Nici nu se stinsese bine ecoul declarațiilor festiviste de la Cotroceni despre “democrația consolidată” și de glorificare a stabilității, că în politica românească s-a consumat unul dintre cele mai abjecte episoade de autentică tălhărie politică în care doi parteneri l-au hăcuit pe al treilea ca să-i ia banii. Unul instigator, al doilea autor și, în mod cert, amândoi iresponsabili.
Categoric bunăstarea, reformarea, dezvoltarea României nu depind de UDMR. Maghiarii nu sunt lebedele politicii romanești, departe de așa ceva. Puteau să fie sau nu la guvernare, ceea ce chiar Kelemen Hunor recunoștea deschis la Europa FM. Problema este cum și de ce îi scoți.
În mod evident, UDMR a fost dat afară de la guvernare, fiindu-le luate nu doar unul dintre ministere, asta acceptaseră până la urmă, ci amândouă.
Toată tevatura a fost declanșată de refuzul PSD, instigator, de a respecta înțelegerea cu PNL, la care UDMR nu a fost parte, și de a preda liberalilor Ministerul Transporturilor. Acesta a devenit, practic, pivotul rotativei, Soarele în jurul căruia se învârteau toate variantele.
Privați de Transporturile cu mulți bani și multe panglici, după care li se scurgeau ochii de la crearea coaliției, liberalii s-au reorientat spre alte ministere bogate, “oile mândre și cornute” ale UDMR - Dezvoltarea în primul rând, dar și Mediul.
Premierul desemnat Marcel Ciolacu le-a propus maghiarilor să păstreze Mediul și să primească Energia în schimbul Dezvoltării. Cu greu, maghiarii au acceptat. Însă liberalii nu au mai vrut să lase din mână nici Mediul și au încălcat această propunere a premierului desemnat și a președintelui lor.
Să dăm din partea noastră?, au urlat din toți rărunchii, cu ochii injectați de adrenalina prăzii de-abia apucate. Nu din partea lor, ci din partea care în acordul din 2021, încheiat pe 4 ani, revenea UDMR. Adică te-am tâlhărit și când vine vorba să-ți dau înapoi măcar o parte, mă simt nedreptățit. N-au acceptat nici măcar o despăgubire cu Sănătatea din partea PSD.
A fost prima ciobire a autorității lui Marcel Ciolacu din primele ore în funcție și dovada că Nicolae Ciucă este “glugă de coceni” în partid. Dl Iohannis a muncit deja prea mult pentru țară, nu s-a mai implicat. Are de ales avionul pentru turneul din Africa.
Poate că naționaliștii cu capete umflate, ca al liberalului Cosma, vor spune: “bine le-au făcut ungurilor”. Nu e însă vorba despre UDMR.
Ceea ce au făcut cu maghiarii este doar mostra unei mentalități de hoți, de oameni fără onoare și cuvânt, care apoi leșină de indignare că nu-i mai crede nimeni. Nici nu au de ce să-i creadă, cât timp nu respectă nimic și orice interacțiune cu ei trebuie făcută cu mâna pe portofel.
Dar de ce atâta disperare să țină și Mediul, și Dezvoltarea? Au proiecte cu care ard să binecuvânteze țara? Nu! Pentru bani cu care să-și îndestuleze primarii și clientela în campanie.
Și cine va împarți prada?
Adrian Veştea, baronul de Brașov - preşedinte al Ligii Aleşilor Locali ai PNL, la Dezvoltare, și Mircea Fechet, mâna dreaptă a inculpatului Costel Alexe la Mediu și omul baronului de Suceava, Gh. Flutur, scriitorul cu oi pe dealuri.
Dl Mircea Fechet a fost secretar de stat în Ministerul Mediului când acesta era condus de Costel Alexe. Potrivit presei, dl Fechet ar fi semnat, în locul dlui Alexe, ordinul de ministru prin care combinatul siderurgic Liberty Galați a primit 5,5 milioane de certificate de emisii gaze cu efect de seră, în schimbul cărora Costel Alexe ar fi primit mita 22 de tone de tabla. Dl Fechet a fost și şoferul altui primar infractor condamnat, Romeo Stavarache de la Bacău.
Mediu și Dezvoltare pentru mari proiecte, nu-i așa?
Marcel Ciolacu, sunt convinsă, nu ar fi vrut să renunțe la UDMR pentru că asta creează niște probleme importante.
Una este de majoritate. Teoretic, PNL, PSD și minorități au împreună în jur de 62%, dar asta numai dacă disciplina este una de fier. Dovada am avut-o în urmă cu câteva zile, când o lege a trecut la doar 3 voturi pentru că UDMR s-a abținut.
Cu cât ne vom apropia de alegeri, cu atât prezența la vot va deveni mai problematică, mai ales la legile organice, care se votează cu jumătate plus unu din totalul senatorilor și deputaților. Iar legea salarizării și cea a pensiilor sunt organice.
Apoi, plecarea UDMR întărește Opoziția. Era complicat pentru USR să colaboreze cu AUR pentru moțiuni de cenzură, dar și pentru sesizări la CCR. Cu UDMR va fi incomparabil mai ușor.
În 2024 este posibil ca procentul de 62% să scadă sub 50%, iar UDMR să fie din nou indispensabil pentru majoritate. După ce l-ai scos tălhărește din Guvern, cam care ar urma să fie prețul și garanțiile pe care le vor cere?
Prezența UDMR la guvernare era importantă și în plan extern, mai ales având în vedere cât de problematică e Budapesta.
Ca să înțelegi însă așa ceva îți trebuie un dram de minte politică și capacitatea de a vedea dincolo de eternitatea zilei de azi cu foamea ei insațiabilă.
Ceea ce trebuia să fie spectacolul democrației consolidate, dovada că în politica românească există cuvânt și onoare, a devenit o caricatură. Simfonia a IX-a cântată de manelişti.