Ministerul Justiției pune în dezbatere publică Legile Justiției

Ministerul Justiției pune în dezbatere publică Legile Justiției

În contextul în care Comisia Europeană a avertizat asupra impactului negativ al aplicării reformelor controversate adoptate în perioada guvernării PSD, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, anunță punerea în dezbatere publică a legilor Justiţiei.

Instituția invită participanţii din sistem la o ”dezbatere temeinică”, până pe 31 martie 2021.

Predoiu a explicat că în ceea ce priveşte Legea de organizare judiciară, principalele propuneri sunt desfiinţarea SIIJ care afectează modul de soluţionare a cauzelor judiciare la celelate anchete,reglementarea detaliată a motivelor de revocare în cadrul DNA şi DIICOT.

ADVERTISING

De asemenea, el a mai anunţat modificări în ceea ce priveşte modul de funcţionare a structurii parchetelor, abandonarea soluţiei legislative din 2018 în ceea ce priveşte compunerea completelor de judecată în apel din 3 judecători şi revenirea la numărul de 2 judecători.

El a mai enumerat procedura detaliată de numire în funcţie în cadrul DNA şi DIICOT.

Predoiu a mai anunţat eliminarea restricţiilor care privesc libertatea de exprimare a magistraţilor, introduse în 2018 şi  criticate de toată lumea. Ministrul s-a mai referit la revenirea la normele privind accesul la ICCJ  prin concurs.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”O inovaţie este introducerea cerinţei dublei specializări pentru ceicare accesează o funcţie de conducere”, a precizat Cătălin Predoiu.

”Proiectele vor fi încărcate pe site-ul Ministerului Justiţiei la finalizarea conferinţei de presă”, a anunţat Predoiu.

Ministrul Justiţiei prezintă principalele modificări şi a afirmat că se doreşte o ”dezbatere temeinică”, care se va finaliza în 31 martie 2021.

ADVERTISING

Progresul în modificarea legislației în domeniu a fost amânat din cauza pandemiei COVID-19, precizează raportul Comisiei Europene, dat publicității miercuri,

Din această cauză, măsurile controversate cu impact negativ asupra independenței Justiției continuă să se aplice, cum ar fi Secţia Specială pentru Investigarea Magistraților, care are ca atribuiţii exclusive anchetare a infracţiunilor comise de judecători şi procurori.

Aceasta rămâne în vigoare, în ciuda criticilor pe scară largă. Chiar și Comisia de la Veneția a precizat că rațiunea din spatele înființării acestei secții nu pare justificată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇