Ziua 700. Rusia încearcă să spargă frontul. A intrat în Avdiivka, dar a fost respinsă. Moscova acuză Kievul că a doborât un avion cu prizonieri ucraineni

<span style="color:#990000;">Ziua 700</span>. Rusia încearcă să spargă frontul. A intrat în Avdiivka, dar a fost respinsă. Moscova acuză Kievul că a doborât un avion cu prizonieri ucraineni
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 700 de război trupele ruse forțează să iasă din luptele poziționale pentru a contracara atacurile cu drone ale ucrainenilor. Deocamdată nu sunt indicii că rușii au capacitatea de a sparge linia frontului, deși au obținut câteva succese tactice în regiunile Harkov și Donețk, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Armata rusă a reuşit să intre pentru prima oară în oraşul ucrainean Avdiivka, scena celor mai crâncene lupte în estul ţării, dar a fost respinsă, a informat primarul orașului. El a spus că au fost grupuri de sabotaj şi de recunoaştere ruseşti care au intrat în partea de sud a orașului, care au fost alungate de armata ucraineană.

Cel puţin 74 de persoane ar fi murit, miercuri, când un avion militar rus de transport de tip Iliuşin 76 (Il-76) s-a prăbuşit în regiunea Belgorod. Dintre aceștia, 65 ar fi fost prizonieri de război ucraineni, susține Ministerul rus al Apărării, care acuză Ucraina de atac terorist. De cealaltă parte, Kievul a confirmat că urma un schimb de prizonieri, care nu a mai avut loc, deși partea ucraineană și-a îndeplinit toate angajamentele. Despre accidentul aviatic spune că nu dispune de informaţii despre cine anume se afla la bordul avionului şi câţi oameni erau, dar este posibil să vorbim despre acţiuni planificate şi deliberate ale Federaţiei Ruse cu scopul de a destabiliza situaţia din Ucraina.

ADVERTISING

După atacurile cu drone ucrainene de săptămâna trecută, Rusia își întărește apărarea aeriană la Sankt Petersburg. O înregistrare video postată pe Telegram arată desfășurarea unor sisteme de rachete S-300.

Premierul slovac Robert Fico a făcut o afirmație controversată cu o zi înainte de întâlnirea cu omologul său ucrainean, Denîs Şmîhal, susținând că viaţa la Kiev este "absolut normală" şi că nu există niciun război acolo. Fico a făcut această declarație la doar câteva ore după ce rachete ruseşti au lovit Kievul.

Iar muniția de artilerie pentru forțele ucrainene care va fi produsă sub un nou contract pentru NATO nu va fi gata în următorii trei ani. Alianța a anunțat marți un acord de 1,1 miliarde de euro pentru a produce sute de mii de cartușe de artilerie de 155 mm, însă comenzile plasate acum au un termen de livrare estimat între 24 și 36 de luni, ceea ce înseamnă că o parte din muniție nu va ajunge în Ucraina până în 2027.

Evoluții pe front

  • Rușii încearcă să spargă frontul - Experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) cred că armata rusă caută o cale de a ieși din războiul pozițional pentru a compensa loviturile dronelor ucrainene. Potrivit analiștilor americani, nu există indicii că problemele la nivel operațional s-au îmbunătățit pentru ca trupele Moscovei să poată sparge frontul în vreuna dintre zonele de conflict. Cu toate acestea, rușii au obținut câteva succese tactice minore în atacuri intense, în ciuda problemelor sistemice, în special în apropierea orașelor Kupiansk (regiunea Harkov) și Avdiivka (Donețk). Totodată, date fiind atacurile masive cu rachete asupra Ucrainei, Rusia va încerca să achiziționeze mai multe rachete balistice străine, inclusiv din Iran și Coreea de Nord, notează ISW.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Avion prăbușit - Cel puţin 74 de persoane ar fi murit, miercuri, când un avion militar rus de transport de tip Iliuşin 76 (Il-76) s-a prăbuşit în regiunea Belgorod. Dintre aceștia, 65 ar fi fost prizonieri de război ucraineni, susține Ministerul rus al Apărării, care acuză Ucraina de atac terorist. De cealaltă parte, Kievul a confirmat că urma un schimb de prizonieri, care nu a mai avut loc, deși partea ucraineană și-a îndeplinit toate angajamentele. Despre accidentul aviatic spune că nu dispune de informaţii despre cine anume se afla la bordul avionului şi câţi oameni erau, dar este posibil să vorbim despre acţiuni planificate şi deliberate ale Federaţiei Ruse cu scopul de a destabiliza situaţia din Ucraina. Detalii AICI.

O înregistrare video postată pe reţele de socializare surprinde o aeronavă care efectuează un viraj descendent şi dispare din vedere. Guvernatorul regiunii ruse Viaceslav Gladkov a anunţat un "incident", fără să ofere detalii.

  • Rusia întărește apărarea la St. Petersburg - Autoritățile ruse au început să instaleze sisteme de apărare aeriană S-300 în jurul orașului Sankt Petersburg după ce drone ucrainene au lovit mai multe obiective din regiunea Leningrad. Pe canalul de Telegram ASTRA a fost postată o înregistrare video făcută de un localnic în care se vede un vehicul ce transportă un sistem de apărare aeriană făcând manevre pe o șosea. Mai multe drone au lovit pe 18 ianuarie un terminal petrolier din Sankt Petersburg, iar pe 21 ianuarie au țintit un terminal al companiei Novatek din portul Ust-Luga. Potrivit surselor citate de Ukrainska Pravda, serviciile de informații ucrainene s-au aflat în spatele atacurilor.
  • Armata rusă a intrat în Avdiivka, dar a fost respinsă - Armata rusă a reuşit să intre pentru prima oară în oraşul ucrainean Avdiivka, scena celor mai crâncene lupte în estul ţării, dar a fost respinsă, a afirmat miercuri primarul oraşului pentru AFP, într-o nouă ilustrare a asalturilor repetate ale Moscovei în Donbas. „Grupuri de sabotaj şi de recunoaştere ruseşti au intrat în partea de sud a Avdiivkăi, dar au fost respinse", a declarat Vitali Barabaş, apreciind că situaţia este "dificilă, dar sub control". "Ei nu mai sunt acolo la ora actuală, armata ucraineană i-a alungat şi şi-a recâştigat poziţiile", a asigurat el, dar "inamicul continuă să atace". Vitali Barabaş a confirmat că este vorba despre "prima" incursiune a forţelor ruse în acest oraş industrial din regiunea Doneţk. Dar nu a indicat când a avut loc lupta şi nici cât timp a durat. Oraşul este unul din epicentrele luptelor de după eşecul contraofensivei ucrainene din vară.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Premierul slovac: Nu există niciun război la Kiev - Premierul slovac Robert Fico susține că viaţa în capitala ucraineană este "absolut normală" şi că nu există niciun război, declaraţiile fiind făcute cu o zi înainte de prima sa întâlnire cu premierul ucrainean şi la doar câteva ore după ce rachete ruseşti căzuseră asupra Kievului, relatează Reuters. El urmează să se întâlnească miercuri cu omologul său ucrainean, Denîs Şmîhal, în oraşul ucrainean din vest Ujhorod. "Există un conflict, care este localizat", a spus Fico. El a întrebat apoi: "Credeţi în mod serios că există un război la Kiev? Glumiţi, vă rog, sper că nu vorbiţi serios. Mergeţi acolo şi veţi afla că există o viaţă normală în oraş, o viaţă absolut normală", i-a spus Finco unui reporter.
  • Muniția NATO ajunge abia peste câțiva ani - Muniția de artilerie pentru forțele ucrainene care va fi produsă sub un nou contract pentru NATO nu va fi gata în următorii trei ani. Alianța a anunțat marți un acord de 1,1 miliarde de euro pentru producția de sute de mii de cartușe de artilerie de 155 mm. Deși un oficial NATO a spus pentru Reuters că primele livrări ar putea fi făcute la finele anului 2025, comenzile plasate acum au un termen de livrare estimat între 24 și 36 de luni, ceea ce înseamnă că măcar o parte din muniție nu va ajunge în Ucraina până în 2027, scrie Newsweek.
  • Bani din Belgia - Belgia va oferi Ucrainei un ajutor de 611 milioane de euro. Banii provin din valorificarea activelor rusești care au fost înghețate în această țară, anunță Nexta.
  • Măsuri de apărare în Lituania și Germania - Lituania vrea să cumpere un batalion de tancuri germane de tip Leopard 2, în cadrul unei consolidări a capacităţilor sale militare, în contextul Războiului din Ucraina, relatează AFP. "Consiliul de Securitate de Stat a estimat că cel mai bun tanc de asalt este (tancul) german Leopard 2", a anunţat un consilier în domeniul securităţii al preşedinţiei lituaniene, Kestutis Budrys. Acesta a anunţat anul trecut că Lituania preconiza să aloce acestei vânzări un buget de două miliarde de euro. La rândul său, Germania vrea să instaleze una dintre brigăzile sale - aproximativ 5.000 de militari şi civili - în Lituania până în 2027. Vilniusul a cumpărat alte echipamente militare de la Germania, inclusiv vehicule de luptă de infanterie de tip Boxer şi obuziere automotoare de 155 de milimetri.
  • Registrul pagubelor războiului - Registrul internaţional destinat să evalueze daunele de război în Ucraina pregăteşte factura care va fi prezentată într-o zi Moscovei, cu zeci de milioane de plângeri în perspectivă, chiar dacă problema plăţii acesteia rămâne ipotetică, relatează miercuri France Presse. "Nu aş fi surprins dacă s-ar ajunge la 10 milioane" de reclamaţii, a declarat Markian Kliucikovski, directorul executiv al Registrului pagubelor războiului în Ucraina. Crearea acestui registru a fost decisă în cadrul unui summit la care au participat 46 de ţări membre ale Consiliului Europei la Reykjavik în mai, cu scopul de a ţine evidenţa pagubelor provocate de Rusia Ucrainei de la începutul invaziei ruse pe scară largă la 24 februarie 2022 şi a calcula suma. Obiectivul este obţinerea de reparaţii în cele din urmă.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇