Kaus Iohannis, despre greva profesorilor: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale, după ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut? (Video)

Kaus Iohannis, despre greva profesorilor: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale, după ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut? (Video)

Președintele Klaus Iohannis crede că o parte dintre profesori se vor întoarce la școală, după OUG aprobată joi de guvern, prin care sunt majorate salariile cu sumele care au fost respinse miercuri de profesorii aflați în grevă.

El crede că ceea ce a făcut guvernul este corect și pune la îndoială buna funcționare a comunicării cu protestatarii prin intermediul sindicatelor. De asemenea, președintele s-a arătat foarte iritat de posibilitatea ca greva să continue. „Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale, (…) după ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut?”, a spus Iohannis, joi, într-o conferință de presă ținută în Republica Moldova, unde președintele participă la summitul Comunităţii Politice Europene.

Declarații de presă susținute de Președintele României în marja reuniunii Comunității Politice Europene

🔴 LIVE Declarații de presă susținute de Președintele României, Klaus Iohannis, în marja reuniunii Comunității Politice Europene – Republica Moldova

Publicată de Administrația Prezidențială a României pe Joi, 1 iunie 2023

Guvernul le-a acordat două lucruri importante

Președintele a explicat ce crede el că a făcut guvernul important pentru a răspunde revendicărilor profesorilor.

ADVERTISING

„Guvernul a decis să le acorde două lucruri importante. Primul, care nu este foarte dezbătut în public, dar mie mi se pare cel mai important, este recunoașterea prin act normativ a dreptului de a avea grilă de salarizare care pornește de la salariul mediu pe economie și asta îi va pune pe dascăli acolo unde le este locul. Acest lucru a fost garantat deja prin ordonanța care s-a dat astăzi.

Al doilea lucru, tot ușor de înțeles, oamenii au spus și până atunci? Și până atunci există creșterile salariale care au fost statuate astăzi prin ordonanță de urgență prin care cadrele didactice primesc lunar o mie de lei în plus la salariu și personalul nedidactic primește 400 de lei (brut - n.red.)”, a explicat președintele, citat de Mediafax.

El a mai spus că Guvernul a avut grijă să rezolve și pe termen mediu și lung grila de salarizare.

„În plus, Guvernul a introdus în această ordonanță că legea, chiar dacă apare poate mai târziu și poate se acordă aceste creșteri doar în tranșe, totuși se garantează că la nivelul anului 2024 cel puțin 40% din această creștere pe noua grilă va fi realizată efectiv”, a adăugat Iohannis.

ADVERTISING

Cine negociază pentru dascăli?

Klaus Iohannis crede și că Guvernul a decis foarte corect să dea ordonanța de creștere a salariilor, chiar dacă majorările au fost respinse cu o zi înainte de liderii sindicali, punând la îndoială „interfața” dintre guvern și profesori.

„Greva a durat un pic mult și se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli, fiindcă liderii de sindicat tot vin și tot pleacă, dar ei sunt doar un fel de interfață. Guvernul le spune ceva, ei se duc și consultă oamenii, este extrem de greu de imaginat cum poate să funcționeze o negociere pe această bază, de aceea premierul a hotărât, foarte corect, să dea această ordonanță indiferent cum se negociază.

De ce? Fiindcă noi toți am înțeles că sunt solicitări legitime. Eu sper să se înțeleagă bine această chestiune la nivelul sistemului și oamenii să se întoarcă de marți la școală, fiindcă nu mai au pentru ce să facă grevă. Pe termen mediu și lung s-a garantat, pe termen scurt s-a dat creștere, iar pentru 2024 s-au dat în scris prin ordonanță garanții că Guvernul se va ține de ce a promis”, a mai spus șeful statului.

ADVERTISING

Iohannis, iritat de posibilitatea continuării grevei

De asemenea, președintele Iohannis a ridicat tonul și s-a arătat iritat de posibilitatea ca greva să continue, după decizia de astăzi a guvernului.

„Eu cred că foarte mulți dascăli se vor întoarce pur și simplu la școală și bine fac. În afară de asta, cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale, este o generație care trebuie să dea Bacul și să meargă la universități. Este o generație care dă examenul de capacitate, după ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut”, a încheiat Klaus Iohannis.

Întrebat de un jurnalist ce salariu consideră că ar trebui să aibă un cadru didactic astfel încât să fie mulțumit, să renunțe la grevă și să se descurce având în vedere inflația din România, președintele Iohannis a fost ferm.

„Sunt exact salariile care au fost discutate și promise că vor exista în noua lege a salarizării unice, unde grila se construiește începând de la cel mai mic salariu, este cel al debutantului, dacă acesta va fi ridicat la salariul mediu brut pe economie, atunci grila se construiește de acolo în sus și evident locul dascălului în societate va fi mai bine definit și prin această nouă grilă prin care se calculează salariile”, a răspuns președintele.

Executivul a adoptat, în şedinţa de joi, o ordonanţă de urgenţă care prevede creşterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creşterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în viitoarea lege de salarizare, care va fi aplicabilă de la 1 ianuarie 2024.

Şi cadrele didactice auxiliare vor avea o majorare tot de 1.000 de lei. Pentru personalul nedidactic din învăţământ, creşterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar. Măsurile incluse în ordonanţa de urgenţă sunt aplicate de la 1 iunie.

Sindicatele au anunțat că greva continuă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇