Liov a pus în alertă și aviația militară poloneză, care a monitorizat îndeaproape evoluția atacului.
În continuare se dau lupte grele la Avdiivka. Comandantul unei unități ucrainene a transmis că acolo "este iadul", iar două brigăzi ruse au suferit pierderi grele. Ucrainenii sunt nevoiți să lupte "la 360 de grade" și rezistă cu greu, întrucât rușii își rotesc trupele și echipamentele.
Scufundarea, miercuri, a navei rusești de desant Țezar Kunikov este rezultatul unei tactici ucrainene eficiente, numită "roiul de drone", inspirată dintr-o strategie germană din Al Doilea Război Mondial, a declarat un fost ofițer al serviciului ucrainean de informații (SBU). Urmare a acestei acţiuni, comandantul flotei ruse a Mării Negre, amiralul Víktor Sokolov, a fost demis, după cum susţin bloggeri militari ruşi.
Iar ajutorul acordat Ucrainei de UE a depăşit Planul Marshall de reconstrucţie a Europei după al Doilea Război Mondial, anunţă directoarea Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) Odile Renaud-Basso.
În plus, statele NATO plănuiesc să-și unească forțele și să furnizeze Ucrainei un milion de drone în acest an, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg.
Canabisul medicinal va fi legalizat în Ucraina, pentru a ajuta veteranii cu tulburare de stres post-traumatic și pentru a ameliora durerea persoanelor cu boli grave, cum ar fi cancerul. Zelenski a semnat legea.
În schimb, Vladimir Putin a acordat un interviu televiziunii ruse, prilej pentru a aborda toate temele importante pe care le avea de bifat. Nu regretă că a început războiul și a spus care președinte american este "mai bun" pentru Rusia dintre Biden şi Trump. Putin a dezvăluit și ce așteptări avea de la Carlson Tucker și a lansat un atac la adresa șefei diplomației germane, Annalena Baerbock.
Iar Statele Unite sunt în alertă. Casa Albă a confirmat existenţa unei ameninţări la adresa securităţii naţionale, legată de o armă antisatelit a Rusiei. "Nu vorbim despre o armă care poate fi folosită pentru a ataca ființe umane sau pentru a provoca distrugeri fizice aici pe Pământ”, a subliniat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate. Iată tot ce ştim deocamdată despre amenințarea pe care Rusia a dezvoltat-o în secret și pe care America nu o poate contracara.
Ucraina mulțumește din nou României
- "România a făcut foarte multe pentru Ucraina" - România a devenit unul dintre principalii parteneri ai Ucrainei, iar Kievul îşi doreşte şi negociază un acord bilateral de colaborare în domeniul securităţii cu Bucureştiul, după modelul propus de G7 la summit-ul de la Vilnius, din vara anului trecut, pentru a oferi garanţii de securitate Ucrainei în perspectiva unei aderări la NATO, a declarat Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski, într-un interviu pentru TVR Moldova. La summit-ul de la Davos, şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, şi Iulian Fota, secretar de stat pentru afaceri strategice în MAE român, au anunţat că Ucraina şi România încep negocieri pentru un acord de colaborare în domeniul securităţii. Întrebat ce va presupune acest acord şi cum vor acţiona părţile, Mihailo Podoliak a declarat că detaliile vor fi comunicate atunci când părţile vor ajunge la textul final. În schimb, consilierul preşedintelui ucrainean a ţinut să sublinieze sprijinul considerabil pe care România l-a acordat Ucrainei de la începutul războiului, inclusiv pe plan militar.
- Declarațiile consilierului lui Zelenski - "Putem vorbi despre două substraturi ale acestui acord. Primul, în ceea ce ţine de România, vreau să vă spun că a făcut foarte multe pentru Ucraina şi continuă să facă chiar din prima zi a invaziei totale ruseşti. România este una dintre dintre cele mai active ţări din Europa de Sud-Est şi din punct de vedere logistic, şi de resurse care ajută Ucraina."
"Bucureştiul a avut mereu o atitudine caldă, de prietenie, faţă de Ucraina şi din punct de vedere economic, financiar şi umanitar. Astăzi ne dorim ca aceste relaţii de parteneriat strategic şi garanţii de securitate să fie fixate într-un acord şi acest lucru are loc nu doar cu Bucureştiul, dar şi cu alte state."
"Prin acest gen de acord vrem să fixăm din punct de vedere juridic relaţiile bilaterale, în primul rând în cooperarea în domeniul industriei militare. Vrem să înţelegem cu ce stat putem coopera, unde putem avea investiţii comune, de unde putem primi tehnică militară şi în ce cantităţi sau chiar şi alte resurse care ne pot ajuta în coordonarea şi construcţia sistemului naţional de apărare."
"Un asemenea proces de negocieri se desfăşoară şi în relaţia cu România, care vreau să menţionez că din prima zi a invaziei ruse a acordat un sprijin incomensurabil Ucrainei. Suport militar, financiar, logistic."
Evoluția pe front
- Rachete trase din bombardiere - Mai multe bombardiere ruseşti Tupolev Tu-95MS au decolat, joi dimineaţa, de pe aerodromul Olenia din regiunea Murmansk, în nord-estul Rusiei. În jurul orei locale 5:00 a fost declanșată alertă aeriană în toată Ucraina, după ce rachetele trase au detectate în timp ce se îndreptau către şapte regiuni ucrainene, inclusiv spre Kiev. Alerta a fost ridică după două ore.
- Jumătate din rachetele rusești, distruse - Apărarea ucraineană a distrus 13 din cele 26 de rachete lansate. A fost al doilea atac rusesc cu rachete din această lună.
- Bilanțul atacului cu rachete - Cel puțin 11 persoane au fost rănite de rachetele rusești. Serhii Popko, şeful administraţiei militare din Kiev, a anunțat că rachetele s-au apropiat de Kiev din direcţii diferite, dar toate au fost doborâte şi nu s-au înregistrat pagube majore sau victime în capitală. În suburbia Bucea s-a format un crater imens în urma exploziei unei rachete care a avariat zeci de locuințe, a anunțat șeful administrației militare locale, Anatolii Fedoruk. În oraşul Liov, din vestul ţării, în apropiere de graniţa Ucrainei cu Polonia, a fost lovită o instalaţie de infrastructură, iar mai multe case și mașini au fost avariate. Infrastructura a fost lovită şi în regiunea Hmelniţki, în vest, dar şi în oraşul Zaporojie, din sud-est, unde o şcoală şi un magazin au fost avariate. O rachetă a fost distrusă deasupra regiunii Ivano-Frankivsk, iar resturile au distrus câteva anexe ale unei gospodării. În toate aceste zone au existat răniţi, dar nu şi persoane decedate.
- Alertă în Polonia - Aviația militară poloneză a fost pusă în alertă din cauza avioanelor rusești care au atacat cu rachete Ucraina, joi dimineață. Armata a pus în aplicare toate procedurile necesare pentru a asigura securitatea spațiului aerian polonez și a monitorizat îndeaproape situația.
- Mărturie din "iadul de la Avdiivka" - Două brigăzi ruse au suferit pierderi grele pe frontul din Avdiivka, dar situația rămâne dificilă, iar inamicul aduce forțe noi în oraș. "Avdiivka e iadul. Brigada a Treia de Asalt confirmă că a fost redesfășurată urgent pentru a întări forțele ucrainene din zonă. Situația în oraș la momentul desfășurării brigăzii era extrem de critică", a scris pe Telegram comandantul brigăzii, Andrii Biletskîi, adăugând că un raid al forțelor ucrainene asupra pozițiilor ruse a provocat inamicului pierderi masive. Totuși, rușii continuă să-și rotească trupele și să aducă forțe și echipamente noi în oraș. "Suntem nevoiți să luptăm la 360 de grade împotriva noilor brigăzi pe care inamicul le desfășoară", a adăugat el.
- Ucraina atacă cu "roiul de drone" - Ultima lovitură a forțelor ucrainene în Marea Neagră, soldată cu scufundarea navei rusești de desant Țezar Kunikov, a fost inspirată de tactica submarinelor germane din Al Doilea Război Mondial, a declarat Ivan Stupak, consilier al comisiei de apărare și servicii secrete din Parlamentul de la Kiev. "'Haita lupilor ('Wolfsrudeltaktik' - în germană) a fost o tactică (…) în Oceanul Atlantic, folosind un avantaj numeric pentru a lansa atacuri masive cu submarine asupra navelor inamice'. (…) Invazia Rusiei din 2022 a provocat apariția unei noi tactici ucrainene: 'roiul de drone'", a spus Stupak, fost ofițer al serviciului ucrainean de informații (SBU), pentru Newsweek, dând ca exemplu atacul de miercuri. "Judecând după înregistrarea difuzată, cam cinci drone (navale) au participat la atac în același timp (...) Rezultatul este pe tabela de marcaj, sau mai bine zis pe fundul mării", a mai spus el.
"Festivalul Putin": Încă un interviu, dar mai pe placul lui
- Singurul regret al lui Putin - Liderul de la Kremlin a acordat, miercuri seară, un interviu prezentatorului televiziunii ruse, Pavel Zarubin, și a profitat de ocazie pentru a ataca toate temele importante pentru el. Nu regretă că a început războiul. "Singurul lucru pe care îl putem regreta este că nu am luat aceste acțiuni dure mai devreme", a spus el, citat de Radio Svoboda.
- Biden, "mai previzibil" pentru Moscova - Întrebat cine este "mai bun" pentru Rusia dintre Biden şi Trump, Putin a răspuns fără ezitare: "Biden. Este o persoană mai experimentată, mai previzibilă, un politician din vechea şcoală". El a refuzat să comenteze dezbaterile din Statele Unite despre vârsta lui Biden. "Când l-am întâlnit pe dl. Biden în Elveţia, recunosc că a fost acum trei ani, se vorbea deja despre incapacitatea sa, dar nu am văzut aşa ceva. Ceea ce trebuie să analizăm este poziţia politică, iar poziţia actualei administraţii (americane) este extrem de dăunătoare şi greşită", a adăugat Putin. Moscova "va lucra cu orice lider american în care poporul american are încredere".
- Putin "l-a urecheat" duios pe Tucker Carlson - Putin a declarat că îi este recunoscător lui Tucker Carlson pentru interviul de săptămâna trecută, dar a fost surprins de lipsa unor "întrebări tăioase". "Sincer să fiu, am crezut că se va comporta agresiv şi va pune întrebări tăioase. Nu doar că eram pregătit pentru acest lucru, ci mi-am dorit acest lucru, pentru că mi-ar fi dat ocazia să răspund în acelaşi mod", a declarat Putin, pentru Russia 1 TV. "Din moment ce astăzi nu suntem capabili să avem un dialog direct (cu Occidentul)… trebuie să-i fim recunoscători domnului Carlson că poate face acest lucru prin rolul său de intermediar", a declarat Putin. El i-a spus lui Zarubin că a fost surprins că Tucker Carlson nu l-a întrerupt mai mult: "Sincer, nu am obţinut satisfacţie deplină din acest interviu."
- Atac la Baerbock - Şefa diplomaţiei germane, membră a Verzilor, nu e ostilă doar faţă de Rusia, ci "este ostilă faţă de propria ţară", a susţinut Putin, referindu-se la politica energetică promovată de partidul Annalenei Baerbock. Verzii alimentează teama oamenilor privind schimbarea climei, dar chiar dacă au ajuns la putere tocmai datorită acestei temeri, politica pe care o urmează e complet diferită: actualmente în Germania se produce mai multă energie pe bază de cărbune, a argumentat Putin. "E greu de imaginat ca un politician de un asemenea nivel să dea dovadă de atâta dispreţ faţă de interesele economice ale ţării sale, ale poporului său", a adăugat el. Coaliţia guvernamentală germană, din care fac parte şi Verzii, caută alternative la gazul rusesc. Baerbock nu şi-a ascuns criticile faţă de Rusia şi este în favoarea unui sprijin european puternic pentru Ucraina.
- Vaccinuri pentru cancer - Putin a declarat că oamenii de știință ruși sunt aproape de a crea vaccinuri împotriva cancerului care ar putea fi în curând disponibile pacienților. Detalii AICI.
Ce se întâmplă în Rusia
- Comandantul flotei ruse a Mării Negre a fost demis - Amiralul Víktor Sokolov a fost demis, după ce armata ucraineană a reuşit să scufunde săptămâna aceasta încă o navă militară rusă, afirmă bloggeri militari ruşi. Amiralul Sokolov a preluat comanda flotei de la Marea Neagră în septembrie 2022, în urma unei serii de pierderi umilitoare, în special scufundarea navei sale amiral, crucişătorul Moscova, lovit de rachete anti-navă ucrainene Neptun. Dar flota rusă a continuat să înregistreze pierderi, navele sale aflate în porturi sau pe mare devenind tot mai des ţinta atacurilor ucrainene atât cu rachete cât şi cu drone maritime.
- Atac în Belgorod - Mai multe explozii s-au produs, joi dimineață, în orașul Belgorod, din apropierea graniței cu Ucraina, unde un centru comercial și mai multe mașini au fost avariate. Localnicii au relatat pe rețelele de socializare că sunt mai mulți morți și cel puțin zece răniți, dar autoritățile nu au comentat situația.
- Depozit petrolier lovit de o dronă - O dronă ucraineană a atacat un depozit de petrol din regiunea rusă Kursk, declanşând un incendiu la instalaţie, a declarat guvernatorul local, Roman Starovoit. Nu s-au înregistrat victime.
- Explozie în Biisk - O deflagrație majoră s-a produs în orașul Biisk, din regiunea Altai, situată în Kazahstan și Mongolia. Localnicii au relatat pe rețelele de socializare că au auzit mai întâi o bubuitură, apoi ferestrele clădirilor au fost zguduite de un suflu puternic. Primarul orașului, Viktor Shchigrev, a spus că incidentul a fost provocat de "un proces tehnologic" la o fabrică de producție militară.
- Rușii, puși să cultive banane - Oleg Kniazkov, șeful agenției de protecție a consumatorului din Rusia, a declarat că va exista o penurie de banane în următoarea lună și i-a sfătuit pe ruși să le cultive singuri, relatează Newsweek. Afirmațiile sale survin după ce guvernul Rusiei a oprit pe 2 februarie importurile de banane de la cinci companii din Ecuador din cauza detectării dăunătorilor în transporturile de fructe. Decizia a fost luată după ce Ecuadorul a acceptat o ofertă SUA de a preda echipamente militare sovietice, în schimbul unor arme moderne americane, un acord în valoare de 200 de milioane de dolari.
- Navalnîi, în celula de pedeapsă - Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost mutat într-o celulă de pedeapsă, relatează Meduza. Acesta este închis în colonia corecțională nr. 3 "Lupul polar" din districtul autonom Iamalia-Neneția și va sta în regim de izolare timp de 15 zile, a anunțat secretarul său de presă, Kira Iarmiș. Motivul măsurii disciplinare nu a fost precizat. Ultima oară când el a fost trimis într-o celulă de pedeapsă a fost pe 1 februarie, el fiind scos pe 11 februarie. Este pentru a 27-a oară când lui Naalnîi i se aplică această măsură de pedepsire, a precizat Iarmiș.
- Rușii vor produce Citroen - Rusia va produce mașini Citroen la o fabrică Stellantis părăsită de proprietarii occidentali după declanșarea războiului din Ucraina, relatează Reuters, citând surse din domeniul auto și informații vamale. Compania rusă Automotive Technologies a importat în decembrie cel puțin 42 de kituri auto pentru asamblarea modelului Citroёn C5 Aircross la uzina din Kaluga, care încă e deținută majoritar de Stellantis. Kiturile au fost produse de Dongfeng Motor Group din China. La finalul anului trecut, Stellantis a recunoscut că a pierdut controlul asupra unității din Rusia și estima o pierdere de circa 144 de milioane de euro.
Alte informații relevante
- Noua super-armă a Rusiei bagă SUA în alertă - Rusia dezvoltă o capacitate militară spaţială despre care membrii Congresului şi oficialii americani sunt îngrijoraţi că ar putea reprezenta o ameninţare semnificativă pentru Statele Unite şi aliaţii săi, posibil prin avarierea cu o armă nucleară a unor sateliţi esenţiali de informaţii sau de comunicaţii. Casa Albă a confirmat existenţa unei ameninţări la adresa securităţii naţionale, legată de o armă antisatelit a Rusiei. "Nu vorbim despre o armă care poate fi folosită pentru a ataca ființe umane sau pentru a provoca distrugeri fizice aici pe Pământ”, a subliniat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate Detalii AICI
- Un milion de drone - Statele NATO plănuiesc să își unească forțele și să furnizeze Ucrainei un milion de drone în acest an, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg, la o conferință de presă la Bruxelles, în urma unei reuniuni a Consiliului NATO-Ucraina.
- Zelenski legalizează marijuana - Canabisul medicinal va fi legalizat în Ucraina pentru a ajuta veteranii cu tulburare de stres post-traumatic și pentru a ameliora durerea persoanelor cu boli grave, cum ar fi cancerul. Legea a fost semnată de președintele Zelenski, după ce a fost votată în Parlamentul Ucrainei în decembrie. Legea autorizează activitatea economică de cultivare a marijuanei în scopuri medicale, industriale și științifice, „pentru a crea condiții pentru extinderea accesului pacienților la tratamentul necesar bolilor oncologice și stres post-traumatic”.
- Trump vrea să-l preseze pe Zelenski - Donald Trump ia în considerare să facă presiuni pentru ca Ucraina să negocieze încheierea războiului cu Rusia, dacă va reveni la putere anul viitor. Consilierii lui Trump au discutat despre aducerea lui Zelenski şi a lui Putin la masa negocierilor la începutul unui potenţial al doilea mandat al fostului preşedinte american. Detalii AICI.
- Mai mult ca Planul Marshall - Ajutorul acordat Ucrainei de UE a depăşit Planul Marshall de reconstrucţie a Europei după al Doilea Război Mondial, anunţă directoarea Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) Odile Renaud-Basso. ”Ajutorul financiar al UE este mult mai important în termeni reali decât orice Plan Marshall de după al Doilea Război Mondial ca procent din PIB”, precizează ea. Odile Renaud-Basso se referă la un important plan de investiţii al fostului secretar de Stat american George Marshall. A fost implementat la sfârşitul anilor '40, în vederea reconstrucţiei a 16 ţări, în principal în Europa Occidentală.
- Centru de analiză asupra tacticilor militare ruse - NATO şi Ucraina urmează să înfiinţeze împreună, în Polonia, un centru de analiză asupra tacticilor militare ruse folosite în război, a anunţat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg. Acest centru, care va fi stabilit în Bydgoszcz, un oraş la nord-vest de Varşovia, este menit să permită armatei ucrainene să împărtăşească NATO informaţii despre experienţele lor de luptă împotriva armatei ruse.