Mica istorie: ziua de 30 ianuarie în lume

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 1084 – Sfântul Ioan Mauropus a avut în această zi o vedenie paranormală: i s-au înfățișat trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, toți trei deodată: Vasile din Caesareea, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur.

Sfântul Ioan Mauropus a înțeles numaidecât tâlcul celor ce i s-au arătat: apărând toți trei deodată, trebuie înțeles că toți sunt egali în grad și că niciunul nu este undeva mai sus decât ceilalți doi. De atunci, în fiecare zi de 30 ianuarie se serbează ziua celor trei ierarhi, acesta fiind de altfel și hramul unei cunoscute ctitorii ieșene.

Anul 1561: A apărut prima carte în limba română, „Tetraevanghelul”, textul integral al celor patru evanghelii, tipărit de diaconul ortodox Coresi, traducător și meșter tipograf român, originar din Târgoviște.

Coresi a realizat la Brașov numeroase tipărituri în limba română, publicând un număr de 35 de titluri de carte, tipărite în sute de exemplare și răspândite în toate ținuturile românești. Prin opera sa tipografică, diaconul Coresi a contribuit la unitatea lingvistică a poporului român, dar și la apariția limbii române literare.

ADVERTISING

Anul 1649 – La Whitehall, Londra, a fost executat prin decapitare, după un proces relativ scurt și în orice caz sumar, regele Carol I al Angliei. Este pentru prima oară când un rege european este judecat, condamnat și executat în propria țară.

Anul 1695 – Domnul Țării Românești Constantin Brâncoveanu primește ca recompensă pentru serviciile făcute Curții din Viena, titlul de „principe al Imperiului". Desigur, faptul îl onora pe domnitor, dar a declanșat furia sultanului, adăugând încă o acuză, pe lângă altele, care i-au adus principelui groaznicul sfârșit.

Anul 1835 - Prima tentativă de asasinat asupra unui președinte al Statelor Unite. Un atentator încearcă să-l împuște pe președintele Andrew Jackson, dar eșuează și este imobilizat de mulțime, inclusiv câțiva congresmeni și inclusiv chiar președintele Jackson.

Anul 1882 -  Se naște Franklin Delano Roosevelt, cel de-al 32-lea președinte al SUA. Președintele Roosvelt este cel care a gestionat politica SUA în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, ducând la victorie atât asupra Germaniei și sateliților săi, cât și asupra Japoniei. Împotriva acesteia din urmă, SUA au folosit pentru prima oară arma nucleară, pe care la acea dată nu o deținea nicio altă țară.

ADVERTISING

Anul 1889Drama de la Mayerling.  Arhiducele prinț Rudolf al Austriei, moștenitor al tronului Austro-Ungariei, este găsit mort împreună cu amanta lui, baroneasa Marie von Vetsera, în cabana de vânătoare a familiei imperiale de la Mayerling, la 27 km de Viena.

Legătura dintre prinț și amantă – minoră și mai tânără cu 13 ani decât arhiducele –  nu era un secret nici pentru opinia publică, nici pentru împărat, nici măcar pentru soția acestuia.

Pentru primii observatori veniți la fața locului, părea clar că este vorba de o dublă sinucidere, dar comunicatul oficial al Casei Imperiale informa altceva: moștenitorul tronului, unicul fiu al împăratului, ar fi suferit un atac de cord, după o partidă de vânătoare. Nu spunea nicio vorbă despre baronesa minoră.

Pentru Casa Imperială,  dar și pentru istorie, moartea prințului a avut consecințe grave, iar pentru familie devastatoare. Evenimentul a întrerupt linia normală a succesiunii la tron a dinastiei Habsburg. Arhiducele moștenitor nu avea un fiu, ceea ce impunea ca succesiunea să treacă la fratele împăratului, arhiducele Karl Ludwig, iar ulterior fiul cel mare al acestuia, nimeni altul decât arhiducele Franz Ferdinand, cel asasinat la Sarajevo.

ADVERTISING

Iată cum succesiunile la tron, tulburate de evenimente, duc la consecințe politice neașteptate ajungând, în cazul nostru, până la un Prim Război Mondial.

Încercările împăratului de a salva onoarea familiei prin mușamalizarea cazului n-au reușit nici pe departe să îndepărteze curiozitatea opiniei publice. Dubla sinucidere a ținut cap de afiș, iar comentatorii nu pierdeau ocazia să lanseze tot felul de ipoteze niciuna cu probe indubitabile.

Probele au apărut după anul 1946, când militari sovietici ai trupelor de ocupație au îndepărtat placa de granit care acoperea mormântul și au deschis sicriul amantei Vetsera, cel mai probabil din dorința de a jefui bijuteriile.

Nimeni nu va afla niciodată dacă erau bijuterii acolo sau nu, dar cazul a readus atenţia opiniei publice asupra tragediei de la Mayerling și atunci un bibliotecar de la Biblioteca Națională a Austriei a scos la iveală un document original, aflat în arhivele acesteia: o scrisoare de adio a minorei Vetsera către mama ei.  Scrisoarea avea următorul conținut:

„Dragă mamă
Te rog să mă ierți pentru ce am făcut. Nu am putut rezista iubirii și, în deplin acord cu el, vreau să fiu îngropată împreună și alături de el, în cimitirul Alland.

Sunt mai fericită în moarte decât în viață”.

Reiese clar și fără nicio îndoială că arhiducele și tânăra baronesă se retrăseseră la casa de vânătoare de la Mayerling ca să se sinucidă acolo amândoi.

Anul 1933 - Adolf Hitler este numit în funcția de Cancelar al Germaniei, în urma propunerii făcută de președintele țării.

Este greu de presupus care ar fi fost evoluția politică a Europei și chiar a lumii, în cazul când nu s-ar fi făcut această numire,  dar nici nu putem exclude varianta în care A. Hitler ar fi rămas un simplu pictor, poate de succes, poate nu.

Anul 1948: Prim-ministrul Indiei, Mahatma Gandhi, a fost asasinat în locuința sa. Personalitate de prim rang în istoria țării, consacrat în enciclopedii drept „părintele independenței Indiei și inițiatorul mișcărilor de revoltă non-violentă din țara sa”, Gandhi a făcut primul pas în drumul Indiei de la o țară doar artizanală și nedezvoltată spre ceea ce este astăzi și, mai ales, spre ce țintește în viitor.

Astăzi, Mahatma Gandhi este onorat oficial în India drept Părintele Națiunii; ziua sa de naștere, 2 octombrie, constituie sărbătoare națională. În anul 2007, Adunarea Generală a ONU a adoptat în unanimitate o rezoluție, care aprobă ca ziua 2 octombrie să fie înscrisă ca „Ziua Internațională a Non-Violenței”.

Anul 1968 – Se naște în Spania prințul Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón, nimeni altul decât actualul rege al Spaniei, Felipe al VI-lea. A urcat pe tron la 19 iunie 2014, după abdicarea tatălui său, regele Juan Carlos I.

Anul 1969: Are loc ultimul spectacol public al trupei The Beatles, pe acoperișul Records Apple, din Londra. Concertul improvizat și neautorizat a fost întrerupt de poliție. Se vede că la britanici este mai valabilă decât la noi zicala, după care, unde-i lege, nu-i tocmeală.

Anul 1991 - „Grupul celor 24" hotărăște să includă România între țările est-europene beneficiare de asistența în cadrul programului PHARE, program inițiat în 1989 și care prevede ajutorarea prin credite și asistență tehnico-economică a fostelor țări socialiste.

Anul 1992: Are loc la Praga reuniunea Consiliului de Miniștri ai CSCE. Se adoptă, printre altele, și  „Declarația Consiliului CSCE cu privire la neproliferarea și transferul de arme”. Documentul este în vigoare și astăzi, dar mai ține cineva seama de el?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇