Programul secret de drone al Ucrainei: Concursul de la marginea Kievului în care cine câștigă intră în război

Programul secret de drone al Ucrainei: Concursul de la marginea Kievului în care cine câștigă intră în război
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

După ce a dat lovituri importante cu dronele pe câmpul de luptă, Ucraina a lansat un program special de înzestrare cu astfel de aparate. Producătorii autohtoni își testează dronele într-un concurs organizat de guvern, iar câștigătorii primesc contractele și livrează aparatele armatei.

Într-un loc secret din Ucraina, sub soarele arzător al începutului de vară, o „pasăre” micuță se apropie de la distanță. Greu de văzut și de auzit, zboară docilă, întocmai cum i se cere.

"E foarte discretă. Îi spunem Vidsîici (cuvânt care în ucraineană înseamnă respingere - n.red.)", explică Valeriî Borovik, creatorul ei. Este o dronă de atac, concepută pentru a ataca pozițiile rușilor.

Vidsîici este una dintre zecile de drone pe care dezvoltatorii le-au ridicat pe cerul Ucrainei. Primul val a apărut când Rusia a ocupat mai întâi Crimeea și unele părți din regiunea Donbas în 2014, altele au apărut opt ani mai târziu, când Moscova a lansat invazia în Ucraina, relatează CNN.

La începutul războiului, vehiculele aeriene fără pilot (UAV) au ajutat artileria să localizeze țintele rusești, iar acum unele voci susțin că sunt folosite în operațiuni de atac pe teritoriul Rusiei.

ADVERTISING

Borovik și echipa lui au creat drona Vidsîici pentru a fi folosită în tandem cu alte drone de supraveghere pe care ei le-au realizat. "Are o rază de acțiune de 40 de kilometri și poate căra o încărcătură de două-trei kilograme. În general, ne concentrăm atacurile pe echipamentul rusesc foarte scump", arată el.

Firma lui Borovik a semnat un contract cu o fabrică din Ucraina, ceea ce va duce la o creștere a producției de la 50 de drone pe lună la 1.000, în mai multe modele, de toate formele și mărimile.

Activitatea acestei echipe reprezintă doar o mică parte dintr-un sector pe care guvernul și armata Ucrainei îl sprijină susținut.

Concursul de intrare în armata dronelor

Pe un teren de la marginea capitalei ucrainene se desfășoară o competiție organizată de Ministerul Transformării Digitale.

"Azi căutăm dezvoltatori de drone FPV (First Person View)", spune ministrul Mihailo Fedorov, înainte de a-i supraveghea pe participanți. "La fiecare câteva săptămâni facem diverse studii, ne uităm la ce se întâmplă în această direcție, la noi dezvoltatori de drone, studiem rezultatele. E foarte important pentru noi să găsim companiile care pot crește, să vedem noi formate, pentru că acesta este un război tehnologic", explică oficialul.

ADVERTISING

Participanții își pun dronele la încercare pentru a demonstra ce pot face ele - atacând ținte, identificând ținte și chiar doborând alte drone. E genul de concurs care atrage oamenii din zona forumurilor tehno și a competițiilor de gaming - pasionați de tehnologie, aproape toți prea tineri pentru a avea vreo experiență de luptă.

La începutul invaziei, Rusia avea mai puține tancuri, avioane și rachete, însă dronele sunt ieftine și ușor de fabricat - calitățile despre care Fedorov spune că au ajutat aceste vehicule aeriene "să schimbe jocul" în efortul de război al țării sale.

"Dronele FPV devin din ce în ce mai relevante pe front, fiindcă este o ocazie de a da lovituri țintite, contribuind la îngustarea tirului de artilerie. Așa că ne trebuie zeci de mii drone FPV în fiecare lună", spune Fedorov.

Concursul de la marginea Kievului face parte din inițiativa guvernului denumită "Armata dronelor", care a relaxat condițiile și taxele pentru importul de drone, ajutând la dezvoltarea industriei locale pentru dezvoltarea producției.

"Drona noastră s-a dovedit foarte eficientă, pentru că e ușor de demontat și poți lucra imediat după cinci minute. Poți să ieși repede din zona de lucru pentru a salva viața piloților. Sunt foarte ușor de folosit, mai ales dacă pilotul a mai încercat drone similare", spune Denis Saga, unul dintre operatorii prezenți la eveniment.

ADVERTISING

Cam asta caută armata ucraineană, însă generalul de brigadă Iuri Șcihol crede că, dacă tot au schimbat războiul, Kievul poate folosi toate tipurile de drone.

"Fiecare tip de dronă are o aplicabilitate complet diferită. Și dronele ieftine și cele scumpe sunt necesare. Și dronele cu diferite tipuri de comunicare. Cu cât avem mai multe modele, cu cât avem mai multe canale de comunicare, cu atât mai eficientă va fi munca noastră", explică el.

Obiectivul final este producția în masă, spune generalul: "Vreo 30 de companii din Ucraina produc deja drone în masă, iar obiectivul nostru e să cumpărăm până la 200.000 până la sfârșitul anului. Până acum am semnat contracte de achiziție pentru 2.000, iar asta doar în câteva săptămâni. Procesul crește în fiecare săptămână."

Cantitatea, versatilitatea sunt esențiale în condițiile în care Ucraina își extinde programul de drone și utilizarea acestora pe câmpul de luptă. Chiar și dincolo de granițele sale, pe teritoriul inamicului.

Toate drumurile duc la Moscova

După atacul cu drone de marți, din regiunea Moscovei, Kremlinul a dat imediat vina pe Ucraina. Însă nu se știe clar cine le-a lansat, ce tip erau și de unde au pornit.

Atacurile recente asupra rafinăriilor rusești și altor ținte sugerează că Ucraina a dezvoltat modele de drone care pot penetra adânc teritoriul rusesc, dar cu încărcături explozive limitate.

Imagini cu drone zburând marți deasupra Moscovei și cu fragmente fotografiate la sol sunt departe de a oferi un răspuns clar. Însă un model anume, cu aripi, pare să semene cu o dronă folosită în atacarea unei rafinării din Ilisk, la începutul lunii mai. Voluntarii ucraineni au postat imagini care arată lansarea unei astfel de drone și incendiul din Ilisk.

Serhii Pritula, a cărui fundație strânge fonduri pentru noul program de drone, a scris pe Twitter: "Vă amintiți marea noastră campanie de strângere de fonduri 'Pentru răzbunare?' Drone kamikaze cu rază de acțiune de până la 1.000 km. Ei bine… Nu putem să confirmăm, nici să negăm, dar unele depozite rusești de petrol au avut niște probleme mari recent. Rafinănia Ilski din Kuban, de exemplu."

Alte drone ucrainene au atacat baze aeriene rusești, cauzând daune limitate. Iar spionajul american a depistat semne că atacul cu drone asupra Kremlinului, despre care s-a crezut că ar fi fost pus la cale de Rusia, a fost de fapt organizat de Ucraina.

O dronă ucraineană cu rază lungă de acțiune este UJ-22, fabricată de Ukrjet, care poate zbura până la 800 de kilometri. O dronă de acest tip s-a prăbușit sau a fost doborâtă la circa 100 de kilometri de Moscova în februarie, iar autoritățile ruse au anunțat atunci că nu a provocat pagube.

Consilierul Ministerului ucrainean de Interne Anton Gherașcenko a postat atunci pe Twitter o imagine cu drona distrusă și a scris: "Curând Putin va fi foarte temător să se mai arate în public când dronele vor putea atinge distanțe mai mari."

Ucraina nu a revendicat atacurile cu drone asupra Moscovei. Întrebat dacă aparatele ucrainene pot lovi Moscova, Fedorov a spus că a făcut unele schimbări în acea zonă. "Ne mărim producția de drone cu rază lungă de acțiune. Nu pot să comentez detaliile despre misiunile de acolo. Dar, în sensul acesta, va avea loc o revoluție în creșterea producției", a declarat el.

Mulți dintre participanții la concursul de drone spun că lucrează la unele care pot parcurge distanțe mai mari cu încărcături explozive mai puternice. Unii au reușit deja, iar Borovik se numără printre aceștia. "De la 15 la 700 de kilometri, în funcție de încărcătură. Cu una de 20 de kilograme, putem să ne ducem până la Moscova", explică el.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇