Direcția în care o va lua războiul depinde de modul în care se va desfășura contraofensiva ucraineană. Un analist american a evaluat toate scenariile posibile, de la cel mai favorabil la cel mai grav.
Ne aflăm încă la începutul contraofensivei declanșate de Ucraina, iar rezultatele importante nu au apărut. Forțele Kievului au obținut câteva rezultate de moral pe frontul de sud, unde au eliberat opt localități, dar este prematur pentru a anticipa modul în care va evolua această operațiune de o importanță capitală pentru Ucraina.
Seth Jones, directorul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSSI) a analizat pentru Insider principalele direcții în care poate evolua războiul după declanșarea contraofensivei.
Expertul a prezentat șase scenarii, de la cel mai favorabil pentru Ucraina și aliați (pacea) până la cel mai grav (conflictul nuclear și intervenția NATO), pe care le poate urma conflictul de acum înainte.
Încetarea focului
Următoarea fază a războiului va fi decisă de cât de repede sau de încet își poate recâștiga Ucraina teritoriul prin contraofensivă. Dacă Ucraina se blochează, ar putea crește perspectiva unor discuții cu Rusia, încurajate, probabil, de Occident. Însă dacă Kievul reduce suprafața controlată de Rusia de la 20% la 10-15%, șansele de negocieri se reduc, precizează Jones.
Negocierile ar putea duce la o încetare temporată a focului, prelungită apoi cu o situație similară celei de la granița dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, unde nicio parte nu recunoaște încheierea războiului.
"Probabil că acesta nu ar fi un deznodământ, însă ar fi o stare de declin a conflictului activ, cel puțin temporar, și ar deveni ceva mai apropiat de un conflict înghețat care se poate încinge sau răci în funcție de o serie de factori", menționează expertul.
În acest scenariu, Moscova ar putea spera ca SUA și alte țări occidentale să-și piardă interesul pentru război și în sprijinirea Ucrainei. "Asta ar schimba balanța în favoarea Rusiei și i-ar permite să recucerească teritorii așa cum a urmărit în februarie", adaugă Jones.
Un acord de pace
Este posibil ca războiul să se termine cu un acord de pace, însă Jones crede că președintele rus Vladimir Putin a investit prea mult capital politic și militar până acum ca să-și permită să iasă din acest conflict fără un succes foarte clar.
Deși nu este clar ce ar putea însemna pentru Putin un ”succes", Jones crede că liderul rus își dorește să păstreze teritoriile ucrainene pe care le-a capturat în est și în sud.
Problema mai complicată este ce compromis ar fi dispusă Ucraina să facă pentru pace. Zelenski a spus clar că obiectivul țării sale este recucerirea tuturor teritoriilor ocupate de ruși, inclusiv a Crimeei pe care Rusia a anexat-o în 2014.
Victoria Rusiei
Obiectivul Moscovei a fost să capete controlul total asupra Ucrainei, iar din acest punct de vedere Ucraina a obținut deja o mare victorie împiedicând acest lucru. "Cea mai puternică a treia armată din lume până în februarie 2022 după Statele Unite și China era cea rusă. Iar ei au prevenit deja o operațiune fulger de cucerire a capitalei, de răsturnare a guvernului și de integrare în Rusia sau de învestire a unui guvern marionetă", spune directorul CSSI.
Deși acest obiectiv este din ce în ce mai improbabil, Rusia s-ar putea mulțumi cu "o victorie" sub forma unui acord de pace care să-i acorde mai mult teritoriu ucrainean decât ocupa înaintea invaziei.
Așa cum stau lucrurile acum, trupele ruse au, însă, perspective modeste pentru operațiuni ofensive de succes din cauza pierderilor masive din timpul bătăliei pentru Bahmut. Obiectivul lor acum va fi să securizeze câștigurile teritoriale, să împiedice forțele ucrainene să elibereze teritoriul și apoi "să joace la așteptare", crede Jones.
Rusia se retrage, Ucraina învinge
E posibil ca Ucraina să obțină victorii în zone ale frontului precum Lugansk și Donețk în est și Zaporojie în sud după declanșarea contraofensivei. "Nu este exclus ca Ucraina să poată reuși câteva succese majore, dar va fi greu să-i împingă pe ruși cu totul în afara teritoriului", punctează expertul.
Iar cât timp Putin se află la putere, pare foarte improbabil ca forțele ruse să se retragă în întregime. "În Rusia, celor care pierd războaie li se pot întâmpla multe nenorociri", a declarat anterior colonelul american în rezervă Mark Cancian, consultant la CSSI, pentru Insider.
Potrivit analiștilor, o retragere completă a armatei ruse este posibilă doar dacă Putin e înlăturat de la Kremlin sau dacă moare. Ambele coondiții s-au dovedit până acum imposibile - în ciuda erorilor, a eșecurilor și a problemelor provocate de invazie poziția președintelui rus nu s-a șubrezit, iar starea lui de sănătate, despre care s-a tot speculat, nu l-a scos din joc.
Un război lung
Este cel mai plauzibil scenariu în acest moment. E posibil ca luptele să continue luni la rând, chiar ani, fără un învingător clar. Conflictul s-ar putea transforma într-un război de uzură, în care ambele tabere să încerce să-și aducă adversarul în pragul colapsului.
Nu rezultă clar acum care parte este capabilă să reziste mai mult. Ucraina primește un sprijin important din Occident, în timp ce Rusia dispune de mai multă forță de muncă brută și poate "să treacă peste o mulțime de cadavre", punctează Jones, menționând însă că armata rusă a fost semnificativ slăbită de pierderile umane și materiale suferite în acest conflict.
Generalul Mark Milley, președintele Șefilor de Stat Major din SUA, a spus în luna mai că el se aștepta la "decenii de război", pentru că Rusia se va lupta cu înverșunare ca să-și atingă obiectivele.
În acest scenariu, Kievul nu-și va putea recupera toate teritoriile. "Asta înseamnă că războiul va continua, va fi sângeros, va fi greu. Și la un moment dat ambele părți vor negocia un acord sau vor ajunge la un sfârșit pe cale armată", a spus el.
Războiul nuclear și/sau intervenția NATO
Ultimul scenariu este și cel mai grav. Vladimir Putin a amenințat în repetate rânduri cu lansarea unor atacuri nucleare și a avertizat că vorbește foarte serios.
Dacă armata rusă se va confrunta cu un eșec total, Putin ar putea folosi armele nucleare, dar Seth Jones spune că în această situație pierderile ar depăși orice avantaje, iar Statele Unite au transmis destul de ferm că Rusia nu are nicio șansă dacă folosește armele nucleare.
Nu este clar dacă NATO ar fi implicată într-un asemenea scenariu, adaugă expertul. Un important oficial al alianței a declarat anterior că un atac nuclear al Rusiei ar declanșa un "răspuns fizic" din partea NATO.
Dacă NATO ar declara război Rusiei, ar rezulta un conflict global în care ar putea interveni și alți actori, precum China, un scenariu extrem pe care alianța caută să-l evite, preferând să întărească sancțiunile la adresa Moscovei și să ajute Ucraina cu arme, instruire și alte forme de sprijin.
T.D.