Americanii riscă să intre în coliziune cu aliații europeni din cauza avioanelor F-16 pentru Ucraina

Americanii riscă să intre în coliziune cu aliații europeni din cauza avioanelor F-16 pentru Ucraina
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Marea Britanie și Olanda vor să formeze o coaliție internațională pentru a procura F-16, avioanele de luptă americane, și să pregătească piloți și echipe tehnice din Ucraina. Însă acest plan se izbește de reținerea Washingtonului.

Relația dintre Statele Unite și aliații europeni riscă să se rupă din cauza reținerii americanilor de a-i furniza Ucrainei avioane F-16. Chestiunea va fi, se pare, dezbătută la summit-ul G7 care se desfășoară în acest weekend în Japonia, scrie The Guardian.

În această săptămână, după turneul lui Volodimir Zelenski în Europa, Marea Britanie și Olanda au anunțat că intenționează să creeze o coaliție internațională pentru a face rost de avioane F-16 și a instrui piloți și tehnicieni ucraineni.

ADVERTISING

Emmanuel Macron a spus, într-un interviu TV difuzat luni, că nu există "niciun tabu" cu privire la pregătirea piloților ucraineni în Franța, mutând presiunea către SUA, care trebuie să accepte transferul avioanelor F-16 în Ucraina.

Însă răspunsul părții americane a variat între negativ și lipsă de entuziasm. Întrebat miercuri despre furnizarea avioanelor F-16, un oficial american a spus: "Vrem să ne asigurăm că elementele și sistemele pe care le oferim partenerilor noștri ucraineni au cel mai mare impact, că le pot folosi acum."

Joe Biden a scos din discuție, anterior, posibilitatea de a-i furniza Ucrainei avioane F-16, pe fondul argumentelor că pregătirea piloților și a echipelor tehnice ar dura mai multe luni, iar furnizarea avioanelor ar putea fi interpretată ca o escaladare a războiului.

ADVERTISING

Zelenski se va adresa liderilor prezenți la summit-ul G7 din Japonia, care începe vineri. Este de așteptat ca președintele ucrainean să încerce să pună problema avioanelor, deși va trebui să fie atent și să nu-l pună într-o situație neplăcută pe Biden la întâlnirea cu liderii celor mai puternice economii ale lumii.

Ucraina are nevoie disperată de putere de foc suplimentară, în timp ce pregătește contraofensiva împotriva invaziei ruse. Flota sa aeriană mică de tip sovietic a rămas operațională, însă poate îndeplini doar câteva misiuni de luptă pe zi și nu-și poate permite multe pierderi într-un război de durată.

ADVERTISING

Iuri Ihnat, un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, a spus că Kievul ar avea grijă de fiecare avion occidental pe care l-ar primi. "Nu vom folosi F-16 pentru a lovi ținte de pe teritoriul Rusiei. Teritoriile Ucrainei ocupate de Rusia, da. Dar teritoriul rus, nu. Ne trebuie și pentru a patrula frontiera și a ține departe aviația rusă", a explicat el.

Cea mai mare problemă cu care vine orice F-16 oferit cadou este că va fi nevoie de cel puțin trei-nouă luni pentru pregătirea piloților și a echipajelor. Kievul a făcut o listă de potențiali piloți și îi învață engleza pentru ca ei să să-și poată începe instruirea cu forțele aliate.

Încet-încet, planurile sunt puse cap la cap. Viitorul comandant al forțelor aeriene britanice a spus în parlamentul de la Londra că detaliile programului de instruire nu au fost încă finalizate, în timp ce New York Times a anunțat că Statele Unite nu le permit piloților să se pregătească pe avioanele F-16 ale aliaților europeni.

Ucraina este atrasă de existența a 3.000 de avioane F-16, un model care datează de la sfârșitul anilor '70, în serviciul a 25 de țări, inclusiv în câteva state europene mai mici, precum Olanda. Dar aceste aeronave nu sunt folosite de Marea Britanie, Franța și Germania, care pot oferi doar instruire și unele servicii aferente.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat în timpul unei vizite la Berlin că "ține de Casa Albă să decidă dacă oferă acea tehnologie". Acesta a menționat că nu crede că "F-16 este 'o baghetă magică' pentru necesarul de luptă al Ucrainei, dat fiind că furnizarea lor ar dura atât de mult".

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇