Guvernul a făcut o harababură totală din majorarea salariilor profesorilor. După ce miercuri întâi a anunțat „din eroare” că de la 1 ianuarie salariile din Educație cresc cu 8%, pentru ca apoi să publice un nou document cu procentul agreat – 13%, joi Finanțele au scos cu totul majorarea din Educație din „ordonanța trenuleț” care prevede măsurile fiscale pentru 2024.
Motivul l-au explicat liderii sindicali din Educație, după ce au ieșit de la o discuție cu premierul Marcel Ciolacu: chiar dacă procentul fusese corectat, rămăseseră alte erori care excludeau anumite categorii de la majorări. Astfel, s-a decis ca măsura să fie scoasă total din proiectul de ordonanță și să fie emisă ulterior o altă OUG doar pentru salarizarea din Educație.
„Concluzia este că se va emite act normativ separat, ordonanță separată. Acum mergem la Ministerul Educației pentru că aveam o problemă cu funcțiile de conducere, nu se puteau repara acele entități”, a declarat Simion Hăncescu, liderul FSLI, citat de EduPedu.ro.
„În ordonanța trenuleț, pe forma care a intrat în transparență decizională, nu mai figurau funcțiile de conducere, figura personalul didactic de predare, figura personalul didactic auxiliar, nedidactic și atât. Și atunci lucrurile acestea trebuiau corectate și asta facem în momentul de față”, a spus și liderul FSE Marius Nistor.
Întrebați ce majorare vor primi în cele din urmă profesorii în 2024, liderii sindicali au spus că este vorba de „o medie de 20%”: „Este o medie, unii vor avea un pic mai puțin, alții un pic mai mult, pentru că trebuie făcute corecțiile în funcție de importanța funcției, de vechime și de locul lui în sistem”.
Șir de gafe și promisiuni încălcate
Amintim că acordul din vară la care s-a ajuns pentru ca profesorii să încheie greva prevedea o creștere de 40% a salariilor în 2024. A fost garantat la acea vreme de Klaus Iohannis și liderii coaliției, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.
La începutul lunii decembrie, au apărut însă primele semnale că promisiunea nu va fi respectată și confirmarea a venit de la ministrul Educației, Ligia Deca, în urmă cu 6 zile, pentru ca apoi Ciolacu să anunțe o nouă înțelegere cu sindicatele din Educație, pe o majorare de doar 20% - 13% de la 1 ianuarie 2024 și alte 7 procente din iunie.
Însă două zile mai târziu, miercuri la prânz, Ministerul Finanțelor a publicat proiectul „ordonanței trenuleț” care arăta că nici măcar această majorare nu va fi așa și că de la 1 ianuarie salariile profesorilor ar fi urmat să crească cu doar 8%, iar apoi, în iunie, să fie operată o majorare de 12%.
Chestionați de această situație reprezentanții Ministerului Finanțelor au declarat că documentul respectiv a fost publicat „dintr-o eroare”, fiind o variantă mai veche a proiectului. La scurt timp a fost șters de pe site și a fost publicată o altă variantă, unde creșterea de la 1 ianuarie este cea de 13%.
În plus, nici bugetul anunțat pentru 2024 la Educație nu este cel promis. Proiectul legii bugetului de stat prevede o alocare de 57,4 miliarde de lei, adică 3,3% din PIB. Pe întreg capitolul Învățământ, la nivelul întregului buget, alocarea bugetară este de 59,1 miliarde de lei, echivalentul a 3,4% din PIB. Anul trecut, raportat la PIB, Ministerul Educației a avut un buget de 2,1%.
Cu acest proiect de buget, Guvernul nu va respecta Legile Educaţiei, pentru că nu acordă Învăţământului 15% finanțare din cheltuielile bugetului general consolidat. Acestea sunt estimate de Ministerul de Finanțe la 38,8% din PIB, adică 672,7 miliarde de lei. Respectarea Legilor Educației ar fi însemnat alocarea a 100,9 miliarde de lei buget pentru componenta Educație în 2024, a calculat EduPedu.
Toate astea se întâmplă în timp ce oficialii coaliției, de la Marcel Ciolacu, la Nicolae Ciucă și Ligia Deca, se lăudă la fiecare apariție publică din ultima vreme cu bugetul record pe care au de gând să-l aloce Educației în 2024 și „cea mai mare creștere salarială în învățământ din ultimele decenii”.