Elefantul din odaia negocierilor PSD-PNL, despre care scriam săptămâna trecută, a fost rostit în discuția din coaliție de luni după-amiază, dar rămâne miezul blocajului care împiedică cele două partide să ajungă la o înțelegere măcar pentru comasarea “mică”, a alegerilor locale cu cele europarlamentare, o măsură asupra căreia părea că s-au înțeles.
Surse din echipele de negociere au explicat pentru SpotMedia.ro că PSD nu dorește să se limiteze la comasarea “mică”, ci vrea un calendar și un proiect pentru tot anul electoral, care să fie anunțat acum, cu comasare și în toamnă, parlamentare cu prezidențiale, cu candidați comuni la locale în marile orașe cu primari USR și la prezidențiale.
Niciunul dintre partide nu vrea să renunțe la candidatura prezidențială pentru propriul președinte, deși fiecare este dispus să cedeze mai toate celelalte funcții de împărțit: premier, primar general al Capitalei, președinți ai camerelor, comisar european (înțeleg că șefiile serviciilor nu au intrat în discuție).
Pentru liberali, candidatura acesta este ultimul argument de mobilizare a propriului electorat la alegerile din toamnă, fără de care nu că nu vor lua cu 2 în față, ci pot ajunge la un procent cu o cifră.
În plus, degeaba ar avea premierul, dacă președintele și cei mai mulți parlamentari vor fi de la PSD, iar cu voturile AUR, de cumpărat la bucată după alegeri, ca în cazul PPDD, oricând vor putea fi scoși pe tușă, cu tot cu premier.
PSD nu ar avea asemenea griji cu Nicolae Ciucă la Palatul Victoria, dar pentru ei președinția este o obsesie de 20 de ani. În plus, din momentul în care Marcel Ciolacu ar deveni candidat, șefia PSD ar fi practic vacantată, indiferent dacă domnia sa va câștiga sau va pierde. Iar doritorii sunt destui, și prieteni, și dușmani ai dlui Ciolacu.
Și e o discuție cât de eficientă ar fi candidatura comună a unuia dintre șefii de partide, cum ar fi convins electoratul partidului fără candidat să se ducă la vot. Sondajele arată că o mare parte nu se va duce, ba chiar e posibil să migreze spre AUR sau spre alte variante care vor fi pe buletinul de vot în primul tur.
Echipele PSD și PNL se vor vedea din nou cel târziu vineri, liberalii și-au convocat forul de conducere pentru consultări. Este neclar dacă președintele Iohannis, un susținător ferm al candidaturii dlui Ciucă, s-a implicat în vreun fel până acum. Din toate informațiile, nu. Are treabă cu propriile candidaturi viitoare.
Sigur, dl Ciolacu poate fi până la urmă convins pe persoană fizică, mai ales dacă se vor mai face niște mișcări, anunțate prin interviuri, în dosarul DNA al licitației de la Sectorul 3.
Dar dl Ciolacu nu e chiar de capul lui, are în spate un partid mare, cu orgolii pe măsură, cu structuri puternice, cu mai multe voci relevante. Și nu am auzit niciuna favorabilă cedării candidaturii prezidențiale.
Dar indiferent care va fi rezultatul ei, spectacolul acestei negocieri este absolut lamentabil și are ca efect un bonus pentru Opoziție.
Oamenii au dificultăți mari de toate felurile, au revendicări, se lovesc la fiecare pas de efectele proastei guvernări. Și în loc să vadă partidele de la putere că se dau cu capul de pereți pentru treburile publice, le văd că pierd ore și mai toată energia în discuții pentru împărțirea puterii pe care poporul încă nici nu le-a dat-o.
În plus, felul în care decurg discuțiile dinamitează chiar argumentele care au justificat planurile de comasare: să fie mai ușor pentru alegători, să luptăm cu extremismul, stabilitate. Vorbe mari din care ce se alege? Dacă scopurile sunt așa de înalte, cum se face că ele se poticnesc de niște funcții?
Dacă vor mai combate mult extremismul în felul acesta, PSD și PNL vor reuși să ridice scorul AUR și SOS dincolo de cele mai frumoase speranțe chiar ale acestora, pentru că vor înfuria peste măsură un electorat care, până la urmă, nu vrea nici minuni, nici ploaie cu cârnați, ci doar un strop de competență, eficiență, coerență și decență din partea guvernării.