Premieră: O gorilă a fost vindecată de artrită cu ajutorul celulelor stem

Premieră: O gorilă a fost vindecată de artrită cu ajutorul celulelor stem

Oamenii de știință de la Universitatea din Sheffield (Anglia) au folosit pentru prima dată terapia cu celule stem pentru a vindeca de artrită o gorilă.

Liesel, o femelă bătrână de la Grădina Zoologică din Budapesta, se chinuia să meargă pe piciorul stâng, semnalând o posibilă luptă cu artrita. Această situație a marcat începutul unei colaborări unice dintre expertiza veterinară și știința de ultimă oră, pentru atenuarea suferinței.

Situația lui Liesel era îngrijorătoare. Grădina Zoologică din Budapesta, renumită pentru angajamentul față de bunăstarea animalelor sale, a decis să adopte o abordare inovatoare pentru a trata această femelă, scrie Interesting Engineering.

ADVERTISING

Condusă de Endre Sós, veterinar-șef, și de profesorul Mark Wilkinson, chirurg ortoped și expert în artrită la Universitatea din Sheffield, o echipă de experți s-a angajat într-o evaluare cuprinzătoare a articulațiilor majore ale lui Liesel.

Scopul a fost ambițios: să folosească celule stem mezenchimale la nivelul articulațiilor șoldului și genunchiului stâng, în speranța de a găsi o soluție pentru osteoartrita gorilei.

Osteoartrita, o afecțiune degenerativă în care cartilajul din articulații se descompune, reprezintă o provocare medicală majoră. Odată ce cartilajul este deteriorat, procesul devine ireversibil, iar tratamentele actuale se concentrează în primul rând pe gestionarea simptomelor, mai degrabă decât pe vizarea cauzei principale.

ADVERTISING

Cu toate acestea, progresele recente în terapia cu celule stem au prezentat rezultate promițătoare la specii de animale precum câinii și caii. Studiile clinice pe oameni, la scară mică, au indicat potențialul său ca tratament pentru această afecțiune debilitantă.

Cazul lui Liesel a marcat un salt semnificativ în studiul unui astfel de tratament. Ea a devenit prima primată din lume care a urmat o terapie cu celule stem care a vindecat artrita, beneficiind cu succes de eforturile de colaborare ale echipei internaționale de cercetare.

ADVERTISING

Utilizarea celulelor stem mezenchimale, derivate din țesut adipos donat de o tânără gorilă pe nume N’yaounda, a fost un pas esențial în această procedură inovatoare. Deoarece acestea sunt nediferențiate, ele se pot dezvolta în diferite tipuri de celule, inclusiv celule osoase, musculare și de cartilaj.

În spatele acestui succes remarcabil se află Stem CellX, o companie din Ungaria care cuprinde oameni de știință internaționali specializați în celule stem, medicină regenerativă și genetică. Stem CellX a fost creată cu viziunea de a dezvolta produse de ultimă oră pe bază de celule stem pentru tratamentul artritei la animale, în urma unor studii de succes pe câini afectați de artrită.

Compania a încheiat, de asemenea, un parteneriat cu Grădina Zoologică din Budapesta, oferindu-le acest tratament inovator animalelor care au nevoie și fiind furnizor pentru grădini zoologice din întreaga lume.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇