Există o legătură clară între flora bacteriană din intestine și ritmul în care îmbătrânim

Există o legătură clară între flora bacteriană din intestine și ritmul în care îmbătrânim
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Oamenii de știință maghiari au descoperit că există o legătură între bacteriile inflamatorii din intestine și îmbătrânirea rapidă, accelerată.

Intestinul uman este un ecosistem complex, care găzduiește trilioane de microorganisme care joacă un rol vital în menținerea sănătății noastre. Iar oamenii de știință abia acum descifrează rolul acestor minuscule forme de viață de existența cărora se pare că depinde însăși existența noastră.

Cercetările făcute de oamenii de știință de la Universitatea Maghiară de Științe Sportive sugerează că nivelurile mai ridicate de bacterii inflamatorii sunt legate de îmbătrânirea accelerată și de o performanță mai slabă în materie de fitness. Cu alte cuvinte, diversitatea microbilor din intestin poate influența nu numai condiția noastră fizică, ci și viteza cu care îmbătrânim, scrie Euronews.

ADVERTISING

În cadrul studiului, oamenii de știință au examinat relația dintre diversitatea microbiomului intestinal, vârsta biologică – vârsta noastră determinată de starea generală de sănătate, și nu de vârsta din buletin - și condiția fizică a 80 de canotori amatori cu vârste diferite.

Fiecare participant a fost supus unei evaluări a condiției fizice și a furnizat o probă de scaun, pentru a fi analizate bacteriile din intestin, precum și probe de sânge, pentru a-i fi determinată vârsta biologică, cu ajutorul markerilor epigenetici.

Aceștia din urmă vorbesc despre declinul celular, spun multe despre calitatea celulelor noastre, care poate fi influențată de factori precum stilul nostru de viață, dieta și expunerea la factori de mediu, care pot avea în cele din urmă un impact asupra sănătății noastre și a modului în care îmbătrânim.

ADVERTISING

În urma analizei bacteriilor specifice prezente în microbiomul intestinal al canotorilor, cercetătorii au descoperit că nivelurile mai ridicate de bacterii antiinflamatorii au fost corelate cu îmbunătățirea indicatorilor de fitness și cu o rată mai lentă de îmbătrânire. În schimb, prezența bacteriilor inflamatorii a fost asociată cu performanțe mai slabe la testele de fitness. Și nu doar atât.

„Am descoperit că bacteriile inflamatorii accelerează, de fapt, procesul de îmbătrânire”, a explicat profesorul Zsolt Radak, autorul principal al studiului. Practic, cu cât acestea sunt mai multe, cu atât procesul de îmbătrânire este mai accelerat, iar cel în cauză este ”mai bătrân decât arată vârsta cronologică”.

ADVERTISING

Subiecții studiului erau aparent în formă fizică bună (cu vârste cuprinse între 38 – 84 de ani) și participaseră la World Rowing Masters Regatta 2019, o competiție internațională de canotaj concepută special pentru canotorii masters.

Descoperirile sugerează o legătură crucială între bacteriile intestinale, inflamație, condiția fizică și procesul de îmbătrânire, contestând presupunerea comună că mai multe bacterii înseamnă pur și simplu o sănătate mai bună, mai spune autorul studiului.

„Cred că aceste descoperiri sunt importante, deoarece mai întâi trebuie să identificăm relațiile. Și apoi, bineînțeles, dacă le puteți confirma, următorul pas este să tratați acest tip de abundență (de bacterii inflamatorii) și apoi să faceți modificări în microbiomul intestinal care să permită, poate, o decelerare a îmbătrânirii și o viață mai sănătoasă”, a spus el.

De altfel, echipa lui Radak efectuează în prezent un studiu de șase luni, care a presupus modificarea microbiomului intestinal al canotorilor cu ajutorul probioticelor, pentru a evalua dacă această intervenție afectează în mod direct vârsta biologică. Rezultatele cercetării vor fi publicate la începutul anului 2024.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇