Patronii de IMM-uri avertizează că vor concedia angajați dacă se mărește salariul minim

Patronii de IMM-uri avertizează că vor concedia angajați dacă se mărește salariul minim

Majoritatea antreprenorilor IMM care au participat la un sondaj online au afirmat că vor majora prețurile produselor și serviciilor și vor concedia din personal, dacă Guvernul va impune creșterea salariului minim.

La sondajul realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) au răspuns 887 antreprenori.

Respondenții au fost 54,30% microîntreprinderi, 31,5% întreprinderi mici, 13,1% întreprinderi mijlocii și restul de 1.10% întreprinderi mari.

În ceea ce privește domeniul de activitate al respondenților, 64,7% sunt din servicii, 18% aparțin comerțului și restul de 17,3% sunt firme din producție.

ADVERTISING

Întrebați dacă au posibilitatea creșterii salariului minim al angajaților în perioada următoare, antreprenorii au raspuns: 86,9% NU.

salariu-minim-crestere

Astfel, 66,60% dintre ei au spus că vor crește prețurile la produse și servicii, iar 53,60% au afirmat că vor diminua personalul în cazul în care va fi majorat salariul minim.

masuri-crestere-salariu-minim

Printre motivele pentru care nu vor putea crește salariul minim se numără costurile ridicate cu resursa umană, vânzări limitate care nu permit creșteri, sau contracte în curs cu preț impus.

sondaj-IMM

Întrebați cu cât au posibilitatea creșterii salariului minim, 80,8% au răspuns că nu au posibilitatea, 10,3% că au posibilitatea creșterii cu 200 de lei, 6,9% au posibilitatea creșterii cu 300 de lei și doar 2% au posibilitatea creșterii cu 750 de lei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Totuși, în cazul unei impuneri de către Guvern a creșterii salariului minim, 93,2% din antreprenori au menționat că aceasta ar putea fi aplicată de la 1 ianuarie 2024 și doar 6,8% de la 1 septembrie 2023.

Premierul Marcel Ciolacu a confirmat, vineri, că discuțiile cu reprezentanții Comisiei Europene au inclus eliminarea mai multor excepții de la plata taxelor și impozitelor, dar și creșterea salariului minim.

Astfel, de la 1 septembrie, salariul minim pe economie ar urma să crească la 3.300 de lei brut, pentru toată lumea, iar în construcții va crește la 4.500 de lei.

ADVERTISING

La 1 ianuarie 2024 ar urma o nouă majorare generală, până la 3.750 de lei brut.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇