Ziua 479. Luptele se mută spre sud. Ucraina cere arme de precizie, Șoigu - tancuri. Putin, dispus să discute cu Macron sau Scholz

Ziua 479. Luptele se mută spre sud. Ucraina cere arme de precizie, Șoigu - tancuri. Putin, dispus să discute cu Macron sau Scholz
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 479 de război vine cu noi detalii despre contraofensiva Ucrainei. Forțele ucrainene au avansat cu până la 2 kilometri în mai multe direcții, dar se confruntă cu o rezistență puternică.

Dacă în prima săptămână epicentrul a fost în est, acum luptele se deplasează spre sud iar zonele cele mai active sunt Berdiansk și Mariupol.

Între timp, Rusia își suplimentează flota de elicoptere de atac în sudul Ucrainei. Peste 20 de elicoptere rusești au fost dislocate pe aeroportul Berdyansk, la aproximativ 100 km în spatele liniei de front.

În Rusia, un bloc de apartamente înalt din Belgorod a luat foc. Momentan nu se știe cauza incendiului.

Iar preşedintele rus Vladimir Putin a ţinut un discurs la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, unde a proclamat sfârşitul „îngrozitorului neocolonialism” din politica internaţională şi a salutat strategia economică a Moscovei după ruperea celor mai importante relaţii cu Occidentul.

Liderul de la Kremlin i-a acuzat pe occidentali că refuză dialogul cu Moscova, sugerând că ei ar putea ajunge să ceară acest lucru în viitor. Ulterior, prin intermediul purtătorului de cuvânt, s-a arătat dispus să discute cu cancelarul german Olaf Scholz sau cu președintele francez Emmanuel Macron, dar a spus că nu a primit până acum propuneri specifice.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Ucraina avansează - Forțele ucrainene au avansat cu până la 2 kilometri în mai multe direcții, dar se confruntă cu o rezistență puternică, a declarat ministrul adjunct al Apărării Hanna Maliar, rezumând situația de ieri de pe câmpul de luptă. Ea a precizat că punctul central al luptelor s-a mutat spre Mariupol și Berdiansk. „Dacă în prima săptămână epicentrul a fost în est, acum luptele se deplasează spre sud iar zonele cele mai active sunt Berdiansk și Mariupol. În est, inamicul și-a activat toate forțele pentru a opri ofensiva noastră. Și ei își concentrează forțele acolo pentru a ne opri. În sud nu au prea mult succes. Există progrese pe toate direcțiile din sud, și sunt mai multe”, a spus Hnna Maliar.
  • 17 atacuri asupra rușilor - Forţele aeriene ucrainene au lansat în ultima zi 17 atacuri asupra unor zone cu concentrări de trupe ruseşti, în timp ce Moscova a atacat din nou, printre altele, regiunea Kiev, a anunţat sâmbătă dimineaţa Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei. "Pe parcursul ultimei zile, aviaţia forţelor de apărare a efectuat 17 atacuri asupra unor zone în care erau concentrate trupe inamice. De asemenea, soldaţii noştri au distrus un elicopter de atac inamic Ka-52 şi şapte vehicule aeriene fără pilot de recunoaştere tactico-operaţională", se arată într-un buletin militar ucrainean.
  • Ucraina are nevoie de mai multe arme - Ucraina are nevoie de mai multe arme de precizie cu o rază de acţiune de 200 de kilometri pentru a-şi "consolida" ofensiva, potrivit unuia dintre adjuncţii ministrului apărării, relatează CNN. "Toate planurile noastre militare sunt puse în aplicare în conformitate cu evaluările. Principalul lucru în războiul modern este de a avea o conştientizare a situaţiei - pentru a cunoaşte poziţia inamicului şi pentru a putea lansa lovituri de precizie pe distanţe lungi. Adică, să avem arme capabile să lovească inamicul la o distanţă de până la 200 de kilometri", a spus Volodimir Havrilov într-o înregistrare video postată pe contul de Telegram al ministerului.
  • Rusia reîntărește flota de elicoptere - Ministerul Regatului Unit al Apărării a publicat cea mai recentă actualizare a informațiilor despre război, care detaliază eforturile Rusiei de a-și consolida flota de elicoptere de atac în sudul Ucrainei. Imaginile arată că peste 20 de elicoptere rusești au fost dislocate pe aeroportul Berdyansk, la aproximativ 100 km în spatele liniei de front.
  • Șoigu cere mai multe tancuri - Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a cerut sâmbătă să fie produse mai multe tancuri pentru a satisface nevoile armatei ruse în Ucraina. Ministrul, care a vizitat o fabrică militară din regiunea Omsk (vestul Siberiei), "a stabilit ca obiectiv creşterea producţiei de tancuri", a precizat armata rusă într-un comunicat. Potrivit lui Serghei Şoigu, acest lucru este necesar pentru a "satisface nevoile forţelor ruseşti care îndeplinesc sarcinile operaţiunii militare speciale" din Ucraina, se arată în comunicat. Serghei Şoigu a subliniat, de asemenea, necesitatea de a îmbunătăţi siguranţa vehiculelor blindate şi a echipajelor acestora.
  • Atac în Herson - Atacurile rusești din ultimele 24 de ore din regiunea Herson au ucis două persoane și au rănit 25, inclusiv trei copii, au anunțat autoritățile.
  • Atac cu morți în Harkov - Patru persoane au murit în urma unui atac al rușilor în satul Huryiv Kozachok din regiunea Harkov. O rachetă ghidată antitanc a lovit o mașină în care se aflau patru civili. Toți au murit pe loc, a declarat guvernatorul regional Oleh Synehubov.
  • Noi imagini cu barajul Kahovka - Maxar Technologies a publicat noi imagini din satelit cu barajul Kahovka distrus. Două dintre ele arată barajul prăbușit și Centrala Hidroelectrică Kahovka parțial scufundată în apă.
  • Atac de înaltă precizie al Rusiei - "La 16 iunie, Forţele Armate Ruse au lansat un atac cu rază lungă de acţiune, maritim şi aerian, cu un grup de arme de înaltă precizie asupra unuia dintre centrele de decizie ale Forţelor Armate Ucrainene. Ţinta loviturii a fost atinsă. Ţinta desemnată a fost lovită", a declarat sâmbătă generalul-locotenent Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, transmite TASS. El nu a dat mai multe detalii.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Putin, dispus să vorbească - Kremlinul susţine dialogul cu cancelarul german Olaf Scholz şi cu liderul francez Emmanuel Macron, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, citat de CNN. „Atât Scholz, cât şi Macron au declarat importanţa continuării dialogului cu Rusia, iar noi susţinem acest punct de vedere, dar până acum nu au fost primite propuneri specifice", a spus Peskov în timpul unei discuţii cu reporterii acreditaţi la Kremlin. El a negat că liderii german şi francez ar fi încercat să ia legătura cu Putin și ar fi fost refuzaţi.
  • Atac respins - Rusia a afirmat că a respins un atac ucrainean cu drone care viza o rafinărie de petrol din regiunea Briansk, la graniţa cu Ucraina. "Sistemele ruseşti de apărare antiaeriană din districtul Novozibkov au respins în cursul nopţii un atac al forţelor ucrainene asupra rafinăriei de petrol Drujba", a scris pe Telegram Alexander Bogomaz, guvernatorul regiunii Briansk. "Datorită profesionalismului militarilor noştri (…), trei drone au fost distruse", a susţinut el.
  • Bloc în flăcări - Un bloc de apartamente înalt din Belgorod a luat foc. Momentan nu se știe cauza incendiului.
  • Sfârșitul ”îngrozitorului neocolonialism” - Preşedintele rus Vladimir Putin a proclamat vineri sfârşitul „îngrozitorului neocolonialism” din politica internaţională şi a salutat strategia economică a Moscovei după ruperea celor mai importante relaţii cu Occidentul. Liderul de la Kremlin a ţinut un discurs la Forumul Economic de la Sankt Petersburg și i-a acuzat pe occidentali că refuză dialogul cu Moscova, sugerând că ei ar putea ajunge să ceară acest lucru în viitor. Detalii AICI.
  • Mediere africană - Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa, în fruntea unei delegaţii de mediatori africani asupra conflictului ucrainean, a sosit sâmbătă în Rusia, după ce s-a aflat la Kiev cu o zi înainte, a anunţat preşedinţia sud-africană, citată de France Presse. Preşedintele Ramaphosa a sosit la Sankt Petersburg și urmează să se întâlnească cu liderul rus Vladimir Putin.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇