Mii de angajaţi din Educaţie au protestat și marți în București și în numeroase orașe din țară, refuzând să dea înapoi, în condițiile în care tot ceea ce primesc sunt niște promisiuni.
În Capitală, manifestanţii şi-au dat întâlnire la Piața Victoriei, iar apoi au pornit în marş spre Palatul Cotroceni, unde au fost primiţi de Klaus Iohannis. Șeful statului le-a spus liderilor sindicali că el va gira că orice acord vor face cu Guvernul va fi respectat. Însă nimic mai mult, iar oferta de la Guvern nu este destul pentru a potoli furia celor ieşiţi în stradă.
Anterior a avut loc o nouă rundă de negocieri la Guvern, însă oferta pe care și-o poate permite Executivul la acest moment este în continuare inacceptabilă. De aceea, Iohannis și-a dat cuvântul că promisiunile Guvernului referitoare la majorarea salariilor odată cu noua lege a salarizării vor fi respectate.
Liderii sindicali au spus că greva continuă și miercuri.
Angajaţii vor fi informați despre oferta președintelui și urmează să decidă ce vor face mai departe, însă miile de protestatari de la Cotroceni au scandat „Nu cedăm” și chiar „Demisia”, după ce liderii sindicali s-au întors cu promisiunea șefului statului.
Profesorii au ieșit și luni în stradă, în mai multe orașe, înaintea mitingului de azi. S-a strigat: "Ghinion, nu cedăm!”. Examenul naţional de evaluare naţională pentru clasa a VI-a a fost amânat din nou, în urma grevei profesorilor. Iar ministrul Ligia Deca vorbeşte despre prelungirea anului şcolar şi amânarea evaluării naţionale şi a Bac-ului, în cel mai sumbru scenariu.
SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, desfășurarea protestului profesorilor:
16:56 - Manifestația se încheie, majoritatea protestatarilor au plecat de la Cotroceni și traficul a fost reluat.
16:50 - Administrația Prezidențială a transmis un comunicat despre discuțiile lui Iohannis cu profesorii și explică ce anume a oferit șeful statului.
„Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat întreaga disponibilitate de a garanta, în calitate de mediator între reprezentanții sindicatelor și Guvernul României, încheierea unui acord politic în vederea rezolvării revendicărilor salariale și a obținerii astfel a unui consens care să permită reluarea cât mai rapidă a procesului educațional.
Președintele României îndeamnă toate părțile angajate în dialogul instituțional să dea dovadă de responsabilitate și flexibilitate în procesul de negociere și să înțeleagă că soluțiile viabile necesită un echilibru între resursele disponibile și solicitările profesorilor”, se arată în comunicatul transmis SpotMedia.ro.
16:24 - O tânără a izbucnit în lacrimi când a vorbit cu jurnaliștii: „Suntem generația tânără. Nu am casă, cum să ne luăm și casă din 2.500 de lei salariu? Îi plătim pe chirie”. Întrebată ce mesaj are pentru Klaus Iohannis, aceasta a răspuns furioasă: „Demisia! Și să nu vă puneți cu generația tânără”.
Apoi, mai mulți protestatari din jurul său au început să scandeze „demisia”.
16:04 - Întâlnirea liderilor sindicali cu președintele Klaus Iohannis a luat sfârșit. Șeful statului le-a spus că nu există la acest moment altă ofertă decât cea deja respinsă de dascăli, și anume promisiunile că revendicările le sunt îndeplinite odată ce va fi făcută noua lege a salarizării. Cu ce a venit în plus Iohannis a fost să gireze că Guvernul își va respecta promisiunea.
Urmează acum ca liderii sindicali să prezinte profesorilor oferta și aceștia să decidă dacă opresc sau nu greva. Însă miercuri cu siguranță greva continuă, iar apoi începe minivacanța de Rusalii care ţine până pe 5 iunie inclusiv.
„Președintele se angajează că, în cazul în care se va accepta un acord, îl va gira și domnia sa. Cea mai importantă victorie pentru colegii noștri e că pentru prima dată partidele care se află la putere au înțeles că oamenii nu mai pot fi ignorați.
În momentul în care și președintele statului se implică în rezolvarea problemelor noastre, poate fi un semnal bun. Mâine va fi grevă generală, colegii vor fi informați corect, vor afla conținutul discuțiilor și urmează să își anunțe decizia”, au anunțat liderii sindicali, la ieșirea de la Cotroceni.
15:38 - În fața Palatului Cotroceni, protestatarii cântă ”O lume minunată”.
15:30 - Administrația Prezidențială a publicat imagini de la întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu liderii de sindicat.
15:10 - Jandarmeria apreciază, neoficial, că numărul participanților la protestul de azi ar fi de circa 23.000.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
15:06 - Protestatarii aflați în fața Palatului Cotroceni cântă imnul României.
14:45 - Liderii de sindicat au fost primiți de președintele Klaus Iohannis.
14:38 - Sindicaliștii au ajuns la Palatul Cotroceni.
14:15 - Unul dintre protestatari şi-a agăţat de gât o pancartă cu mesajul “O lume minunată, România Educată, şcoala abandonată”, referire la momentul în care, în timpul unei vizite făcute săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a fost întâmpinat, în localitatea Cristian din judeţul Sibiu, de un cor de copii care i-au cântat melodia lui Mihai Constantinescu, şeful statului transmiţându-le celor mici: ”Învăţaţi bine, că merită!”.
13:57 - Numărul protestatarilor care se îndreaptă spre Palatul Cotroceni a trecut de 20.000.
13:46 - Președintele Klaus Iohannis îi va primi pe sindicaliștii din educație. "Domnul preşedinte îi va primi la discuţii", a arătat Administraţia Prezidenţială.
13:25 - Protestatarii au adus cu ei bannere, pancarte şi chiar o cruce din lemn, pe care au scris ”Proiectul România Educată”, ”născut” în august 2021. Protestatarii au trecut pe cruce, drept dată a ”decesului” proiectului iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis, data de 22 mai 2023, prima zi a grevei generale din Educaţie.
13:05 - Oamenii au pornit în marș spre Palatul Cotroceni. Sunt aproximativ 15.000 de protestatari.
Foto: SpotMedia.ro
13:02 - Greva din Educație continuă, după ce și negocierile de azi au eșuat. Liderii sindicatelor din învățământ au anunțat că Guvernul nu a venit cu o nouă ofertă.
”Nu ne-au oferit nimic în plus, aceleași prime. Oferta guvernamentală este aceeași de aseară, iar răspunsul categoric pe care îl aducem din partea sutelor de mii de salariați care protestează în țară și astăzi în București este nu.
Au nevoie de salarizare decentă, au nevoie de acea creștere de 25 la sută, au nevoie de acel act normativ care să stipuleze că salariul debutantului este echivalentul salariului mediu brut pe economie.
Acțiunea de protest continuă. Greva continuă. Colegii noștri sunt singurii care vor decide momentul suspendării.
Președintele are un rol major. Dacă dorește să detensioneze situația, va trebui să intervină de urgență”, au declarat liderii de sindicat după negocieri.
12:40 - Peste 10.000 de sindicaliști sunt în Piața Victoriei, dar continuă să vină.
Foto: SpotMedia.ro
12:20 - În Piața Victoriei au ajuns și elevii din Asociația Elevilor din Constanța, pentru a susține protestul profesorilor.
Foto: SpotMedia.ro
12:00 - Încep negocierile la Guvern.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
11:38 - Zeci de autocare și microbuze cu sindicaliști din mai multe zone din țară continuă să vină în Piața Victoriei.
11:33 - Premierul Nicolae Ciucă, liderul PSD, Marcel Ciolacu, și liderul UDMR, Kelemen Hunor, s-au întâlnit într-o ședință pentru a discuta despre legea salarizării, înainte de negocierile cu profesorii.
11:25 - Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Consiliul Tineretului din România (CTR) şi Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) şi-au exprimat, marţi, solidaritatea faţă de cadrele didactice din România şi organizaţiile lor sindicale şi sprijinul faţă de revendicările acestora.
11:20 - Au loc proteste și în alte orașe din țară.
11:12 - Liderii de sindicat anunță că au primit invitația oficială de la Guvern pentru negocierile de la ora 12:00.
11:09 - Sindicaliștii din Educație spun că nu au primit încă un răspuns referitor la o eventuală întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis. "M-am uitat către Cotroceni să văd dacă iese fumul alb sau fumul negru. Nu iese nimic", a declarat Marius Nistor.
10:57 - O nouă rundă de negocieri între sindicate și Guvern ar urma să aibă loc la ora 12:00. Întâlnirea apare pe agenda oficială a Executivului, dar nu se precizează dacă la ea participă și premierul Nicolae Ciucă.
Liderii de sindicat spun însă că nu au primit nicio invitație la negocieri. "Care negocieri? Nu avem nicio informare, nicio invitație. Ne pregătim pentru miting, vom sta o oră în Piața Victoriei. În educație nu există alte sindicate care să negocieze. Niciuna dintre cele trei federații nu a primit invitație", a declarat liderul Federației Spiru Haret, Marius Nistor, la Digi24.
10:53 - Mitingul aduce restricții de trafic în centrul Capitalei. Vezi AICI pe unde nu se circulă.
10:50 - În Piața Victoriei au ajuns deja sute de profesori:
10:45 - Sindicaliștii din toată țara au pornit la drum dis de dimineață pentru a ajunge la protestul din București.
Programul protestului
Protestul va avea loc între orele 11.00 şi 16.00, după următorul program:
- între orele 11.00 – 12.00, adunarea participanţilor în Piaţa Victoriei, respectiv Şos. Kiseleff, segmentul cuprins între Str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei
- între orele 12.00 – 13.00, adunare publică în Piaţa Victoriei, perimetrul cuprins între prelungirea Bd. Aviatorilor, Parcul Kiseleff, Calea Victoriei, prelungirea Bd. Iancu de Hunedoara
- între orele 13.00 – 15.00, deplasarea participanţilor pe traseul Piaţa Victoriei – Str. Buzeşti – Str. Berzei – Str. Ştirbei Vodă – Spl. Independenţei – Pod Grozăveşti – stânga Şos. Grozăveşti – Bd. Geniului sensul de mers dinspre Bd. Iuliu Maniu către Piaţa Răzoare – punct final Statuia Leu
- între orele 15.00 – 15.30, adunare publică pe Bd. Geniului în proximitatea Statuii Leu
- între orele 15.30 – 16.00, defluirea totală a participanţilor.