Ceea ce s-a întâmplat în Parlament la dezbaterea și votarea bugetului pe 2024 este pe deplin pe placul Puterii din cel puțin două motive.
1.De marți seară se discuta cu mult mai mult despre Șoșoacă vs Simion, despre cine pe cine a înjurat, cine pe cine a tras pe urechi, decât despre cifrele unui buget fantezist și perspectiva dezastrului economic.
2.Sigur că prin comparație cu delirul celor doi populiști șefi, Șoșoacă și Simion, PSD și PNL pot poza în victime și pot părea de-a dreptul frecventabile.
Le dau argumente să continue coaliția, care nu mai e pentru stabilitate, căci războiul nu mai e un subiect de interes, ci împotriva extremismului.
În plus, nu prea mai e un secret că visul ambilor lideri ai coaliției este să ajungă în turul al doilea cu George Simion. Sunt surse politice care spun că de viabilitatea acestei socoteli depinde decizia lui Marcel Ciolacu în privința candidaturii.
Și pentru Șoșoacă și Simion lupta, mimată sau nu, este profitabilă. Ocupă scena și se validează reciproc pe zona care îi interesează. Atacul lui Șoșoacă îl face pe Simion polițistul bun în ofensiva lui de validare externă, iar bătălia cu Simion satisface electoratul radicalizat al lui Șoșoacă.
Dar dincolo de aceste calcule politice, ceea ce vedem acum este un fel de teaser pentru ceea ce vom vedea tot anul viitor în campania electorală și chiar pentru ceea ce ar putea fi următorul Parlament.
Soluția nu e în niciun caz cea avansată de Alfred Simonis care mai vrea un corp de speciali, peste jandarmi și SPP, care să păzească parlamentarii unii de ceilalți.
În mod normal, sancțiunea reală pentru acest tip de comportament este la vot. Dacă electoratul nu acceptă așa ceva, refuză să voteze așa ceva. E simplu și ar trebui să se vadă deja în sondaje.
Dacă promotorii violenței verbale și fizice sunt votați înseamnă că există un segment de electorat care dorește, se identifică, se simte reprezentat de acest tip de comportament.
Deocamdată, sondajele arată că acest electorat se mărește și este posibil să fie chiar mai mare decât procentele celor care își recunosc deschis opțiunea pentru AUR sau Șoșoacă, în total cam un sfert din cei care au o opțiune de vot.
De ce e așa? În primul rând, pentru că lumea este exasperată de proasta guvernare, iar urletul populiștilor este urletul celor care doresc să urle și ei, dar nu sunt auziți.
Așadar, înainte de a se văicări de ceea ce fac AUR și Șoșoacă în Parlament, PSD și PNL ar face bine să înțeleagă că ei reprezintă cauza pentru care populiștii sunt pe val, ei provoacă furia populară imensă.
Dar, desigur, nu toți cei exasperați acceptă manifestările violente. Pentru ei e, de altfel, și cel mai greu, opțiunile fiind extrem de limitate.
Câți se simt reprezentați de ele și le vor vota va da și măsura unui fenomen pe care îl vedem la fiecare ieșire pe stradă, nu mai vorbesc de traficul rutier: societatea românească se „gibonizează”.
Înjurătura, la toate vârstele, la bărbați și femei deopotrivă, este omniprezentă. Violența, inclusiv împotriva femeilor, bătrânilor și copiilor, este extrem de răspândită.
Respectul pentru lege, nici nu mai discut despre norma morală, devine excepția.
De ce? Un motiv este educația din ce în ce mai precară, și cea din familie, și cea de la școală, iar modelele de succes sunt extrem de toxice, de la politicieni, la bizara specie a influencerilor, băieți și fete adesea agramați, fără studii, cu mult tupeu și oarecare charismă, care însă dau glas și incarnează rețete de succes facile, fără nicio valoare, dar sclipitoare.
Cei care mai cred în munca serioasă, în supremația învățăturii sunt în cel mai mare număr deja plecați din România, acolo unde liderii sunt absolvenți de Oxford sau Sorbona, nu de Valahia Târgoviște, Bioterra și Spiru Haret.
Cum Parlamentul, la fel ca oricare altă categorie profesională, este un eșantion reprezentativ pentru societate, nimic din ceea ce s-a întâmplat în Parlament nu ar trebui să ne șocheze. Anul 2024 ne va arăta doar dimensiunea fenomenului.