Când Inteligența Artificială îți schimbă viața: Povestea gamerului cu distrofie musculară care și-a pierdut casa în incendiu, iar acum se joacă făcând fețe amuzante (VIDEO)

Când Inteligența Artificială îți schimbă viața: Povestea gamerului cu distrofie musculară care și-a pierdut casa în incendiu, iar acum se joacă făcând fețe amuzante (VIDEO)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În urmă cu doi ani, Lance Car a pierdut totul într-un incendiu, care a izbucnit în timpul unui livestreaming de jocuri de-al său. Tânărul, care suferă de distrofie musculară, și-a pierdut nu doar casa din Colorado, ci și toate echipamentele de asistență pe care le folosea pentru a juca jocuri video în direct pe Twitch. De altfel, acestea erau personalizate, învechite și în mare parte de neînlocuit.

Pentru Carr, care nu are control asupra niciunei părți a corpului său mai jos de umeri, controlul PC-ului său pentru a juca și a transmite jocuri în streaming ar fi fost imposibil după acest incident, amintește TechRadar.

ADVERTISING

Proiectul GameFace de la Google, însă, i-a schimbat cursul poveștii. În loc să încerce să cumpere și să adapteze echipamente de asistență pentru jocuri, Google și Carr au optat pentru o idee inedită: folosirea feței acestuia pentru a-și controla PC-ul și jocurile.

Project GameFace folosește o cameră web obișnuită și MediaPipe de la Google, un sistem care leagă mai multe modele de Machine Learning (ML) de niște sisteme bazate pe Inteligența Artificială (nu au fost precizate care) pentru a construi o matrice live formată din 468 de puncte de pe chipul utilizatorului. Aceste puncte sunt convertite în telemetrie pentru clicuri și mișcări ale mouse-ului.

ADVERTISING

Toate acestea sunt legate de o interfață prin care este posibilă maparea expresiilor și a mișcării capului pe baza datelor de intrare ale computerului, ceea ce înseamnă că, în loc de o singură soluție pentru toți, Project GameFace poate fi personalizat în funcție de modul în care se dorește să se controleze acțiunea. Iar sistemul este foarte precis.

După cum remarcă Carr, acum își controlează computerul făcând fețe amuzante. Într-un videoclip referitor la acest proiect, el a explicat că, din cauza distrofiei musculare, este mai slăbit acum decât era când avea șase luni: "Distrofia musculară îți tot ia. E prima dată când am câștigat ceva în sens fizic".

ADVERTISING

MediaPipe a fost folosit anterior și pentru a crea avataruri virtuale.

Gaming with muscular dystrophy | Project GameFace featuring Lance Carr | Google

Google nu are planuri de a produce în mod direct Project GameFace, dar a dat în open-source tot codul-sursă și l-a postat pe GitHub, astfel încât alți dezvoltatori îl pot folosi gratuit. Pagina proiectului avertizează însă că "proiectul nu este destinat deciziilor critice pentru viața umană".

Cealaltă veste bună este că, deși Project GameFace urmărește în mod constant mișcările faciale, nu stochează imagini sau date pentru recunoașterea facială.

Așadar, data viitoare când cineva îți va spune că scopul final evident al tuturor inteligenței artificiale este distrugerea globală, oprește-te pentru o clipă și gândește-te la Carr. Acolo unde există utilitate și scop, există și posibilități. În realitate, Inteligența Artificială are la fel de mult potențial de a face bine, cât și de a face rău. Depinde doar cum folosim aceste tehnologii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇