Anul 1602 – A fost publicată pentru prima oară piesa „Nevestele vesele din Windsor”, de William Shakespeare.
Anul 1776: Războiul de independență din Statele Unite: George Washington întră triumfal în New York în fruntea trupelor sale. El va ajunge în 1789 cel dintâi președinte al Statelor Unite, viitoarea cea mai mare putere a lumii. Imaginea lui o vedem astăzi pe bancnota de 100 dolari – și nu numai.
Anul 1910 - A avut loc prima transmisie radiofonică de operă: vocea tenorului Enrico Caruso a fost captată la o distanță de 30 km de scena operei Metropolitan din New York, unde avea loc spectacolul. Programul includea două opere de mare virtuozitate vocală: Pagliaccio de Leoncavalo și Cavalleria Rusticana de Mascagni. Înregistrarea făcută cu acea ocazie se mai păstrează și astăzi într-un muzeu american.
Anul 1917 – S-a produs cel mai grav accident feroviar înregistrat vreodată în România, catastrofa de la Ciurea. Evenimenul a avut loc în micuța gară Ciurea, situată între Bârlad și Iași. Contextul evenimentului este legat de Primul Război Mondial. În acele zile, o bună parte a țării, inclusiv capitala, fusese ocupată de Puterile Centrale. Guvernul, Casa Regală și Parlamentul se evacuaseră la Iași.
Circulația se desfășura anevoios, căile ferate nu dispuneau de suficiente vagoane, iar cele existente erau supraaglomerate. Trenul de pasageri, plecat din Galați spre Iași, urma să coboare spre Ciurea o pantă foarte accentuată. Trebuiau acționate frânele, dar din motive necunoscute, acestea nu au funcționat.
Intrat în gară cu toată viteza, trenul a deraiat la un macaz, acroșând vagonul unui alt tren, încărcat cu cisterne pline, staționat în gară. Incendiul și exploziile care au urmat după puternicul impact au fost imposibil de stăpânit. Nu se cunoaște exact numărul victimelor, dar se estimează peste 1.000 de morți.
Anul 1918: La 13 ianuarie, Guvernul Rusiei Sovietice întrerupe relațiile diplomatice cu România, iar la pretențiile acesteia privind restituirea tezaurului încredințat Rusiei spre păstrare, noul guvern – cel sovietic – declara cinic: "Tezaurul României se află în păstrare la Moscova și se declară intangibil pentru oligarhia română. Puterea sovietică își asumă răspunderea de a păstra acest tezaur pe care îl va preda numai în mâinile poporului român".
Deși în perioada Hrusciov, au fost restituite unele piese ale tezaurului, un volum important de valori – îndeosebi aur, dar și documente prețioase pentru cultura țării noastre, se află încă și astăzi, tot în mâinile autorităților ruse.
Anul 1928 - Walt Disney creează celebrul său personaj de animație Mickey Mouse, cel care urma să devină mai târziu și un personaj în benzi desenate, lungmetraje, seriale de televiziune și o multitudine de produse derivate.
Inițial, personajul s-a numit Mortimer Mouse, dar soția lui Walt Disney și-a sfătuit soțul să caute un nume mai cu impact public și așa s-a născut Mickey Mouse. Creat la 13 ianuarie 1928, personajul a fost lansat în public la premiera filmului de animație Steamboat Willie, în noiembrie al aceluiași an.
Anul 1941 - Generalul Ion Antonescu efectuează o vizită în Germania, având o întrevedere cu Adolf Hitler. Cu acest prilej a obținut asigurări din partea „Fuhrerului” să-l spriijine în cazul în care va avea confruntări armate cu Mișcarea Legionară din România.
Confruntările armate au avut loc între 21-23 ianuarie 1941, lar legionarii, care contau pe susținere necondiționată din partea Germaniei, au fost tratați cu răceală și lăsați să fie învinși de Antonescu, fără să intervină în niciun fel.
Liderul lor, Horia Sima, a fugit în Germania, dar, în loc să fie tratat prietenește, așa cum s-a așteptat, a fost închis într-un lagăr și ținut acolo până la sfârșitul războiului.
Anul 1942 - Germanul Helmut Schenk folosește pentru prima dată un scaun ejectabil pe un avion prototip Heinkel He 280. Intenția era să permită catapultarea piloților, în cazul în care aceștia pierd controlul aeronavei. Intenția lui Schenk a putut fi însă pusă în aplicare abia după perfecționări aduse de românul Anastase Dragomir, care obținea o nouă licență.
Mecanismul de catapultare al lui Dragomir a fost testat cu succes la 25 august 1929 pe aeroportul Paris-Orly din Franța și în octombrie 1929 la București-Băneasa. Dragomir și-a patentat sistemul la Oficiul Francez de Brevete, cu denumirea „cabină de pilotaj catapultabilă”.
Anul 2012 - Nava de pasageri de croazieră Costa Concordia se scufundă pe coasta Italiei, lăsând în urmă 32 de morți, două persoane dispărute și 64 de răniți.
Anul 2000 - O echipă internațională de chirurgi, condusă de profesorul Jean -Michel Dubernard, a efectuat un transplant dublu de mână la spitalul Edouard-Herriot din Lyon (Franța), pacientul fiind un pictor de 33 de ani (premieră mondială).
Anul 2021: Președintele american Donald Trump este pus sub acuzare pentru a doua oară de Camera Reprezentanților, o premieră în istoria SUA. El a fost acuzat de „incitare la insurecție” ca urmare a comentariilor sale la un miting precedent, asaltului asupra Capitoliului Statelor Unite.