Guvernul a dat înapoi şi nu mai majorează salariul minim din construcţii, agricultură şi industria alimentară (de la 4.000 la 4.500 de lei), aşa cum anunţase anterior că o va face printr-o ordonanţă de urgenţă, în aşa fel încât să intre în vigoare de la 1 octombrie.
Va creşte însă salariul minim general cu 10%, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei brut pe lună.
”Astăzi, majorăm cu 10% salariul minim general, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei brut pe lună, aşa cum am promis, pentru a proteja veniturile salariaţilor din România. Acest Guvern nu va renunţa la prioritatea de a creşte salariul minim şi ne dorim să existe o altă treaptă de creştere în 2024, pe care o vom discuta, evident, cu partenerii sociali”, a spus premierul.
Ciolacu a anunţat însă că abia acum s-au făcut calculele şi majorarea din construcţii şi agricultură ar presupune, de fapt, scăderea venitului net pentru angajaţii care primesc salariul minim în aceste domenii, pentru că ar fi nevoiţi să plătească şi CASS.
„Calculele prezentate în această dimineață de Ministerul Finanțelor arată că în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toți angajații, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaților din construcții, agricultură și industria alimentară ar fi putut scădea.
Cu toții, și mai ales eu, am promis că nu se va întâmpla acest lucru și nu sunt de acord cu acest lucru. Niciun salariu minim net nu trebuie să scadă.
Drept urmare, am decis să scoatem de pe ordinea de zi această ordonanță care vizează aceste categorii. Ministerele de resort vor reanaliza textul”, a spus Ciolacu la începutul şedinţei de guvern de joi.
Acum se refac calculele, iar până atunci toate salariile din construcții, agricultură și industria alimentară vor rămâne la fel.
Astfel, salariile vor rămâne neafectate, deoarece au încă scutirea de contribuție de sănătate (CASS).
UPDATE Şedinţe extraordinare săptămâna viitoare
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a fost întrebat, după şedinţă, ce se întâmplă cu salariile angajaţilor din construcţii şi agricultură.
Mihai Constantin a precizat că, ”pentru a evita anumite scenarii care au rezultat din calculele făcute împreună cu Ministerul de Finanţe, e oportun să aştepte intrarea în vigoare a pachetului legislativ cu măsurile fiscale, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea, pentru a da ulterior majorarea anunţată prin ordonanţă de urgenţă.
Premierul a dat sarcină tuturor ministerelor implicate în acest proces să vină cât mai repede cu o soluţie care să asigure o creştere netă a salariilor în aceste domenii, inclusiv după intrarea în vigoare a proiectului de lege de asumare”.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a menţionat că ”este posibil ca şi săptămâna viitoare să se remarce prin şedinţe de guvern extraordinare”, pentru adoptarea ordonanţei revizuite.
”Angajamentul premierului de a nu se scădea salariile în cele trei domenii este activ şi în vigoare”, a subliniat Constantin.
Cum scade salariul majorat
Un calcul simplu prezentat de Economedia arată că salariul net ar scădea în domeniile vizate, chiar dacă este majorat, din cauza aplicării cotei de CASS.
În prezent, la un salariu brut în construcții/agricultură de 4.000 de lei pentru care nu se plătesc contribuții de sănătate, salariul net este de 3.150 lei.
Dacă salariul brut devine 4.500 de lei, dar se plătesc contribuții la sănătate de 10%, atunci salariul net devine doar 3.094 lei.