CNA a amendat România Tv pentru derapajele lui Ciutacu legate de moartea jurnalistei Iulia Marin. Un membru a explicat de ce nu poate fi închis postul

CNA a amendat România Tv pentru derapajele lui Ciutacu legate de moartea jurnalistei Iulia Marin. Un membru a explicat de ce nu poate fi închis postul
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

CNA a dat o amendă de 100.000 de lei (20.000 de euro) pentru emisiunile lui în care Victor Ciutacu și invitații săi au discutat moartea jurnalistei Iulia Marin și au contestat valoarea articolelor ei în contextul tulburării psihice de care a suferit.

Propunerea privind cuantumul amenzii a fost a președintei CNA Monica Gubernat.

„Vreau să spun apăsat, că fac această propunere raportându-mă la cadrul legal, la amenzile primite pentru încălcarea articolului 47 cu 4 ale acestui post şi mai ales la istoricul pe care această instituţie îl are în aplicarea acestui articol, şi care, sincer nu ne face cinste, pentru că nu cred că am dat vreo amendă mai mare de 20.000 de lei (...) Propunerea mea este de 100.000 şi vreau să se reţină că este cea mai mare amendă pecuniară pe care o propune CNA-ul pentru încălcarea articolului 47", a spus Gubernat în ședință, potrivit Paginademedia.ro.

ADVERTISING

Mircea Toma propusese și o întrerupere de 10 minute a programului România TV, dar aceasta a picat la vot.

Ședința de astăzi a decurs liniștit, Victor Ciutacu alegând să nu mai fie prezent. Au reprezentat postul directorul de programe al România Tv Roxana Niculescu şi avocata Oana Anghel.

Iată cum s-a desfășurat ședința CNA de marți: Ciutacu a transformat într-o emisiune România Tv ședința CNA care dezbătea derapajele lui despre moartea jurnalistei Iulia Marin (Video)

Răspuns pentru cei care au cerut închiderea televiziunii

Cristina Pocora (PNL) a vrut să le răspundă și celor care au cerut în spațiul public să fie retrasă licența postului și le-a transmis că acest lucru nu se poate întâmpla.

ADVERTISING

„Ceea ce va conta este doar legislaţia audiovizuală din punctul meu de vedere. Oamenii ne cer închideţi România TV, luaţi-le licenţa.

Din capul locului, ştiind că o să-mi atrag multe antipatii, nu se poate să facem acest lucru şi eu una nu aş susţine acest lucru, pentru că avem o lege care explică foarte clar cum poate un post TV să-şi piardă licenţa", a spus Pocora.

„Dacă am fi foarte stricţi, nu s-ar mai putea aduce în faţa publicului o dramă”

Dacă Dorina Rusu a spus că modul în care a tratat România Tv moartea Iuliei Marin a demonstrat „lipsă de umanitate”, Mircea Toma a mai îndulcit tonul, considerând acum că cei prezenți în emisiunile în cauză au avut intenții bune în raport cu jurnalista decedată.

ADVERTISING

„Miza autorilor celor două emisiuni a fost diferită. Au fost de bună-credinţă în raport cu intenţia lor, cu atitudinea lor faţă de Iulia Marin. Nu şi-au dorit să-i compromită imaginea. Ceea ce este însă clar reproşabil, este că ei încalcă această parte a legislaţiei din ignoranţă.

Nu cred că domnul Ciutacu şi invitaţii domniei sale şi-au propus să pocească imaginea Iuliei Marin, dar au făcut-o în sensul că nu au protejat-o atunci când au avut nevoie să o expună, ca să îşi atingă obiective terţe, care sunt din punctul meu de vedere justificate, nejustificate, e irelevant pentru discuţia noastră”, a spus Mircea Toma.

Nicolae Bălașa (PSD) a fost, ca și în ședința de marți, de partea postului Tv: „Aceste emisiuni s-au desfăşurat fără încălcări grave ale legislaţiei. Nimeni nu a denigrat-o în aceste emisiuni pe ziaristă. Dacă am fi foarte stricţi de fiecare dată în analize din acestea, nu ştiu în ce măsură în ţara noastră nu s-ar mai putea aduce în faţa publicului o dramă".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇