Centura Kuiper ascunde încă foarte multe mistere, de fapt mai mult enigme decât certitudini. O întrebare care stă pe buzele multor oameni de știință și nu numai este câte planete ar putea exista în centura Kuiper.
Centura Kuiper este o centură de materie primordială ce înconjoară sistemul nostru. Cât de departe ajunge centura Kuiper este de asemenea un subiect controversat. Dacă unele estimări vorbesc despre o distanță de circa 50 de AU (unități astronomice, în care o unitate astronomică este egală cu distanța dintre Soare și Terra), altele pomenesc de una de cel puțin 1.000 de AU.
Un studiu recent publicat în revista The Astrophysical Journal Letters și citat de Phys.org, susține că în centura Kuiper, ba chiar și dincolo de ea, ar putea exista un număr considerabil de planete pe care Soarele nostru le-a atras de-a lungul existenței sale.
Dacă până acum se vorbea uneori și de miliarde și chiar mai multe planete de talia lui Marte plutind în această zonă, studiul realizat de către Amir Siraj, un doctorand de la Departamentul de Astrofizică din cadrul Universității Princeton, SUA, vine cu cifre cumva concrete, obținute în urma a 100 de milioane de simulări realizate pe calculator, în care s-au luat în considerare toate datele posibile, de la axa, masa, compoziția și direcțiile acestora.
De menționat e faptul că doctorandul american a inclus o distanță de până la 3.500 de AU față de Soare.
Astfel, potrivit omului de știință, la marginea sistemului nostru solar ar putea exista, în medie, 1,2 planete cu o masă mai mare decât a planetei Marte, între 2,4 și 2,7 planete cu o masă comparabilă cu a lui Marte și circa 5,2 planete cu o masă comparabilă cu a planetei Mercur. Jumătate dintre ele, afirmă autorul studiului, s-ar afla la o distanță de 600 până la 3.500 de AU.
Astfel de planete fie s-au format în izolare (adică în afara unui sistem solar), fie au fost cumva aruncate dintr-unul. Astfel de planete pot fi capturate de o stea, inclusiv de a noastră.