Toți militarii ruși învață să se apere de drone: Chiar și bucătarii sunt instruiți să le doboare

Toți militarii ruși învață să se apere de drone: Chiar și bucătarii sunt instruiți să le doboare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Obișnuită din alte conflicte să folosească dronele când atacă, armata rusă e nevoită acum să învețe cum să se apere de ele. Și Ucraina are probleme cu anihilarea aparatelor folosite de inamic și ar putea ajunge curând în fața unei dileme dificile.

Utilizarea pe scară largă a dronelor este una dintre cele mai importante lecții ale războiului din Ucraina.

Ambele tabere folosesc drone tactice de toate mărimile și proveniențele, militare și comerciale, pentru diverse operațiuni. Multe drone realizează misiuni de recunoaștere aeriană și furnizează informații vitale trupelor de la sol sau transmit coordonate pentru focul de artilerie. Altele poartă arme, de la grenade mici și muniție de mortiere, până la proiectile și rachete cu care atacă vehiculele și fortificațiile inamice.

Aproape fiecare unitate ucraineană folosește drone tactice într-un fel sau altul. În consecință, armata rusă a început să se pregătească pentru a înfrunta aceste aparate, iar militarii săi, de la cei din prima linie până la cei ultimii din spatele frontului, sunt instruiți să le folosească și să le doboare, scrie Insider.

ADVERTISING

Rușii erau obișnuiți cu atacul, acum învață să se apere

Teoretic, rușii ar fi trebuit să se descurce mai bine în acest război al dronelor. Trupele Moscovei au avut de-a face cu dronele de mai mulți ani: le-au folosit în Siria și le-au asmuțit și asupra Ucrainei, încă din 2015.

Generalul Valeri Gherasimov, șeful statului major rus, spunea în 2017 că lupta fără drone e de neconceput acum - "sunt folosite de tunari, cercetași, piloți, de toți". Însă armata rusă nu a fost capabilă să se desprindă de doctrina militară sovietică și a rămas tributară unui stil de luptă învechit care a afectat folosirea eficientă a dronelor.

Armata rusă a recurs cu precădere la atacuri masive cu drone kamikaze. În schimb, forțele ucrainene au folosit dronele în lovituri punctuale, foarte precise.

Amenințarea dronelor ucrainene a devenit atât de răspândită, încât soldații ruși, indiferent de arma de care aparțin, primesc acum instrucțiuni pentru depistarea și anihilarea dronelor.

ADVERTISING

"Pregătirea pentru contracararea dronelor este omniprezentă în întreaga armată. Practic, oricine poartă uniforma militară rusă - fie că e soldat, bucătar, medic sau orice - trebuie să știe cum să se descurce cu dronele mici", a spus în februarie Samuel Bendett, expert în tehnologie militară rusă la organizația de cercetare CNA.

Această pregătire este acum o cerință. "Soldații sunt antrenați cum să tragă pentru a doborî quadcopterele mici, drone mici care pot penetra apărarea rusă", a mai spus Bendett.

Instruirea pentru contracararea dronelor face parte și din instruirea pentru războiul electronic. "De fiecare dată când citiți despre pregătirea pentru războiul electronic al Rusiei, veți vedea fraza 'pregătire pentru contracararea dronelor', fiindcă apărarea împotriva dronelor și contramăsurile de război electronic devin unu și același lucru", a spus expertul.

ADVERTISING

Războiul electronic este omniprezent în războiul din Ucraina. La începutul conflictului, unitățile de război electronic ruse s-au atacat între ele, în ceea ce experții au numit "un fratricid electronic", însă performanțele lor s-au îmbunătățit și par să fi avut efect asupra armelor Ucrainei, inclusiv asupra celor furnizate de Occident.

Potrivit Politico, documente scurse de la Pentagon arată că trupele ruse au folosit bruiajul sistemelor GPS pentru a contracara bombele inteligente din categoria Joint Direct Attack Munitions (JDAM), împiedicându-le detonarea sau făcându-le să rateze țintele. În unele cazuri, această tactică nu a funcționat, după cum atestă această înregistrare făcută de o dronă ucraineană care a surprins un atac cu muniție americană JDAM asupra pozițiilor Grupului Wagner în Bahmut:

Atac versus apărare

Trupele ruse și-au folosit aparatele fără pilot pentru a supraveghea sau ataca trupele ucrainene și a lovi ținte civile, de la locuințe până la elemente de infrastructură energetică, dar și pozițiile armatei ucrainene.

În ultimele luni, forțele ruse au folosit intensiv drone kamikaze iraniene Shahed-136 în atacuri asupra centrelor urbane și a infrastructurii vitale a Ucrainei.

În schimb, trupele ruse au fost "tocate mărunt" cu lovituri precise ale dronelor ucrainene. Unitățile Kievului au folosit astfel de aparate pentru a depista poziția trupelor ruse și a le ataca direct sau indirect, prin transmiterea datelor către artilerie și tancuri. Dronele ucrainene au devenit un inamic temut. Un soldat rus s-a predat unei drone ucrainene, iar doi militari ruși au preferat să se ascundă sub un blindat cuprins de flăcări, deși exista riscul ca acesta să explodeze, decât să rămână în bătaia dronei.

Armata ucraineană și-a întărit apărarea împotriva dronelor de-a lungul războiului, după cum arată și noile ajutoare militare primite din Occident. Ultimul pachet de securitate trimis de Statele Unite include mitraliere de 30 mm pentru doborârea dronelor, precum și sisteme de rachete antidrone ghidate prin laser.

Cu toate acestea, Ucraina încă are probleme în anihilarea dronelor folosite de Rusia. Multe dintre acestea, în special cele iranene, sunt mai ieftine decât sistemele de apărare aeriană ale Kievului, precum rachetele sol-aer.

În plus, documentele scurse de la Pentagon, redactate în februarie, arată că stocurile de rachete antiaeriene ale Ucrainei sunt pe terminate. Aliații occidentali au trimis altele, dar atacurile constante ale rușilor ar putea îndrepta Kievul spre o dilemă complicată: să încerce să distrugă dronele sau să economisească muniție pentru rachetele și avioanele de luptă care pot provoca distrugeri mult mai mari.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇