Un antibiotic deja pe piață de ani buni poate preveni mai multe tipuri de infecții cu transmitere sexuală

Un antibiotic deja pe piață de ani buni poate preveni mai multe tipuri de infecții cu transmitere sexuală

Mai multe studii recente au demonstrat că un antibiotic care se află deja pe piață de câteva decenii ar putea fi util împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală.

Este vorba despre doxiciclină, care ar putea avea rol preventiv pentru infecții de tipul chlamydia, gonoree şi sifilis, cu condiția să fie administrată după contactul sexual fără prezervativ, scrie CNN.

Doxiciclina s-a dovedit eficientă în trei din patru studii clinice efectuate. S-a constatat că eficacitatea este mai mare împotriva chlamidiei şi sifilisului (-80% infecţii) comparativ cu gonoreea (-55%).

ADVERTISING

Însă extinderea accesului la doxiciclină a ridicat, de asemenea, îngrijorarea că s-ar putea dezvolta rezistenţă la antibiotice, în special pentru gonoree, în cazul căreia bacteriile dezvoltă rapid mutaţii.

Autoritățile medicale din SUA ar urma să recomande în curând medicamentul pentru a fi utilizat împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală. CDC va trebui să ţină cont de necesitatea de a ţine sub control cazurile în creștere ale americanilor care se confruntă cu așa ceva, dar şi riscul creşterii rezistenţei la antibiotice.

ADVERTISING

Aceste recomandări, care ar urma să fie publicate în această vară, vor viza probabil doar grupurile cele mai expuse riscului: homosexuali sau femei transgender cu infecţii anterioare, mai scrie sursa citată.

Însă, în așteptarea acestei decizii, unii medici au început deja să prescrie antibioticul în acest scop.

Numărul cazurilor de infectare cu aceste boli este în creştere - în SUA de un deceniu, ajungând deja la 2,5 milioane, în 2021.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇