Exercițiile fizice prea viguroase pot fi dăunătoare sistemului imunitar

Exercițiile fizice prea viguroase pot fi dăunătoare sistemului imunitar

Exercițiile fizice viguroase duse la exces pot dăuna sistemului imunitar, reiese dintr-un studiu recent realizat pe mai mult de 4.700 de persoane.

Acest lucru este deosebit de îngrijorător pentru cei care au locuri de muncă solicitante din punct de vedere fizic sau care se angajează în antrenamente intense, cum ar fi lucrătorii de urgență și sportivii.

Potrivit lui Ernesto Nakayasu, om de știință biomedicală la Pacific Northwest National Laboratory, implicat în studiu, persoanele care au o condiție fizică foarte bună pot fi mai sensibile la infecții respiratorii virale imediat după un exercițiu intens.

ADVERTISING

Se crede că o activitate fizică mai puțin intensă după o infecție poate fi, de fapt, mai bună pentru sănătatea generală. Deși există dovezi solide care susțin ideea că o activitate fizică moderată poate stimula sistemul imunitar pe termen lung, impactul exercițiilor fizice intense asupra sistemului imunitar este încă controversat.

Unele studii au arătat că sportivii care practică o activitate viguroasă au raportat mai multe infecții ale căilor respiratorii superioare în comparație cu cei care sunt mai puțin activi din punct de vedere fizic. Cu toate acestea, nu este clar dacă este vorba de o relație cauză-efect sau pur și simplu de o corelație, scrie Science Alert.

ADVERTISING

Pornind de la aceste premise, Nakayasu și echipa sa au studiat plasma sanguină, urina și saliva a 11 pompieri înainte și după o sesiune de 45 de minute de exerciții fizice intense, care includea căratul de echipamente grele pe un teren accidentat.

Scopul a fost de a identifica orice semne timpurii de suprimare imunitară cauzate de epuizare. Rezultatele au arătat că, similar studiilor anterioare, au existat semne potențiale de suprimare imunitară în rândul pompierilor antrenați.

În timp ce exercițiile fizice au numeroase beneficii, inclusiv îmbunătățirea stării de spirit și a sistemului imunitar, cercetarea a arătat că, în exces, efectul e invers, detectându-se inclusiv o creștere a opiorfinelor, un dilatator al vaselor de sânge.

ADVERTISING

Este important de menționat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin impactul exercițiilor fizice intense asupra sistemului imunitar. Cu toate acestea, acest studiu sugerează că exercițiile fizice viguroase excesive pot avea efecte adverse.

În concluzie, în timp ce activitatea fizică moderată este cunoscută ca având efecte pozitive asupra sistemului imunitar, exercițiile fizice intense pot fi potențial dăunătoare pentru acesta.

Este esențial să se găsească echilibrul corect între a rămâne activ și a păstra sănătatea imunitară, în special pentru persoanele cu locuri de muncă solicitante din punct de vedere fizic sau cu rutine de antrenament intense.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇