Cum arăta Ötzi, „Omul ghețurilor" care a trăit acum 5.300 de ani. Descoperirea care schimbă tot ce știau cercetătorii (Foto)

Cum arăta Ötzi, „Omul ghețurilor" care a trăit acum 5.300 de ani. Descoperirea care schimbă tot ce știau cercetătorii (Foto)

Analizele genetice au dezvăluit noi detalii despre mumia lui Ötzi, descoperită în Alpii italieni în 1991.

Ochi întunecați, păr negru, un început de chelie, câțiva pistrui și un ton mai închis al pielii. Cam așa trebuie să fi arătat Ötzi în timpul vieții, sunt de părere cercetătorii.

Cadavrul mumificat, găsit în 1991 într-un râu de la mare altitudine în Alpii Tirolieni de niște alpiniști, este probabil cel mai studiat corp din lume. Misterul asupra morții sale violente, asupra provenienței sale și asupra modului în care a ajuns într-o trecătoare montană înaltă continuă să suscite fascinație dincolo de terenul arheologiei. În fiecare an, mii de persoane vizitează încăperea rece din Muzeul de Arheologie din Bolzano, Italia, pentru a vedea această mumie misterioasă, notează CNN.

ADVERTISING

Un nou studiu realizat pe un fragment de ADN prelevat din pelvis sugerează că Ötzi încă mai ascunde câteva secrete.

Aproape fiecare părticică a corpului lui Ötzi și a obiectelor acestuia a fost analizată pentru a obține o imagine cât mai fidelă a omului care a trăit acum 5.300 de ani. Stomacul conținea multe informații despre ultima lui masă, iar veșmintele lui arată cum se acopereau oamenii din acea vreme. Savanții speră că vor extrage și alte informații prețioase, precum compoziția microbiomului din intestine.

„Omul ghețurilor" avea un început de chelie

Analiza materialului ADN a dezvăluit că mumia de 5.300 de ani aparține unui bărbat care avea pielea și ochii de culoare închisă și avea un început de chelie. Rezultatele contrazic reconstrucția virtuală a aspectului lui Ötzi care îl înfățișa cu o piele deschisă la culoare și cu capul acoperit complet de păr și cu barbă.

ADVERTISING

„Anterior se credea că pielea s-a închis la culoare în timpul procesului de mumificare. Se pare că pielea închisă la culoare a mumiei este destul de apropiată de culoarea pielii Omului ghețurilor din timpul vieții sale", a spus Albert Zink, șeful Institutului pentru Studierea Mumiilor de la Eurac Research, un centru privat de cercetare din Bolzano.

Are you suffering from the heat? Come visit me, it's cool here in the museum!

Publicată de Ötzi - the Iceman / South Tyrol Museum of Archaeology pe Vineri, 28 iunie 2019

Nu este surprinzător că Ötzi avea pielea de culoarea închisă, a menționat Zink, coautorul studiului publicat miercuri în jurnalul științific Cell Genomics, întrucât mulți europeni din acea vreme aveau o pigmentare a pielii mai accentuată decât în timpurile noastre.

ADVERTISING

„Agricultorii timpurii europeni aveau o piele mai închisă care s-a schimbat cu timpul spre o piele mai deschisă, ca adaptare la schimbările de climă și la dietă. Agricultorii consumau mai puțină vitamina D în comparație cu vânătorii-culegătorii", a explicat el.

În linii mari, „Omul ghețurilor" semăna destul de mult cu mumia sa, a explicat un alt coautor al studiului, Johannes Krause, directorul departamentului de arheologie de la Institutul Max Planck Institute din Leipzig, Germania.

Deși analizele ADN anterioare sugerau posibilitatea ca Ötzi să fi avut semne ale pierderii părului, nu se poate ști cu exactitate dacă el a început să chelească în timpul vieții, a precizat arheologul norvegian Lars Holger Pilø care nu a fost implicat în ultimul studiu. „Ötzi ar fi putut să chelească din motive genetice, dar chelia aproape completă pe care o are acum de datorează în opinia mea mai degrabă a ceea ce s-a întâmplat după moartea lui", a spus acesta.

Ultima masă a lui Ötzi

Cercetătorii au mai făcut o descoperire importantă: Ötzi mânca multă carne. Analizele stomacului au depistat prezența cărnii de capră sălbatică și căprioară.

Genomul secvențiat din ADN-ul prelevat din pelvisul lui Ötzi s-a dovedit mai complet decât cel analizat în 2012, când cercetarea ADN-ului vechi încă se afla la început. Noul studiu arată că rezultatele primei analize au fost probabil contaminate cu ADN uman modern.

cercetatori-Otzi
Foto: Muzeul de Arheologie din Bolzano

De asemenea, studiul recent a îndepărtat și teoria unei posibile legături între Ötzi și locuitorii actuali ai insulei italiene Sardinia. Când savanții au comparat genomul mumiei cu cel al altor oameni preistorici, au găsit elemente comune cu vechii cultivatori din regiunea turcă Anatolia care nu au avut interacțiuni cu contemporanii lor vânători-culegători europeni.

Nu este prima dată când un capitol din fascinanta poveste a „Omului ghețurilor" este rescris. Inițial s-a crezut că Ötzi a murit de frig, dar în 2001 o analiză cu raze X a dezvăluit o săgeată înfiptă în umăr care pare să fi fost fatală. El avea și o rană la cap, posibil survenită în același timp, iar brațul drept prezenta o rană căpătată într-un reflex de apărare.

„Toată povestea Omului ghețurilor este incitantă, inclusiv misterul morții sale violente… iar întrebarea este de ce se afla în munții înalți când a fost ucis", a spus Zink.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇