Ziua 431: Ucraina apără "Drumul vieții". Rusia - în pragul unei catastrofe. Rușii care nu respectă ordinele, închiși în gropi săpate în pământ

Ziua 431: Ucraina apără "Drumul vieții". Rusia - în pragul unei catastrofe. Rușii care nu respectă ordinele, închiși în gropi săpate în pământ
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un bombardament nocturn al rușilor în regiunea Dnipropetrovsk a deschis ziua 431 de război, mai multe locuințe din orașul Nikopol fiind avariate. Rușii au bombardat în zori orașele Herson și orașul Kupiansk.

Nici ucrainenii n-au stat degeaba și au atacat cu rachete un sat din Rusia, cel puţin două persoane fiind ucise.

În Bahmut, Ucraina rămâne pe poziții și păstrează în continuare o rută vitală pentru aprovizionarea forțelor sale, în timp ce trupele ruse sunt într-o situație critică. Fondatorul organizației de mercenari Wagner i-a dat un ultimatum ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, cerându-i să-i furnizeze muniție, și amenință că în caz contrar îl va anunța pe Putin despre această situație.

Totodată, Prigojin susține că Ucraina va declanșa contraofensiva pe 15 mai, iar Rusia se află în pragul unei catastrofe.

Comandamentul Operațional Sud al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că atacul cu dronă asupra Sevastopolului, de vineri, este unul dintre elementele pregătirii pentru contraofensivă.

Iar pe frontul diplomatic, Ucraina le cere mai mulți bani aliaților occidentali, iar Marea Britanie și Danemarca anunță ajutoare importante.

ADVERTISING

Situaţia pe front

  • Atac nocturn în regiunea Dnipropetrovsk - Cel puțin șapte locuințe au fost avariate, sâmbătă noaptea, în orașul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk de un bombardament al rușilor, a anunțat pe Telegram guvernatorul Serhii Lisak. Deocamdată nu au fost anunțate victime.
  • Bombardamente în Herson, Harkov și Kramatorsk - Rușii au bombardat în zori orașul Herson, două persoane fiind rănite. La Kupiansk, în regiunea Harkov, atacul a început în jurul orei locale 6:45 și nu a provocat victime. Cinci rachete au lovit orașul Kramatorsk din regiunea Donețk - patru au vizat zona industrială, iar una a căzut într-o zonă rezidențială, dar nimeni nu a fost rănit.
  • Ucraina păstrează controlul în Bahmut - Kievul a reușit să mențină controlul asupra unei rute de aprozivionare din Bahmut, denumit "Drumul vieții", a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Serhii Cerevatii.
  • Mercenarii Wagner au probleme - Grupul Wagner a rămas fără muniție și ar putea fi nevoit să-și retragă trupele, a anunțat liderul organizației, Evgheni Prigojin, potrivit Nexta. Acesta i-a dat un ultimatum ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, cerându-i să-i trimită urgent muniție, altfel îl va informa pe Putin despre această situație și va fi nevoită să-și retragă trupele. Prigojin crede că data începerii contraofensivei ucrainene este 15 mai, iar Rusia e într-o situație critică: "Trebuie să încetăm să mai înșelăm populația spunându-i că totul e în regulă (…) Trebuie s-o spun sincer: Rusia e în pragul unei catastrofe", a subliniat oligarhul.
  • Soldații ruși sunt pedepsiți pentru indisciplină - Militarii ruși care nu respectă ordinele, consumă alcool sau încearcă să fugă de pe front sunt închiși în "zindane" - gropi săpate în pământ și acoperite cu un grilaj metalic, se arată într-un raport al ministerului britanic al Apărării. Documentul precizează că, începând din toamnă, măsurile draconice de pedepsire a indisciplinei s-au înmulțit în tabăra rusă, mai ales de când şeful Statului Major General, Valeri Gerasimov, a preluat comanda operaţiunii în ianuarie 2023.
  • La Kiev e liniște - Ambasadoarea Marii Britanii în Ucraina, Melinda Simmons, a postat pe Twitter, duminică dimineață, o imagine care arată că, în ciuda bombardamentelor, locuitorii din Kiev se bucură de o dimineață frumoasă de primăvară. Mulți au ieșit la plimbare în parc ca să se bucure de soare și să facă fotografii.
  • Tot mai mulți copii uciși - Numărul copiilor morți în război a ajuns la 477, potrivit datelor publicate pe contul de Telegram al procurorului general al Ucrainei. Peste 955 de copii au fost răniți de la începerea conflictului. Bilanțul cel mai grav s-a înregistrat în Donețk, unde 452 de copii au fost răniți sau uciși.
  • Bilanțul negru al Moscovei - Potrivit Statului Major al armatei ucrainene, 470 de soldați ruși au fost uciși sâmbătă. De la începutul războiului, Rusia a pierdut aproximativ 190.510 militari, arată ultimul bilanț estimativ anunțat duminică de forțele armate ucrainene. Pierderile includ 7.189 de blindate, 3.699 de tancuri, 2.914 sisteme de artilerie, 932 sisteme de rachete, 295 sisteme de apărare antiaeriană, 308 avioane și 294 elicoptere.
  • Pe urmele rușilor uciși în război - BBC a stabilit identitatea a 21.700 de militari ruși uciși în Ucraina în cele 14 luni de război. Analiza a fost realizată pe baza consultării mai multor surse în colaborare cu publicația rusă independentă Mediazona.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Atac asupra unui sat din Rusia - Mai multe rachete ucrainene au lovit duminică satul Suzemka, situat la aproximativ 10 km de frontiera ruso-ucraineană. Patru persoane au fost ucise. Detalii aici.
  • Semnul contraofensivei - Atacul cu dronă de vineri asupra depozitului de petrol din Sevastopol este unul dintre elementele pregătirii pentru contraofensivă, a declarat duminică Natalia Gumeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operațional Sud al Forțelor Armate ale Ucrainei.
  • Teroriști scoțieni, antrenați de Rusia - Propagandiștii ruși au o nouă idee pentru a contracara ajutorul pe care Marea Britanie îl oferă Ucrainei: antrenarea unor teroriști scoțieni în Rusia pentru a opri Londra să mai pregătească soldați ucraineni.
  • Măcelarul de la Mariupol, înlocuit - Armata rusă a anunţat duminică numirea unui nou şef pentru logistica militară, generalul Aleksei Kuzmenkov, care îl înlocuieşte în acest post pe generalul Mihail Mizinţev (cunoscut și ca măcelarul de la Mariupol), relatează AFP. Până acum, Kuzmenkov era director adjunct al Gărzii naţionale ruse (Rosgvardia), un post pe care îl ocupa din 2019, potrivit comunicatului. Mihail Mizinţev fusese numit în luna septembrie a anului trecut.
ADVERTISING

Diplomaţie de război

  • Varșovia ia măsuri - Polonia instalează o barieră la frontiera cu enclava rusă Kaliningrad şi un ”perimetru de securitate”, a anunţat sâmbătă premierul polonez Mateusz Morawiecki, potrivit Euronews. "Implementăm măsuri de protecţie adecvate de-a lungul întregii fîşii de frontieră - fizice şi electronmice", a declarat acesta.
  • Londra cumpără rachete pentru Ucraina - Marea Britanie intenționează să cumpere rachete cu rază lungă de acțiune și armament modern pentru Ucraina, în cadrul unui fond special. Achiziționarea rachetelor cu rază de acțiune de 300 de kilometri va fi prioritară, anunță Defence24.
  • Kievul mai vrea bani - Ucraina va avea nevoie și anul viitor de ajutor financiar însemnat din partea aliaților occidentali, scrie Politico. Ministrul ucrainean de finanțe Serhii Marcenko a spus, sâmbătă, înainte de reuniunea cu omologii săi din UE, că Ucraina va avea nevoie de încă 20 de miliarde de dolari în 2024.
  • Papa face un nou apel - Papa Francisc şi-a reiterat, duminică, la Budapesta, apelurile la pace în Ucraina vecină, denunţând ascensiunea naţionalismului şi îndemnând la "regăsirea sufletului european" împotriva "infantilismului belicos". La sfârşitul slujbei, Suveranul Pontif s-a rugat din nou pentru "poporul ucrainean împietrit" şi "poporul rus" şi a îndemnat la "o lume a fraţilor, nu a zidurilor".
  • Planuri pentru după război - Danemarca va aloca un miliard de euro pentru reconstrucția Ucrainei, a anunțat sâmbătă ministrul danez de Externe Løkke Rasmussen, citat de Nexta.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇