Eclipsele de Soare văzute de pe Pământ ar putea deveni istorie

Eclipsele de Soare văzute de pe Pământ ar putea deveni istorie

Eclipsele de Soare au fascinat întotdeauna, dar ar putea fi, la un moment dat, de domeniul trecutului.

La aproximativ un an și jumătate, Luna blochează complet lumina Soarelui undeva pe Pământ, fiind vizibilă o eclipsă. Un astfel de fenomen, care va fi vizibil în aprilie din SUA, va deveni istorie la un moment dat și asta pentru că Luna se îndepărtează de Pământ cu în jur de 3,8 centimetri pe an, conform NASA.

Nu pare o viteză mare (e întâmplător cea cu care ne cresc unghiile), dar e suficientă pentru ca, într-o zi, când distanța medie de la Lună la Pământ va crește cu peste 23.000 de kilometri, satelitul nostru natural să fie prea departe pentru a putea acoperi tot Soarele din perspectiva de pe Pământ, scrie Washington Post.

ADVERTISING

„3,8 centimetri pe an s-ar putea să nu însemne pentru nimeni prea mult”, dar diferența devine una semnificativă atunci „când îi adunăm pe parcursul unei vieți, de-a lungul a mii sau milioane de ani”, a spus cercetătorul NASA Noah Petro.

Presupunând că va continua să se îndepărteze cu aceeași viteză cu care o face în prezent (ceea ce, potrivit lui Petro, este o mare presupunere), Luna va parcurge cei 23.000 de kilometri în 600 de milioane de ani.

Dar, având în vedere că este de așteptat ca Soarele să crească în tot acel timp, eclipsele de Soare s-ar putea să dispară mai devreme.

ADVERTISING

Oamenii de știință au descoperit că Luna se îndepărtează ușor de Pământ după ce au început să experimenteze cu panouri reflectorizante realizate din oglinzi, pe care le-au lăsat pe Lună în timpul misiunilor Apollo.

În decursul mai multor decenii, cercetătorii au ațintit un fascicul de lumină spre aceste oglinzi și au calculat cât timp i-a luat luminii să se întoarcă pe Pământ. Astfel, au descoperit că timpul parcurs de laser se mărește puțin câte puțin în fiecare an, ceea ce înseamnă că Luna se îndepărtează ușor de Pământ.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇