Descoperire fără precedent făcută pe o planetă nici foarte departe și nici cu mult mai mare decât Terra

Descoperire fără precedent făcută pe o planetă nici foarte departe și nici cu mult mai mare decât Terra
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Astronomii au anunțat descoperirea celei mai mici exoplanete în a cărei atmosferă au detectat vapori de apă. Este vorba despre planeta GJ 9827d, aflată la 97 de ani lumină depărtare de noi, o planetă nu cu mult mai mare decât a noastră.

GJ 9827d are aproximativ de două ori diametrul Pământului și o temperatură de 427 de grade Celsius, ceea ce o face o lume plină de vapori, neospitalieră, la fel de fierbinte ca Venus, scrie CNN.

Tocmai din cauza temperaturilor este puțin probabil ca planeta să aibă viață, au anunțat oamenii de știință. Planeta a fost descoperită în 2017, dar moleculele de apă abia acum au fost detectate în atmosfera sa.

ADVERTISING

„Apa pe o planetă atât de mică este o descoperire de referință”, a declarat unul dintre autorii studiului, Laura Kreidberg, director general al departamentului de fizica atmosferică a exoplanetelor de la Institutul Max Planck pentru Astronomie din Heidelberg, Germania.

Pentru moment nu se știe dacă vaporii de apă sunt dominanți sau e vorba despre un procentaj mic, într-o atmosferă dominată de hidrogen, a explicat și autorul principal al studiului, Pierre-Alexis Roy, doctorand la Institutul Trottier de la Universitatea din Montreal.

ADVERTISING

Chiar și așa, reușita este notabilă. „Până acum, nu am fost capabili să detectăm direct atmosfera unei planete atât de mici”, a mai declarat unul dintre oamenii de știință care au participat la studiu.

GJ 9827d orbitează o pitică roșie din constelația Pești și efectuează o rotație completă în 6,2 zile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇