Iohannis anunță programul consultărilor. PSD și PNL merg împreună, UDMR separat

Iohannis anunță programul consultărilor. PSD și PNL merg împreună, UDMR separat
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Președintele Klaus Iohannis a chemat, marți, 13 iunie, partidele la consultări, în vederea desemnării unui noi premier care să poată cât mai repede să își formeze guvernul.

Demisia anunțată luni după-amiază de Nicolae Ciucă era una previzibilă, fiind chiar întârziată de greva profesorilor.

De îndată ce sindicatele au anunțat suspendarea grevei, Ciucă și-a depus mandatul, pentru ca protocolul coaliției să poată fi îndeplinit.

Astfel, consultările vor avea loc marți, după următorul program:

Ora 12:00: PSD, PNL și grupul Parlamentar al Minorităților Naționale.

Ora 12:30 - Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);

ADVERTISING

Ora 13:00 – Uniunea Salvați România (USR);

Ora 13:30 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

Iese UDMR din coaliție?

După cum se poate observa, UDMR nu intră la consultări cu cei care sunt actualmente parteneri de guvernare.

Actuala coaliție s-a reunit începând cu ora 17:00 într-o ședință, nefiind însă clar dacă la ea participă și UDMR. Iar faptul că în calendarul de la Cotroceni există această diviziune este un semn că și negocierile de luni seara se desfășoară cu probleme. Potrivit unor surse Digi24, în ultimele zile a devenit tot mai incertă rămânerea UDMR la guvernare.

Înainte de a intra la ședința Coaliției, Nicolae Ciucă a spus că „există opțiunile pe masă și ele trebuie discutate și analizate”, inclusiv ca UDMR să păstreze Ministerul Dezvoltării.

ADVERTISING

„Acum, mergem să discutăm în Coaliție pentru că avem nevoie, în continuare, de ceea ce înseamnă angajamentul politic pentru stabilitatea, echilibrul țării și îndeplinirea obiectivelor guvernamentale. Este clar că până la sfârșitul săptămânii trebuie să avem un Guvern în deplinătatea responsabilităților și partea aceasta, prin care noi ne-am asumat să continuăm dialogul, negocierile, sperăm să se termine foarte repede, astfel încât să avem consultările politice, să avem votul în Parlament și să avem un Guvern”, a spus șeful PNL.

Și Ciolacu a declarat înainte de ședința Coaliției că își dorește ca UDMR să rămână la guvernare, anunțând că va avea o întâlnire cu Kelemen Hunor dacă va fi propus premier.

ADVERTISING

„Parcă tot împreună eram și acum 3 ani când vindeam Ardealul. Acum nu mai vând Ardealul UDMR, dintr-odată sunt cel care scoate UDMR (de la guvernare, n.red.). În politică avem și noi dreptul să avem o negociere”, le-a spus șeful PSD jurnaliștilor.

Ca și în ultimele luni, el a insistat că în formarea noului Executiv nu poate să nu țină contde miniștrii care au fost performanți, menționându-i pe ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, și pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

O reacție de la UDMR a venit luni spre seară, de la Ministrul Mediului, Tánczos Barna. El a spus că UDMR nu iese de la guvernare la acest moment și că negocierile continuă, inclusiv la Cotroceni: „UDMR nu iese de la guvernare, negocierile continuă, protocolul astăzi încă este în vigoare, vedem ce se întâmplă mâine la Cotroceni, cu ocazia consultărilor”.

Ministrul Mediului a precizat că este mulţumit de colaborarea cu Marcel Ciolacu, dar şi de colaborarea cu PSD şi PNL, în general.

„Sunt mulţumit de domnul Ciolacu, am avut o colaborare foarte bună cu domnul Ciolacu ca preşedintele Camerei Deputaţilor, suntem mulţumiţi de colaborarea cu PSD, la fel de mulţumiţi de colaborarea cu PNL. Varianta propusă într-adevăr iese din protocol, noi avem această rugăminte, această solicitare, de a reveni în cadrul protocolului şi de a merge mai departe cu această coaliţie”, a mai adăugat Tánczos Barna.

Linia roșie pentru UDMR

Amintim că Ciolacu a declarat, duminică, după întâlnirea cu liderii social democrați din județe, că PSD doreşte să continue colaborarea cu UDMR, dar Uniunea să primească două ministere, în loc de trei cât are acum și să fie unele noi. Dacă liderul PSD a încercat să le prezinte ca „ministere importante” - cel al Energiei și cel al Fondurilor Europene, ele sunt de fapt printre portofoliile cele mai problematice.

De altfel, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a respins deja propunerea, arătând că fără continuitate la Ministerul Dezvoltării, Uniunea nu va mai rămâne în Executiv.

„Eu am spus că fără Ministerul Dezvoltării nu putem să continuăm. Asta cunoaște și domnul Ciolacu”, a spus Kelemen Hunor, președintele UDMR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇